Glanda tiroidă: 3 lucruri importante pentru a ajuta la menținerea sănătoasă a acestui organ important

Glanda tiroidă: 3 lucruri importante pentru a ajuta la menținerea sănătoasă a acestui organ important

Publicat de Larisa Moldovan pe 17 November 2022 in Remedii NaturisteSanatate

Ce este glanda tiroidă și ce rol are aceasta în organism? Glanda tiroidă face parte din sistemul endocrin. Este situată pe gât și este o glandă în formă de fluture. Glanda tiroidă coordonează activitatea tuturor organelor și sistemelor, joacă un rol important de protecție în organism și ajută la reglarea metabolismului.

Produce hormoni necesari menținerii unui metabolism normal, ajută la reglarea temperaturii corpului, controlează bătăile inimii și alte funcții importante ale corpului.

Cauze care duc la tulburări tiroidiene

Disfuncția tiroidiană se poate manifesta prin fluctuații bruște de greutate, oboseală și slăbiciune crescută, tulburări de memorie, crampe și dureri musculare, probleme cardiace, indigestie etc.

Cum poți menține glanda tiroidă sănătoasă

Efectuarea unor schimbări în alimentație și în stilul de viață poate preveni dezvoltarea bolilor tiroidiene, poate corecta și menține parametrii principali ai acestui organ cel mai important la nivel normal.

1. Alimentația bine echilibrată

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru sănătatea tiroidei este să vă asigurați că obțineți cantitatea optimă de nutrienți esențiali din alimente și că aceștia sunt absorbiți corespunzător în intestine.

Intestinul sau țesutul limfoid asociat cu intestinul găzduiește 70% din sistemul nostru autoimun. Când mucoasa intestinală devine inflamată, acest lucru poate declanșa un răspuns imunitar și poate duce la probleme cu tiroida.

Pentru a preveni dezvoltarea inflamației, specialiștii recomandă alimentația mediteraneană, care include de obicei: fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, pește gras și fructe de mare, proteine ​​slabe (carne și produse lactate), semințe și nuci, uleiuri sănătoase (măsline, floarea soarelui)

2. Evitați consumul de alimente procesate

Trebuie să evitați consumul de alimente procesate care conțin zahăr și înlocuitori de zahăr, grăsimi trans, conservanți, coloranți și alți aditivi nesănătoși. Prin consumul regulat, ele provoacă inflamație intestinală și, în urma acesteia, exacerbări autoimune și leziuni ale glandei tiroide.

Legumele crucifere precum conopida, varza de Bruxelles, verdețurile și salatele cu frunze verzi sunt alimente recomandate pentru susținerea funcției tiroidei. Toate acestea conțin vitamina C și acid folic și se recomandă să fie consumate atât crude, cât și procesate.

De asemenea, trebuie luat în considerare faptul că există o legătură între sănătatea tiroidei și iod, care este necesar pentru sinteza hormonilor tiroidieni.

La nivel mondial, deficiența de iod este una dintre principalele cauze ale măririi și perturbării tiroidei. Cu toate acestea, excesul de iod poate afecta negativ funcționarea glandei tiroide.

Dacă bănuiți că tiroida dumneavoastră are nevoie de ajutor, discutați cu medicul dumneavoastră despre ce ar trebui să faceți pentru a îmbunătăți sănătatea glandei tiroide.

Studiile clinice arată că seleniul joacă un rol important în funcționarea glandei tiroide.

În ceea ce privește vitamina D, cercetările arată că este importantă pentru susținerea sistemului imunitar. Lipsa vitaminei D poate duce la boli autoimune, astfel încât menținerea nivelurilor normale de vitamina D în organism este importantă pentru a menține o glanda tiroidă sănătoasă.

3. Evitați toxinele din mediu

Expunerea pe termen lung la perturbatori endocrini poate dezvolta probleme endocrine și poate afecta tiroida.

Substanțele perfluorochimice pot afecta nivelul hormonilor tiroidieni. Ele sunt folosite ca substanțe chimice care resping apa și grăsimile, folosite în îmbrăcămintea impermeabilă, spuma de stingere a incendiilor, vasele de gătit antiaderente, articole din piele și multe altele.

În cercetările asupra tulburărilor tiroidiene, oamenii de știință au descoperit că expunerea la ftalați (prezenți în alimentele aromate și în materialele plastice moi) și bisfenol-A (prezent în unele materiale plastice dure și cutii) poate perturba nivelul hormonilor tiroidieni.

S-a dovedit, de asemenea, că săpunul antibacterian care conține triclosan are un efect dăunător asupra glandei tiroide.

Deși este imposibil să evitați complet expunerea la toxinele din mediu, merită să vă străduiți să minimizați pe cât posibil  expunerea la acestea.

Pentru a evita expunerea la toxinele din alimente, consumați mai multe alimente proaspete sau congelate în locul celor conservate și procesate. Păstrați alimentele în recipiente din ceramică sau din sticlă, în locul celor din ​​plastic și evitați să folosiți substanțe toxice în casă.

În concluzie, glanda tiroidă este o glandă foarte importantă care este responsabilă pentru multe funcții ale corpului. Pentru a-i îmbunătăți sănătatea, alegeți să duceți un stil de viață sănătos: mâncați alimente slabe în grăsimi, faceți mișcare, evitați consumul de alimente procesate și minimizați expunerea la toxine.

Țineți minte, specialiștii recomandă să faceți un set de analize o dată pe an pentru a descoperi și trata din timp problemele de sănătate.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!