Fii cel mai bun exemplu pentru copilul tau

Fii cel mai bun exemplu pentru copilul tau

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 October 2017 in LifeStyleSfaturi

Fii un exemplu pozitiv pentru copiii tăi

Nu uita, copiii sunt asemenea unor bureți, absorbind și imitând tot ceea ce văd. Dacă vrei să crești adulți responsabili, ai grijă cum te comporți în preajma fiului sau fiicei tale.Copiii noștri au nevoie de un exemplu pozitiv în viața lor. Cât de des ți se întâmplă să vrei ca fiul sau fiica ta să se comporte într-un anumit mod, dar nu îi oferi un exemplu pozitiv în acest sens? Când îi ceri copilului tău să facă ceva ce tu însuți nu ești dispus să faci, lecțiile pe care i le oferi nu vor avea efectul scontat.

Acest fenomen este foarte frecvent în familiile contemporane și are la bază faptul că un copil este atent la comportamentul părinților săi. Așadar, pentru a evita certurile și problemele, cel mai bine este să încerci să fii un exemplu pozitiv în viața de zi cu zi.

Cuvintele inutile

Vorbele sunt inutile dacă nu ești un exemplu pozitiv. Este ușor să spui „Nu pune picioarele pe masă!” sau „Pune-ți hainele în coșul de rufe, nu le arunca pe podea!” Însă să fii un exemplu pozitiv pentru copilul tău nu este ceva simplu. .Dacă părintele își pune picioarele pe masă, copilul căruia i s-a spus să nu facă asta nu va înțelege de ce el sau ea nu are voie. Drept consecință, micuțul va ignora interdicțiile primite și își va imita mama sau tatăl. Vor urma conversații aprinse, certuri, crize de isterie și nu numai. De pildă, când un copil întreabă „De ce eu nu pot pune picioarele pe masă dacă tu poți?” răspunsul clasic al părinților este: „Pentru că așa ți-am spus!”

Chiar ai impresia că această strategie va da roade? Pe lângă faptul că este nedreaptă, această afirmație nici măcar nu are noimă. Cert este că nu vei obține rezultatele dorite. Fără să îți dai seama, cauza certurilor frecvente de acasă ai putea fi chiar tu. Din păcate, responsabilitățile și grijile pot complica orice situații, făcându-le să pară mai dificile decât sunt în realitate. Mânia sau frustrarea pe care o simți față de șeful sau partenerul tău de viață trebuie consumată într-un anumit fel. Dar cine devine ținta acestor emoții negative? Cel mai mic din familie, care nu merită să fie implicat în aceste chestiuni. Evită acest comportament toxic!

Incoerența declanșează reacții negative la adolescenți

Un exemplu pozitiv oferă coerență. Copiii pot începe să se împotrivească incoerenței din mediul familial încă de când sunt mici, dar acest comportament se intensifică la adolescenți. În această etapă din viața copilului tău, trebuie să încerci să fii foarte răbdător. „Pentru că așa ți-am spus!” nu mai este un răspuns acceptabil. Nu te poți aștepta ca ceilalți să facă ceva ce tu însuți nu vrei să faci. Cel mai bun mod de a-ți crește copilul este să fii un exemplu pozitiv pentru el sau ea, nu să îi ordoni să se comporte într-un anumit fel doar pentru că tu ești mama sau tatăl său. Atât părinții, cât și copiii sunt simpli oameni. Desigur, cei dintâi au o anumită autoritate, dar trebuie să fie capabili să o folosească așa cum trebuie. Dacă nu faci o prioritate din a fi un exemplu bun pentru copiii tăi, îți vei pierde autoritatea. Apoi, vei încerca să o redobândești țipând, amenințând și provocând certuri al căror principal efect va fi crearea unei atmosfere negative.În timpul adolescenței, copiii au nevoie de stabilitate, înțelegere și multe iubire, nu de țipete și cuvinte inutile. Te sfătuim să citești și: Pentru a avea copii respectuoși, tratează-i cu respect

Ca să fii un exemplu pozitiv, nu te coborî la nivelul lor

Copiii vor un exemplu pozitiv care să îi ghideze. Când un părinte se enervează, țipă și începe să se certe cu copilul său de parcă amândoi ar avea aceeași vârstă, acesta își pierde toată autoritatea. Să fii un exemplu pozitiv presupune să nu te lași „dus de val”. Evită soluțiile prea „simple”: ridicarea glasului, comenzile, replici cum ar fi „Pentru că sunt părintele tău și trebuie să faci ce îți spun!”. Dacă te cobori la același nivel ca fiul sau fiica ta, situația se va agrava. Singurul mod de a evita asta este să te străduiești să fii un exemplu pozitiv. Cu siguranță ești încărcat de responsabilități, probleme financiare și griji cu privire la viitorul copiilor tăi. Dar nu îi lăsa să uite cât de mult îi iubești. În fond, ei sunt expuși la urlete și certuri fără noimă zi de zi. Cum rămâne cu iubirea și înțelegerea?

Adulții trebuie să se străduiască să fie un exemplu pozitiv pentru copiii lor

Dacă te străduiești să fii un exemplu pozitiv în fiecare zi și înveți de pe urma greșelilor pe care le comiți, poți spune că te afli pe drumul cel bun. Muncește pentru a fi cea mai bună versiune a ta, iar copiii îți vor urma exemplul fără împotrivire.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!