Flori care se numesc „aurul Fecioarei Maria” – vindecă stomacul, vederea și ficatul! Ele cresc în fiecare grădină de flori…

Flori care se numesc „aurul Fecioarei Maria” – vindecă stomacul, vederea și ficatul! Ele cresc în fiecare grădină de flori…

Publicat de Larisa Moldovan pe 7 December 2022 in Remedii NaturisteSanatate

Gălbenelele luminoase și nepretențioase ne încântă cu petalele lor însorite în grădinile cu flori ale orașului și pe balcoanele clădirilor înalte din iunie până dă înghețurile. Patria acestor flori este Mexicul însorit și au fost aduse în Europa de către conchistadorii spanioli după descoperirea Americii de către Columb. Au venit în țara noastră în jurul secolului al XVIII-lea și apoi au fost numite „flori africane”.

Englezii le numeau „aurul Fecioarei Maria”. Acest nume provine din tradiția creștină a icoanelor Fecioarei Maria înconjurate cu flori de gălbenele, care simbolizează monedele de aur.

Potrivit legendei, în timpul plecării lui Iosif și Mariei în Egipt, Sfânta Familie a început să fie urmărită de o bandă de hoți. Când i-au prins și le-au luat portofelele, în loc de bani au căzut gălbenele.

O legendă este o legendă, dar conform setului de proprietăți benefice pentru sănătate, gălbenelele pot fi numite cu adevărat de aur. Puțini oameni știu că aceste flori sunt cel mai valoros medicament, protejează plantele de grădină de dăunători, sunt utilizate pe scară largă în gătit și cosmetologie.

Gălbenelele sunt medicinale

În medicina populară, infuzia de apă din flori de gălbenele a fost folosită mult timp ca diuretic, diaforetic și antihelmintic. Ceaiul de gălbenele a fost băut pentru a trata diareea și colicile stomacale.

Indienii mexicani foloseau tincturi de galbenele pentru a crește lactația la mamele care alăptează, pentru a calma durerile reumatice. Și în India, eczema a fost tratată cu sucul de frunze proaspete de plante.

Știința modernă confirmă proprietățile vindecătoare ale gălbenelelor. S-a constatat că ajută la vindecarea ficatului și rinichilor, iar în cazul proceselor inflamatorii, ameliorează durerea. Infuziile de gălbenele îmbunătățesc metabolismul și întăresc imunitatea.

În stadiul inițial al diabetului, ele sunt capabile să reducă cantitatea de zahăr din sânge, având un efect pozitiv asupra pancreasului. Florile acestei plante contin carotenoide, care reduc riscul de a dezvolta cataracte.

Utilizarea gălbenelelor în medicina populară:

1. Pentru îmbunătățirea vederii

Într-un ceainic de 0,5 litri se pune o linguriță de ceai verde, 2 flori de gălbenele, 3 frunze de gălbenele, 2 frunze de urzică, 1 frunză tânără de topinambur și 2 crenguțe de mentă.

Umpleți fierbătorul cu apă clocotită și acoperiți cu un prosop timp de 30 de minute. Bea acest ceai în timpul zilei, diluându-l cu apă într-o cană.

Florile de gălbenele întăresc vederea, datorită faptului că conțin luteină carotenoidă, de care depinde calitatea și claritatea vederii.

2. Pentru a îmbunătăți ficatul

Se pun 5 flori de gălbenele într-un litru de apă clocotită, se fierb 3 minute la foc mic, se strecoară. Beți câte 250 ml înainte de masă dimineața și seara. Perioada de tratament este de 1 lună, apoi trebuie să faceți o pauză de o săptămână și să repetați tratamentul.

3. Pentru a elimina paraziții

Infuzia de gălbenele este excelentă pentru infecțiile parazitare ale corpului cu viermi. Pentru a pregăti astfel de medicamente, luați o lingură de flori proaspete de gălbenele și turnați 300 ml apă clocotită.

Lăsați la infuzat până se răcește complet și, după ce ați strecurat, luați câte 2 linguri de 3 ori pe zi înainte de mese. Durata tratamentului este de 2 săptămâni.

4. Pentru diabet și boli ale pancreasului

Tinctura de gălbenele este foarte benefică. În caz de diabet, puneți flori de gălbenele (50 bucăți) în alcool (500 ml) într-o sticlă și lăsați-o într-un loc întunecat timp de o săptămână. Luați o linguriță la masă de trei ori pe zi.

În bolile pancreasului, luarea tincturii de gălbenele îmbunătățește starea organului, ameliorează inflamația și umflarea și normalizează producția de enzime.

5. Pentru rinită și sinuzită

Inhalațiile vor ajuta la ușurarea respirației. Puneți 5 muguri de gălbenele într-un ceainic, umpleți-i cu apă clocotită, astfel încât apa să ajungă la vârful gurii. Înfășurați fierbătorul într-un prosop și lăsați-l să stea timp de 5 minute. Inspirați pe gură și expirați pe nas. Când nasul începe să respire liber, inspirați pe nas și expirați pe gură.

6. Pentru nevroze

Băile cu un decoct de gălbenele calmează sistemul nervos, ajută în situații stresante, ameliorează anxietatea și restabilește echilibrul mental. Recomandat pentru nevroze, depresie, nesiguranță și confuzie.

7. Pentru a întări pereții vaselor de sânge

2 linguri de flori de gălbenele și 1 linguriță de flori de tavolga (sedum) se fierb în două pahare de apă clocotită. Se lasă la infuzat într-un recipient închis timp de 20 de minute. Se bea câte 1 pahar de 3 ori pe zi înainte de mese.

După cum am scris deja, gălbenelele sunt utilizate pe scară largă în gătit. Da, bucătăria georgiană modernă este pur și simplu de neconceput fără șofranul Imereti, care nu este altceva decât inflorescențe de gălbenele uscate și măcinate.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!