Gânduri obsesive = minte „bolnavă”.

Gânduri obsesive = minte „bolnavă”.

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 August 2023 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologie

„Sunt mereu hărțuit de gânduri năpăstuitoare, ca și cum în mintea mea ar fi instalat ceva care atrage astfel de gânduri negative” – i-a spus odată un tânăr unui psiholog.

I-a povestit că a apelat deja la doi psihologi și a luat chiar și antidepresive. Nimic nu l-a ajutat. În timpul ședinței, a aflat că Marian suferă de tulburare obsesiv-compulsivă. Aceasta este una dintre specializările psihologului.

Minte „bolnavă”: teama de contaminare mentală poate fi reprezentată ca o „boală” a minții, când fiecare gând este negativ și provoacă anxietate și frică.

Marian este un tânăr de succes. Este analist într-o mare companie și are o situație financiară bună. Viitorul lui părea promițător. Cu toate acestea, în ultimii doi ani, a fost brusc deranjat de gânduri negative care îi provoacă o frică viscerală și îi blochează activitățile.

Aceste gânduri repetitive sunt legate de contaminarea mentală. Tânărul nu se temea să se infecteze cu bacterii sau microbi. De asemenea, nu se temea de contaminarea cu diverse substanțe chimice. Frica lui avea alt caracter. Mai degrabă, era o aversiune sau dezgust față de anumite obiecte care provoacă asociații cu o persoană apropiată.

Această contaminare mentală implica hainele lui, corpul lui și gândurile lui. Pentru a se curăța, Marian trebuia să efectueze anumite ritualuri. În unele cazuri, era suficient să-și spele mâinile – atunci când obiectul de contaminare nu era foarte puternic.

Dacă contaminarea mentală era mai puternică, trebuia să se spele complet în cadă. De asemenea, trebuia să spele hainele.

De asemenea, tânărul a inventat un ritual de carantină propriu. Dacă simțea că a avut o contaminare de la un declanșator neplăcut, atunci, înainte de a se ocupa de sarcini importante, trebuia să facă o amânare temporară pentru ca contaminarea să-și piardă puterea.

Tânărul suferea din cauza gândurilor năpăstuitoare și a restricțiilor din viața sa. Se simțea insuportabil și se simțea închis în propria sa „minte bolnavă”. Gândurile obsesive veneau val după val. Ele erau ca niște musafiri nepoftiți care aduceau haos în viața lui.

Minte „infectată”

Frica legată de aceste gânduri obsesive era atât de reală încât Marian nu putea să scape de ea. Mintea lui era „infectată” de aceste idei obsesive și anxioase. Pentru a-și reduce suferința, a început să evite orice situație care ar fi putut provoca aceste gânduri, dar acest lucru nu făcea decât să-i intensifice suferința.

Marian experimenta neliniște și anxietate fără sfârșit. Tulburarea lui a început să afecteze diferite aspecte ale vieții lui: teama lui a afectat activitatea de la locul de muncă, relațiile cu prietenii și relațiile personale.

Se simțea singur. Nu discuta despre temerile lui cu nimeni. Știa că nimeni nu-l va înțelege oricum, deoarece nici el însuși nu se înțelegea prea bine.

Pentru că nu mai putea suporta, Marian a apelat la un specialist în tulburare obsesiv-compulsivă. Acesta i-a propus un program pentru dezactivarea fricii și anxietății sale, pe care l-a pus imediat în aplicare.

Acest lucru l-a ajutat să își îmbunătățească starea. A încetat să reacționeze la stimuli care înainte îl afectau. Mintea lui „bolnavă” a fost vindecată!

Dacă aveți gânduri obsesive, nu ezitați să contactați un psiholog care este specializat pe acest domeniu. Împreună veți găsi o soluție pentru această problemă dificilă.

Aveți gânduri obsesive care afectează calitatea vieții voastre?



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!