Glanda tinereții — hormonul împotriva bătrâneții

Glanda tinereții — hormonul împotriva bătrâneții

Publicat de Larisa Moldovan pe 13 April 2024 in CuriozitățiDezvoltare PersonalaLifeStyleSanatate

Acest hormon este denumit — „hormonul tinereții și frumuseții” – Melatonina, regulator al ritmurilor circadiene ale omului, principalul hormon al glandei pineale umane. La toți oamenii, melatonina este activ regenerată în timpul somnului nocturn în același interval orar — de la 23:00 la 3:00. În principal, acest hormon este produs din aminoacidul triptofan, care intră în corp odată cu alimentația.

Procesul se desfășoară în următorul mod: triptofanul ajunge la glanda pineală odată cu fluxul sanguin, aici se transformă în hormonul vitalității — serotonina, iar o dată cu venirea nopții, acest hormon se transformă în melatonină. Imediat ce răsare soarele, din triptofan se formează din nou melatonină.

Perioadele de veghe și somn se alternează. Concentrația de melatonină în sânge scade de obicei până la 60 de ani, de aceea la vârsta înaintată somnul devine superficial, iar adormirea întotdeauna dificilă. Producția de melatonină pe măsură ce îmbătrânim poate fi reglată.

Este necesar să îți obișnuiești corpul să adoarmă la aceeași oră, să consumi alimente care conțin melatonină și să iei vitamine. Amintește-ți: cu cât te culci mai târziu, cu atât se produce mai puțină melatonină, cu cât te culci mai devreme, cu atât devii mai sănătos și mai tânăr. Doar în faza de somn profund, datorită melatoninei, are loc regenerarea organismului la nivel celular.

Se pare că și hormonii au „ore de funcționare”.

Pentru a regla somnul, este necesar:

– Seara, evită să clarifici relații sau să provoci stres sistemului nervos. Sistemul nervos trebuie să fie într-o stare echilibrată și calmă. Amintește-ți că producția hormonului este inhibată de stres.

– Încearcă să incluzi în cină alimente care conțin aminoacidul triptofan. Printre aceste alimente se numără: laptele, fructele de mare, carnea de pui, de curcan, peștele, ficatul, ouăle, brânza de vaci, ovăzul, cartofii copți, legumele, arahidele, migdalele, semințele de dovleac, curmalele, bananele.

– Nu mânca înainte de culcare, mai bine bea un pahar de lapte cu miere, un produs lactat sau un ceai de plante calmant. Aceste produse stimulează producția de melatonină.

– Dormitorul tău trebuie să fie destinat doar somnului. Acesta nu este un loc pentru convorbiri telefonice sau vizionarea programelor TV.

– Într-o încăpere răcoroasă somnul este mult mai odihnitor, așadar dormi cu fereastra întredeschisă sau asigură-te că aerisești bine încăperea înainte de somn.

– Melatonina poate fi consumată ca medicament, fiind produsă în mod sintetic sub formă de tablete și capsule. Doar medicul poate determina doza necesară pentru tine! Dacă corpul tău are nevoie de suport, ajută-l.

– Producția de melatonină crește considerabil după o oră de exerciții fizice.

– Odată cu trecerea timpului, această glandă suferă un proces numit calcificare, iar productivitatea ei scade. Pentru a preveni acest lucru, aderă la o dietă vegetariană, bogată în antioxidanți care neutralizează radicalii liberi. Evită alcoolul, mâncarea grasă și nu fuma.

În cantitate suficientă, melatonina, hormonul tinereții:

  • – restabilește vitalitatea;
  • – reîntinerește organismul;
  • – protejează celulele împotriva carcinogenilor, radiațiilor, erbicidelor și pesticidelor;
  • – încetinește procesele de îmbătrânire;
  • – întărește sistemul imunitar;
  • – controlează greutatea corporală, previne obezitatea;
  • – ajută la gestionarea stresului;
  • – crește capacitatea de a trăi bucuria și plăcerea;
  • – reduce nivelul de colesterol din sânge;
  • – scade tensiunea arterială, reduce durerile de cap;
  • – ajută în caz de aritmie cardiacă;
  • – reduce riscul de osteoporoză.

Melatonina are un puternic efect antioxidant și anti-tumoral! Melatonina — este hormonul tinereții!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!