Hreanul – atât condiment, cât și medicament!

Hreanul – atât condiment, cât și medicament!

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 December 2022 in Remedii NaturisteSanatate

Mulți oameni sunt obișnuiți să perceapă hreanul doar ca un condiment amar și foarte aromat pentru preparatele din carne și pește. Însă rădăcina acestei plante este adesea folosită în medicina populară. Pentru a răspunde la întrebarea de ce este sănătos hreanul, ar trebui să vă familiarizați cu compoziția sa, care este bogată în:

  1. ● vitamine (C, E, PP și grupa B);
  2. ● oligoelemente (fosfor, fier, potasiu, magneziu, calciu și alte minerale);
  3. ● aminoacizi;
  4. ● fibre;
  5. ● zaharuri naturale;
  6. ● fitoncide.

Rețineți că în ceea ce privește concentrația de acid ascorbic, rădăcina depășește chiar și măceșele și lămâile. 100 de grame de hrean de exemplu, conțin 42% din necesarul zilnic de vitamina C, 14% folați etc.

Proprietățile medicinale ale hreanului se datorează prezenței glucozinolaților în compoziția sa, care sunt responsabili pentru aroma unică a legumei și îi conferă proprietăți anti ca n cer. Concentrația de glucozinolați din hrean este atât de mare încât acești compuși au un efect pozitiv asupra oamenilor, chiar dacă rădăcinile sunt de obicei consumate în cantități foarte mici.

Hreanul are un efect:

  • Stimulant – are efect diuretic, permițându-vă să curățați organismul de toxine.
  • Antiinflamator – ajută organismul să facă față infecțiilor și inflamațiilor, ajută la curățarea căilor respiratorii de mucus și flegmă, ameliorează inflamația tractului urinar.

Printre proprietățile hreanului se numără și: analgezic, de subțiere a sângrelui, expectorant, antibacterian, antihelmintic, antiviral. Îmbunătățește circulația sângelui și crește fluxul sanguin, ceea ce este sănătos pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, reglarea tensiunii arteriale, stimulează producția de bilă.

Pe lângă glucozinolați, hreanul conține și mulți alți antioxidanți. Unii dintre ei nu numai că distrug / blochează radicalii liberi, ci și previn apariția mutațiilor care apar la om sub influența condițiilor nefavorabile de mediu și a efectelor secundare de la administrarea medicamentelor, crescând probabilitatea de a dezvolta diferite boli degenerative.

Modalități de utilizare a hreanului pentru a beneficia de acțiunile acestuia:

1. Inhalare.

Hreanul conține fitoncide – substanțe chimice care sunt antibiotice naturale. Au efect bactericid, astfel că hreanul este folosit pentru răceli și boli virale pentru tratarea tractului respirator.

Rădăcina de hrean se curăță de murdărie, se dă pe o răzătoare fină, apoi totul se pune într-un borcan și se acoperă cu un capac. Agitați conținutul înainte de fiecare utilizare. Aplecându-vă deasupra recipientului, inhalați aroma. Procedura se efectuează cu mare atenție, deoarece puteți arde mucoasele. Respirațiile trebuiesc făcute încet și nu prea adânc. Dacă apare disconfort sau senzație de arsură, inhalarea este oprită.

2. Suc de hrean.

Substanțele active ale hreanului normalizează tensiunea arterială. Prin urmare, un remediu bazat pe acesta este recomandat pacienților hipertensivi.

Într-un bol emailat, amestecați un pahar de suc de hrean și unul de suc de morcov, adăugați același volum de miere și sucul proaspăt stors de la o lămâie. Soluția amestecată se pune într-un recipient de sticlă închisă la culoare. Luați 1 lingură înainte de masă.

3. Rădăcină de hrean.

* Ajută la ameliorarea durerilor cauzate de artrită.

Radeți 1 lingură de hrean, amestecată cu 200 g de cartof tot la fel ras, apoi aplicați amestecul pe locul dureros, acoperiți cu o bucată de pânză, fixați o compresă timp de 1,5-2 ore.

* Intareste inima, fiind folosit pentru diverse afectiuni cardiovasculare.

Radeți o rădăcină spălată și decojită pe răzătoare, amestecați cu miere 1:1. Luați 1 linguriță înainte de micul dejun. Se păstrează la la frigider. Perioada tratamentului este de 1 lună, după care se face o pauză obligatorie de 2 luni.

Hreanul are contraindicații?

După ce au determinat beneficiile evidente ale hreanului pentru organism, merită menționat posibilele efecte negative. Contraindicațiile sale includ:

  1. ● boală cronică de rinichi;
  2. ● pancreatită;
  3. ● ulcer și gastrită pe fondul secreției gastrice mari;
  4. ● excitabilitate nervoasă;
  5. ● sângerare internă;
  6. ● menstruatie abundenta;
  7. ● reacție alergică;
  8. ● colită.

Atentie! Orice remediu naturist pe bază de hrean este contraindicat persoanelor care au probleme cu sistemul digestiv (gastrită, ulcere). Tratamentul utilizând remedii naturiste pe bază de hrean în timpul sarcinii și în timpul exacerbării bolilor cronice este strict interzis.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!