Gândirea negativă: ce pericole și capcane ascunde

Gândirea negativă: ce pericole și capcane ascunde

Publicat de Larisa Moldovan pe 12 September 2021 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieSanatate

Gândirea negativă este dușmanul nostru. Slăbește entuziasmul și motivația, care cauzează îndoială de sine, indecizie, frica de a acționa, amânare și abatere de la obiective stabilite. Ne guvernează viața și ne învinge, creând situații proaste pentru care suferim.

Am ales 10 pericole principale ale gândirii negative, astfel încât să știți ce aduce un astfel de comportament al gândirii și să încercați să îl evitați.

De fapt, există un număr infinit de gânduri negative, exprimate în diferite forme și dimensiuni. Principala problemă este că suntem atât de obișnuiți cu gândirea noastră negativă încât nici măcar nu ne dăm seama sau observăm.

Stare Depresivă

Din cauza gândurilor negative, veți avea adesea o dispoziție proastă și veți simți emoții negative. De exemplu, de la supărare, tristețe, nervi, iritare la furie, anxietate și depresie.

Activitate scăzută

Gândirea negativă îți mănâncă energia și este posibil să simți ușor epuizarea fizică. Veți vrea adesea să dormiți sau doar să vă întindeți, să fiți singuri și să nu vă ocupați de probleme. Mai mult, emoțiile negative pot provoca tulburări alimentare: de la supraalimentare la lipsa completă a poftei de mâncare și malnutriție, care nu pot decât să vă afecteze sănătatea.

Atrageți și mai multă negativitate

Atunci când suntem într-o stare nefavorabilă și ținem cont de gândurile negative, în mod implicit nu putem să ne schimbăm viața și să implicăm alte persoane, circumstanțe, evenimente, stări de spirit etc., cu excepția celor negative. În această dispoziție, noi înșine ne sabotăm. Cu cât o persoană va fi mai multă vreme în cercul vicios al gândurilor sale negative, cu atât mai mult acest cerc va fi închis.

Devenim o influență negativă asupra celorlalți

Este important să nu te blochezi în această stare și să nu te hrănești mult timp cu emoții și gânduri negative. Pentru că dacă starea ta proastă durează o săptămână sau mai mult, ea, indiferent dacă îți place sau nu, îi afectează pe cei dragi, prieteni și colegi. Și credeți-mă, nu este deloc ceea ce ar dori să obțină prin comunicarea cu dvs.

Lumea din jur devine îngrozitoare

Dacă privești viața, munca și familia printr-o prismă negativă, totul va fi de fapt așa. Puteți distruge relațiile cu cei dragi, vă puteți pierde slujba, vă puteți îmbolnăvi etc. Puteți chiar să vă supărați pe cei care sunt pozitivi în privința dvs. Și în cele din urmă vei începe să vezi vinovăția în toate și apoi în toată lumea. Acest lucru duce la o stare foarte periculoasă de pasivitate, inacțiune și comportament agresiv. Emoțiile negative afectează nu numai starea de spirit, ci și procesele mentale și starea fizică.

Abilitatea de a rezolva probleme complexe și de a lua decizii

Când creierul se confruntă cu dificultăți, gândirea negativă afectează capacitatea de a procesa informații și de a gândi clar. Și nu numai că nu ajută la găsirea unei soluții la problemă, ci și complică căutarea răspunsului corect.

Creșterea stresului și afectarea memoriei

Dacă aveți tendința de a reacționa excesiv la stimuli, stres frecvent, se poate datora schimbărilor din creier provocate de gândirea negativă. Experiențele negative persistă în amigdală. Iar aceasta este responsabilă pentru memorie, luarea deciziilor și reacțiile emoționale.

Apariția simptomelor stresului

Talamusul este partea creierului care este responsabilă pentru transmiterea informațiilor senzoriale și motorii către alte părți ale corpului. Dar el nu distinge gândurile negative de pericolul real. De aceea, atunci când sunteți negativ pentru o lungă perioadă de timp, este posibil să aveți simptome stresante, cum ar fi bătăile rapide ale inimii, respirația, hipertensiunea arterială, transpirația. Gândurile negative afectează creierul, provocând aceeași reacție ca stresul. Stresul cronic afectează starea fizică și are un efect negativ asupra sănătății.

Modificări ale creierului care pot provoca tulburări mentale

De exemplu, anxietate, depresie, schizofrenie, tulburări afective. Creierul nostru este format din substanță albă și cenușie. Materia cenușie este locul în care informațiile sunt procesate de neuroni, iar albul este o rețea fibroasă care conectează neuronii. Gândirea cronică negativă influențează producția de mai mulți compuși ai substanței albe, dar mai puțini neuroni. Când conexiunile sunt întrerupte, poate duce la probleme mentale.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!