Insectele nu mai sunt un aliment exotic, acum s-au transformat într-o sursă de proteine fără alergeni și toxine, spun oamenii de știință. Suplimentele de proteine din insecte pot fi mai sănătoase pentru organism decât carnea iar ingredientele derivate din acestea pot înlocui chiar și unele medicamente.
Mâncarea din insecte este comună în bucătăriile din Asia (China, Thailanda, India, Japonia, Cambodgia), Africa (Camerun, Republica Democratică Congo, Ghana, Botswana, Uganda) și America de Nord (Mexic).
Însă tendința actuală în industria alimentară nu este doar consumul lor, ci creșterea lor în condiții industriale pe diverse medii nutritive, inclusiv deșeuri organice, pentru a obține substanțe valoroase și biomasă proteică. Asta este ceea ce numim proteine din insecte.
Creșterea volumelor de producție a proteinelor din insecte este una dintre tendințele cheie pe piața globală FoodTech din ultimii ani. Până în 2025, piața de proteine din insecte va crește în medie cu 37,5%, potrivit unui studiu al stării și tendințelor pieței globale FoodTech.
Calculele preliminare ale experților indică faptul că, creșterea animalelor, cum ar fi vitele și producția de carne pierd din punct de vedere al eficienței economice al proteinelor din insecte. Pentru a produce 1 kg de proteine din insecte, este nevoie în medie de 500 de ori mai puțină apă, de 12 ori mai puțină hrană și de zece ori mai puțin pământ decât atunci când se produce 1 kg de proteină din carne de vită.
Experții în siguranță alimentară susțin, de asemenea, noul tip de proteine, subliniind următoarele beneficii:
Microflora insectelor nu este patogenă pentru oameni, iar produsul în sine este sigur din punct de vedere microbiologic.
Acest lucru, în special, a fost afirmat în lucrările doctorilor germani în științe tehnice Oliver Schlüter și Birgit Rumpold de la Institutul de Inginerie Agricolă și Bioeconomie. Spre deosebire de animale, care pot deveni purtătoare de boli periculoase pentru oameni, insectele sunt crescute într-un mediu izolat unde riscul unei astfel de infecții este minim. În plus, efectuarea de studii microbiologice de laborator în biomasa proteică este o mult mai simplă, care minimizează riscul unui test fals negativ pentru prezența agenților patogeni.
Insectele alimentare prezintă un risc minim de reacție alergică la oameni.
Reactivitatea încrucișată apare numai în prezența unei alergii la crustacee. Aproximativ 2 miliarde de oameni de pe Pământ includ deja insecte în alimentația lor fără consecințe speciale, ceea ce ne permite să contăm pe un nivel scăzut de alergenitate al alimentelor derivate din insecte.
Substanțele toxice pentru oameni sunt absente la insectele comestibile.
Acest lucru este afirmat într-o altă lucrare a oamenilor de știință germani Schlüter și Rumpold. Iar în industrie se cultivă doar insecte comestibile, care nu produc sau acumulează toxine.
Piața totală a insectelor comestibile va crește până la 1,2 miliarde de dolari până în 2023. Principala creștere este așteptată pe piețele din Europa și America Latină. Principalele bariere în calea dezvoltării piețelor: starea economiei și gradul diferit de disponibilitate a consumatorilor de a trece la un nou tip de proteine.
Insectele se disting printr-o rată ridicată de reproducere și acumulare de masă proteică, așa că sunt potrivite pentru creșterea în condiții industriale. Cele mai potrivite pentru cultivare sunt gândacul de făină, lăcustele migratoare, lăcustele de deșert și greierul de casă.
Companiile își arată interesul față de larva muștei soldate negre din America de Sud, care, atunci când este cultivată pe un substrat organic, crește de 500 de ori în greutate într-o săptămână. Este omnivor, capabil să se dezvolte la intervale largi de temperatură și umiditate și nu trăiește în locuințe umane. Printr-o cultivare adecvată, larvele sale pot conține 40% proteine, 40% grăsimi, calciu, fosfor. Proteinele și grăsimile, care sunt obținute din transformarea deșeurilor organice cu ajutorul unui soldat negru, pot fi folosite în producția alimentară, farmacologică și cosmetică.
Concentratul proteico-lipidic din larve are o valoare nutritivă ridicată și o compoziție echilibrată. Dar în România, este folosit doar ca aditiv pentru hrana peștilor, porcilor și păsărilor în complexele agro-industriale.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.