Fii cel mai bun exemplu pentru copilul tau

Publicitate

Fii un exemplu pozitiv pentru copiii tăi

Nu uita, copiii sunt asemenea unor bureți, absorbind și imitând tot ceea ce văd. Dacă vrei să crești adulți responsabili, ai grijă cum te comporți în preajma fiului sau fiicei tale.Copiii noștri au nevoie de un exemplu pozitiv în viața lor. Cât de des ți se întâmplă să vrei ca fiul sau fiica ta să se comporte într-un anumit mod, dar nu îi oferi un exemplu pozitiv în acest sens? Când îi ceri copilului tău să facă ceva ce tu însuți nu ești dispus să faci, lecțiile pe care i le oferi nu vor avea efectul scontat.

Acest fenomen este foarte frecvent în familiile contemporane și are la bază faptul că un copil este atent la comportamentul părinților săi. Așadar, pentru a evita certurile și problemele, cel mai bine este să încerci să fii un exemplu pozitiv în viața de zi cu zi.

Cuvintele inutile

Vorbele sunt inutile dacă nu ești un exemplu pozitiv. Este ușor să spui „Nu pune picioarele pe masă!” sau „Pune-ți hainele în coșul de rufe, nu le arunca pe podea!” Însă să fii un exemplu pozitiv pentru copilul tău nu este ceva simplu. .Dacă părintele își pune picioarele pe masă, copilul căruia i s-a spus să nu facă asta nu va înțelege de ce el sau ea nu are voie. Drept consecință, micuțul va ignora interdicțiile primite și își va imita mama sau tatăl. Vor urma conversații aprinse, certuri, crize de isterie și nu numai. De pildă, când un copil întreabă „De ce eu nu pot pune picioarele pe masă dacă tu poți?” răspunsul clasic al părinților este: „Pentru că așa ți-am spus!”

Chiar ai impresia că această strategie va da roade? Pe lângă faptul că este nedreaptă, această afirmație nici măcar nu are noimă. Cert este că nu vei obține rezultatele dorite. Fără să îți dai seama, cauza certurilor frecvente de acasă ai putea fi chiar tu. Din păcate, responsabilitățile și grijile pot complica orice situații, făcându-le să pară mai dificile decât sunt în realitate. Mânia sau frustrarea pe care o simți față de șeful sau partenerul tău de viață trebuie consumată într-un anumit fel. Dar cine devine ținta acestor emoții negative? Cel mai mic din familie, care nu merită să fie implicat în aceste chestiuni. Evită acest comportament toxic!

Incoerența declanșează reacții negative la adolescenți

Publicitate

Un exemplu pozitiv oferă coerență. Copiii pot începe să se împotrivească incoerenței din mediul familial încă de când sunt mici, dar acest comportament se intensifică la adolescenți. În această etapă din viața copilului tău, trebuie să încerci să fii foarte răbdător. „Pentru că așa ți-am spus!” nu mai este un răspuns acceptabil. Nu te poți aștepta ca ceilalți să facă ceva ce tu însuți nu vrei să faci. Cel mai bun mod de a-ți crește copilul este să fii un exemplu pozitiv pentru el sau ea, nu să îi ordoni să se comporte într-un anumit fel doar pentru că tu ești mama sau tatăl său. Atât părinții, cât și copiii sunt simpli oameni. Desigur, cei dintâi au o anumită autoritate, dar trebuie să fie capabili să o folosească așa cum trebuie. Dacă nu faci o prioritate din a fi un exemplu bun pentru copiii tăi, îți vei pierde autoritatea. Apoi, vei încerca să o redobândești țipând, amenințând și provocând certuri al căror principal efect va fi crearea unei atmosfere negative.În timpul adolescenței, copiii au nevoie de stabilitate, înțelegere și multe iubire, nu de țipete și cuvinte inutile. Te sfătuim să citești și: Pentru a avea copii respectuoși, tratează-i cu respect

Ca să fii un exemplu pozitiv, nu te coborî la nivelul lor

Copiii vor un exemplu pozitiv care să îi ghideze. Când un părinte se enervează, țipă și începe să se certe cu copilul său de parcă amândoi ar avea aceeași vârstă, acesta își pierde toată autoritatea. Să fii un exemplu pozitiv presupune să nu te lași „dus de val”. Evită soluțiile prea „simple”: ridicarea glasului, comenzile, replici cum ar fi „Pentru că sunt părintele tău și trebuie să faci ce îți spun!”. Dacă te cobori la același nivel ca fiul sau fiica ta, situația se va agrava. Singurul mod de a evita asta este să te străduiești să fii un exemplu pozitiv. Cu siguranță ești încărcat de responsabilități, probleme financiare și griji cu privire la viitorul copiilor tăi. Dar nu îi lăsa să uite cât de mult îi iubești. În fond, ei sunt expuși la urlete și certuri fără noimă zi de zi. Cum rămâne cu iubirea și înțelegerea?

Adulții trebuie să se străduiască să fie un exemplu pozitiv pentru copiii lor

Dacă te străduiești să fii un exemplu pozitiv în fiecare zi și înveți de pe urma greșelilor pe care le comiți, poți spune că te afli pe drumul cel bun. Muncește pentru a fi cea mai bună versiune a ta, iar copiii îți vor urma exemplul fără împotrivire.

Publicitate
Alte Articole
LifeStyle
Sfaturi

Pasii care te vor ajuta sa iti creezi viata pe care ti-o doresti

Publicitate

Descopera credințele ascunse care se manifesta în viața ta și te împiedică să iti atingi visele.

PASUL 1: Gaseste-ti zonele de confort!

Acorda-ti ceva timp doar pentru tine. Opreste telefoanele, închide laptop-ul / tableta si anunta-i pe cei dragi că nu vei fi disponibil pentru un timp.

Ia o agenda sau hârtie și un pix și, dacă iti place, aprinde o lumânare și fă un ceai din plante.

Fa-te confortabil, realizeaza câteva respirații adânci și acum imagineaza-ti situatiile si raspunde la intrebarile de mai jos. Incerca să fii cât mai onest posibil și să scrii modul în care te simți în acest moment.

Acest pas vă ajuta să recunoască modul în care reacționati atunci când zonele de confort sunt provocate.

– Ai două împrumuturi uriașe. Cel mai bun prieten iti oferă 10.000 $ drept cadou. Cum te simti?

– Ai fost preselectat pentru jobul tau ideal pentru care esti complet calificat. Chiar înainte de a intra în ultima rundă de interviuri descoperi că salariul a avut un “0” lipsă, în loc de 15.000$, salariul este de 150.000$. Imagineaza-ți cum va decurge interviul acum ca stii asta! Cum te simți cu adevărat?

– Doresti să pui niște bani deoparte în fiecare lună pentru a te trata, probabil masaje sau un tratament facial. Cu veniturile curente, ce sumă esti pregătit să pui deoparte: 50, 200, 500, 1000, 10000? Acum dubleaza această sumă. Cum te simti?

– Esti cu chef de cumpărături de haine. Cu salariul actual, care este limita maxima pe esti dispus a o cheltui: 100, 200, 500, 1.000, 5.000, 10.000 …? Acum dubleaza această sumă. Cum te simti?

– Ești la o petrecere atunci când observați un faimos actor / actrita de care esti indragostit/a. El/ea a venit singur/a la petrecere. Amândoi sunteți singuri. Imagineaza-ti ca mergi pana la el/ea si il/o inviti la o intalnire. Cum te simti?

PASUL 2: Ce crezi tu?

După ce ai scris modul în care fiecare scenariu te-a făcut să te simți, întreaba-te ce ar trebuie să crezi pentru a acționa în acest fel? Cateva exemple:

– În nici un caz! Nu accept niciodată bani, fără a plăti înapoi.

– Da, sigur! Merit 15.000$, dar cu siguranță nu 150.000$.

– Cât de ridicol! Niciodată nu am cheltuit bani pe masaje, am nevoie de bani pentru lucruri mai importante.

– Oh nu! Nu pot cheltui atât de mult, as fi falit și nu as avea bani să plătesc facturile.

– Hahaha! Nu sunt frumos, slab, bogat sau destul de faimos pentru el / ea.

PASUL 3: Esti îngrijorat de ce cred alții?

Relaxează-te, toți căutăm aprobarea celorlalti ca să ne simtim bine cu noi înșine. Uneori avem nevoie de ea atât de mult încât ne limităm și facem compromisuri mai degrabă decât sa piardem aprobarea celorlalti.

Acum, luând în considerare din nou scenariile, în cazul în care aceste scenarii ar fi să se întâmple, ce ar crede alții despre tine? Ce-ar crede cu adevărat dacă ai obtinut tot ce ai vrut?

Publicitate

Că ești un pusti rasfatat? Că nu meriti? Că nu ești destul de deștept? …

PASUL 4: Care sunt convingerile tale ascunse?

Uita-te la ce ai scris până acum. Ce credinte ai despre tine si viata ta care te limiteaza? Aici sunt cateva exemple:

– Nu pot accepta astfel de bani – O să-i datorez până la sfârșitul zilelor mele.

– Nu se poate ca cineva sa câștige asa de mult. Există limite în salarii.

– Sa cheltuiesc bani pe mine este egoism.

– Nu există suficienți bani / timp pentru mine pentru a obține tot ce vreau.

– Nu sunt doar suficient de bun.

PASUL 5: De unde provin credintele tale? Sunt toate aceste credințe chiar a tale?

Știi de unde sau sau de la cine au venit convingerile tale? Părinți, profesori, societate, prieteni, colegi? Recunoașteți aceste credințe pentru ceea ce sunt, învățate și impuse de alții sau de tine și ele nu reprezinta adevărul.

Acum relaxeaza-te. Închide ochii, inspira adânc, ține pentru câteva secunde și expira, expulzând tot aerul din plămâni. Repeta acest lucru până când te simți relaxat.

Acum vizualizeaza o lume în care totul si orice este posibil. Poți crea chiar o echipa de vis cu oameni pe care ii admiri pentru a te sustine.

Scrie o nouă credință mai puternica pentru a înlocui fiecare dintre convingerile negative învățate – lasa echipa de vis sa te ajute.

PASUL 6: Ce iti aduce viitorul?

Acum, că știi ce te ține din nou în viață, imagineaza-ti viata ta ideala. Fii indraznet! Fii nebun! Totul este posibil.

Fii specific.

Creaza-ți o viziune detaliată a CE și CÂND și CUM doresti ca viața ta să arate. Dacă doresti un nou BMW, de exemplu, noteaza culoarea, modelul, data la care vrei sa se petreaca, etc.

Cercetările au arătat că persoanele care isi noteaza viziunea, au o rată de succes mai mare decât cei care nu-si noteaza.

Nu uitați să includeți data altfel s-ar putea întârzia manifestarea voastră în viitorul îndepărtat!

PASUL 7: Realizarea obiectivelor

Exista teorii cu privire la “legea atractiei” care ar putea functiona, dar tu vei avea un mai mare succes prin dezvoltarea planului de acțiune propriu folosind aceste principii SMART:

Specific. Cum anume arata viziunea ta?

Măsurabil. Cum iti vei măsura succesul și când iti vei atinge obiectivul?

Actionabil. De ce ai nevoie pentru a-ti atinge viziunea?

Realist. De cât de mult timp, efort, bani etc ai nevoie? Nu se poate construi o casă într-o zi.

În timp util. Cand mai exact? Noteaza datele pentru fiecare etapă, fii specific.

PASUL 8: Când visele tale vor devii realitate?

În cele din urmă, asigura-te că ai termene definite de cand vei începe și până când vei termina. Păstreaza-ti programul și îndeplineste-ti visele!

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala