Gelatina îmbunătățește sănătatea oaselor și a articulațiilor: 10 beneficii pentru sănătate

Gelatina îmbunătățește sănătatea oaselor și a articulațiilor: 10 beneficii pentru sănătate

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 September 2021 in Remedii NaturisteSanatate

Pe lângă furnizarea de proteine ​​pentru optimizarea rezistenței fizice, gelatina poate ajuta la relaxare și chiar la combaterea tulburărilor de somn.

Gelatina este o substanță semi-solidă și incoloră. Se obține din colagen prin fierberea țesutului conjunctiv al animalelor. Este compusă din 98% proteine ​​complexe și 2% minerale. Dizolvată în apă, oferă multe beneficii organismului.

Datorită texturii și capacității sale de a se îngroșa, este bună la prepararea prăjiturilor și a altor rețete. Cu toate acestea, pe lângă aplicațiile culinare, este și un medicament care poate preveni diverse boli.

În acest articol vrem să subliniem cele 11 beneficii principale ale gelatinei.

1. Gelatina are un efect de curățare

Glicina, unul dintre aminoacizii din gelatină, ajută la eliminarea toxinelor din ficat. Această substanță susține activitatea organelor excretoare, deci este foarte importantă pentru o funcție hepatică optimă.

2. Îmbunătățește digestia

În plus, gelatina este un aliment hidrofil. Cu alte cuvinte, atrage și absoarbe fluidul. Datorită acestei caracteristici, este un aliat excelent pentru sistemul digestiv, deoarece păstrează sucurile gastrice și facilitează digestia.

Absorbția gelatinei îmbunătățește, de asemenea, mișcarea în interiorul intestinului. În plus, promovează îndepărtarea deșeurilor, care sunt de obicei blocate în colon. Datorită conținutului său  de glicină, este posibilă refacerea mucoasei gastrice. Astfel, optimizează absorbția nutrienților și previne dezvoltarea bolilor sistemului digestiv.

3. Gelatina îmbunătățește sănătatea oaselor și a articulațiilor

În plus, concentrația ridicată de aminoacizi esențiali face din gelatină un supliment bun pentru menținerea sănătății oaselor și a cartilajului. Proprietățile sale antiinflamatorii combat durerea din aceste zone. În același timp, reduce riscul de boli precum artrita și osteoartrita.

4. Gelatina – o sursă de proteine

Gelatina este formată din peste 90% din proteine ​​cu valoare biologică ridicată. În primul rând, acestea cresc nivelul de energie. În plus, ele contribuie, de asemenea, la construirea mai multor mase musculare și la îmbunătățirea rezistenței.

Gelatina este foarte utilă pentru sportivi și femeile însărcinate, deoarece organele noastre absorb cu ușurință aminoacizii săi.

5. Întărește unghiile și părul

Keratina din acest ingredient natural poate fi utilizată ca alternativă pentru întărirea unghiilor și a părului fragil. Poate fi atât consumată cât și aplicată direct pe unghii și păr.

6. Îmbunătățește sănătatea pielii

Colagenul este una dintre substanțele cele mai des utilizate la fabricarea cremelor și a produselor cosmetice pentru îngrijirea pielii. Gelatina se bazează pe colagen. Astfel, furnizează aminoacizii necesari pentru a face pielea să arate tânără și sănătoasă.

Consumul său și utilizarea locală minimizează efectele negative ale soarelui și ale altor toxine. Astfel, previne apariția ridurilor premature.

7. Ajută la ameliorarea stresului și anxietății

Glicina funcționează și ca un sedativ natural care poate opri producția excesivă de norepinefrină. Este un hormon asociat cu stări de anxietate și panică. Absorbția sa echilibrează activitatea sistemului nervos. În plus, încetinește producția de hormoni ai stresului.

8. Vindecă peretele intestinal

Componentele gelatinei sunt benefice pentru reducerea permeabilității intestinale. Acest lucru este posibil prin refacerea peretelui intestinal, care este de obicei iritat de alergiile alimentare și de anumite boli.

9. Ajută la adormire

Pacienții care suferă de insomnie sau alte tulburări de somn pot contracara aceste probleme prin simpla adăugare a unei porțiuni de gelatină în dieta lor. Aminoacizii și mineralele esențiale cresc producția de melatonină. Este un hormon care promovează un somn bun.

10. Accelerează procesul de vindecare a rănilor

În cele din urmă, proprietățile antiinflamatorii și vindecătoare ale gelatinei sunt utile pentru accelerarea vindecării leziunilor interne și externe. Acesta este motivul pentru care este un adjuvant excelent pentru tratarea leziunilor și tulburărilor superficiale ale pielii, cum ar fi ulcerele.

În concluzie, deși de obicei folosim gelatina pentru gătit, acest ingredient are multe beneficii  pentru organism.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!