Frumusetile Romaniei! Curiozitati despre misterele Lacului Sfanta Ana povestite de oamenii locului!

Frumusetile Romaniei! Curiozitati despre misterele Lacului Sfanta Ana povestite de oamenii locului!

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 December 2019 in Curiozități

Lacul Sfanta Ana este unul dintre mai frumoase lacuri din judetul Harghita si reprezinta o puternica atractie turistica, datorita faptului ca este singurul lac vulcanic din Romania.

Lacul Sfanta Ana se gaseste la 17 kilometri de localitatea Bixad, in apropiere de Baile Tusnad. Cu cateva mii de ani in urma, in acest loc era un munte vulcanic. Ulterior, in craterul format s-a acumulat apa din precipitatii si asa a aparut lacul.

De-a lungul timpului, Lacul Sfanta Ana nu a fost ocolit de legende care mai de care mai bizare. Prima dintre ele este despre doi tineri care urmau sa se casatoreasca. Tanara, Ana, nu isi dorea aceasta casatorie pentru ca viitorul ei sot era un ranchiunos si un necioplit, dar fiindca avea o avere considerabila, parintii o obligau sa accepte sa il ia de sot.

Numai ca in seara nuntii, mireasa a fugit si s-a aruncat in lac. Trupul ei nu a fost gasit nici pana prezent, iar localnicii au denumit lacul dupa fecioara necajita. In fiecare an, de hramul Sf. Ana, se organizeaza o slujba la marginea lacului.

Ce s-a intamplat cu mii de ani in urma

Se spune ca demult prin acele locuri traiau doi frati, insa niciunul nu-l avea la inima pe celalalt. Mai tot timpul se intreceau care este mai bogat, mai mandru si fiecare se lauda la celalalt cu cetatea sa. Acesti doi frati nu iubeau pe nimeni, ii considerau pe oameni sclavii lor si in fiecare zi chinuiau poporul.

Intr-o zi la unul dintre ei a venit un musafir, intr-o caleasca nemaivazuta, cu 6 cai superbi. Invidios stapanul cetatii l-a indemnat pe musafir sa joace la zaruri caleasca si caii. Avand si oarece noroc stapanul locului a castigat. Chiar de-a doua zi s-a dus la fratele sau sa-l umple de invidie, ca are o asa caleasca si asa cai.

Celalalt, vazand una ca asta, s-a jurat ca o sa aiba o caleasca si 12 cai, si mai si. A doua zi a pus caleasca in drum si a dat porunca sa fie adunate cele mai frumoase 12 fete din cetate. Cea mai frumoasa era Ana, care a fost luata prima, apoi alte 11 tinere fecioare.

Cum afla localnicii din zona prognoza meteo

Dar cum sa urnesti ditai caleasca? Pocnind din bici, fratele invidios o plesni pe Ana si acesteia incepu sa-i curga sange pe fata. Suparata de una ca asta, fata blestema: „Sa te trasneasca stapanul cerului! Scufunda-te sub pamant, ucigas de suflete nevinovate!”. Legenda spune ca numai decat s-a pornit o furtuna cum nu se mai vazuse niciodata, iar fratele cel invidios cu tot cu cetatea si acareturile lui a fost inghitit de pamant. Iar pe locul acela aparu apoi un lac de o frumusete rara, in amintirea Anei.

De asemenea, Lacul Sfanta Ana are si cateva ciudatenii. Nivelul apei nu creste si nu scade niciodata, desi lacul este alimentat doar de apa de ploaie. Localnicii de aici nu au nevoie de prognoza meteo.

In muntele de langa lac s-au format, de-a lungul timpului, doua fisuri. Oamenii spun ca daca aerul emanat de acestea pisca la nas, atunci este semn de furtuna. Daca nu se intampla acest lucru, este semn de vreme frumoasa. Mai mult de atat, se spune ca oamenii veneau in trecut pentru a se ruga. Femeile care nu puteau avea copii se rugau, iar dorinta li se implinea dupa pelerinaj.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!