“Frica te împiedică să evoluezi” – Cum sa transformam frica in motivatie, sase sfaturi care te vor ajuta sa treci peste situatiile in care iti este teama

“Frica te împiedică să evoluezi” – Cum sa transformam frica in motivatie, sase sfaturi care te vor ajuta sa treci peste situatiile in care iti este teama

Publicat de Larisa Moldovan pe 25 April 2018 in Dezvoltare Personala

Când ai un obiectiv important, ești motivat să îl îndepliești. Însă, de multe ori, gândurile negative te împiedică să-ți transformi visele în realitate. Unul dintre principalele obstacole pe care le poți întâmpina este frica.

În articolul de azi, îți oferim câteva fraze utile pe care le poți repeta în mintea ta pentru a transforma teama în motivație. Știm că nu este ușor, dar este important să fim capabili întotdeauna de a lua decizii bune, fără a ne lăsa ghidați de frică.

1. Frica nu este generată de lucrurile care ne înconjoară, ci există în doar mintea noastră, fiind alimentată de ceea ce credem noi că se va întâmpla.

Frica există doar în mintea ta

De câte ori ai fost paralizat de frică? Cunoști deja tiparul: inventezi o poveste în capul tău și îți imaginezi cel mai nefericit deznodământ.

Nici măcar nu ai luat încă o hotărâre și deja ți-ai închipuit că totul va merge prost și ai vizualizat o serie de urmări negative. Apoi nu mai faci nimic pentru că îți este teamă.

În realitate, mintea noastră ne induce în eroare. Pentru a transforma frica în motivație, este necesar să alungi gândurile negative din capul tău.

În plus,este important să iei în considerare acele idei care te ajută să iei decizii mai bune și să nu te lași influențat de gândurile generate de frică. Nu trebuie să lași experiențele din trecut sau imaginația ta bogată să te sperie într-atât de tare, încât să rămâi „paralizat.”

2. Trebuie să îmi asum riscuri. Nu trebuie să îmi fie teamă de eșec.

Frica de eșec este un obstacol în calea reușitei

Dacă înțelegi că în viață uneori câștigi și alteori pierzi, poți să trăiești mai relaxat, cu mai puține griji. Persoanele care se lasă ghidate de frică rareori fac greșeli, însă acest lucru le poate reduce șansele de a se perfecționa și a progresa.

Greșelile fac parte din viețile noastre și ne ajută să evoluăm. Dacă nu ai fi greșit cu nimic, poate nu ai fi învățat anumite lucruri care te-au ajutat să ajungi unde ești acum.

Este greu de înțeles, însă trebuie să conștientizezi că, până la urmă, câștigi ceva și de pe urma unui eșec: înveți o lecție care îți este utilă în viitor.

Nu-ți fie teamă de eșec și transformă-ți frica în motivație.

3. Frica transformă potențialii prieteni în niște străini

Frica te va împiedica întotdeauna să încerci lucruri noi. Când îți este teamă, nu ești la fel de deschis în interacțiunile cu cei din jur. În acest fel, pierzi ocazia de a cunoaște oameni noi, extraordinari.

Ești genul de persoană care refuză să vorbească cu străinii pentru că așa ai fost învățat de mic? Dacă da, renunță la acest comportament.

Uneori, nu ne face mare plăcere să întâlnim oameni diferiți de noi. Însă dacă ne deschidem mintea și sufletul în fața lor, descoperim cât sunt de minunați.

Nu este vorba despre a avea încredere oarbă în orice persoană pe care o întâlnești, ci despre a te elibera de teama de a cunoaște oameni noi care ar putea avea o contribuție pozitivă în viața ta.

Nu uita că persoanele de succes sunt preocupate întotdeauna de lărgirea cercului lor de cunoștințe.

4. Dacă nu ești suficient de curajos pentru a-ți asuma riscuri, nu vei reuși nimic în viață

Frica te împiedică să evoluezi

Asumarea riscurilor implică o doză de curaj. Când îți este teamă și te lași controlat de această emoție, curajul tău se diminuează și lasă loc lașității. Drept urmare, frica se intensifică.

În această situație, cel mai bine este să alungi din minte toate gândurile care te tulbură. Astfel, vei reuși să iei cele mai bune decizii.

Este foarte ușor să te lași controlat de frică. Însă dacă te lași acaparat de temeri, renunți la numeroase oportunități de a a îmbunătăți diverse aspecte din viața ta.

5. Renunțarea la frică ține de atitudine, nu de aptitudini

Poți să fii foarte bine pregătit, calificat, competent și cu studiile de rigoare. Toate acestea nu înseamnă că ești neapărat lipsit de frică. Este normal să fii temător și nesigur în anumite momente.

Ceea ce nu este normal este să lași frica să te domine și să nu te mai bucuri de clipele fericite pe care viața ți le oferă.

Dacă te gândești că o pregătire mai bună îți spulberă temerile, află că nu este așa. Fiecare aspect nou din viața ta îți va trezi același sentiment.

Persoanele pe care le consideri „neînfricate” și experimentate au trecut deja prin acest proces. Nu vei ajunge departe dacă nu înlocuiești frica paralizantă cu motivația.

6. Nu lăsa îndoielile să te împiedice să iei o decizie

Dacă vrei să faci ceva important în viața ta, cum ar fi să îți schimbi locul de muncă, să începi o nouă relație, să mergi într-o călătorie sau să faci o investiție majoră, sigur ai temeri și îndoieli. Nu se poate altfel.

Într-o situație de acest gen, este important să cântărești toate avantajele și dezavantajele. Această analiză te ajută să iei decizia cea mai bună și să îți dai seama dacă obiectivul sau visul tău este realizabil. Totodată, poți reuși să îți raționalizezi temerile.

Pentru a transforma frica în motivație, trebuie să știi cu exactitate ce anume îți provoacă teamă.

Următorul pas este să pui în balanță toate posibilele reușite și eșecuri pe care le implică fiecare dintre situațiile între care ești nevoit să alegi.

Nu uita că depășirea fricii necesită multă practică și acțiuni concrete.

Poți și tu!

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!