Fiecare dezamăgire trăită este o lecție de maturitate și acceptare.

Publicitate

Cine este soțul? Am întrebat nu o singură dată Universul și am primit următorul răspuns: «Soțul este cel care conduce o femeie în viață ». Îți amintești simbolul sexului masculin – un cerc cu o săgeată. Direcție. Asta este cea mai importantă funcție – celelalte pot fi prezente sau nu.

Minimul absolut. Dacă sunt toate celelalte, iar aceasta nu – el poate fi oricine, însă nu un soț. Cele mai multe din funcțiile pe care le are un soț, aparține de fapt unui tată. Iar o femeie adultă poate să trăiască fără ele. Femeile adulte în cultura noastră nu sunt.

Dacă un bărbat îndeplinește multe alte funcții și de regulă asta se întâmplă, el poate să își piardă interesul față de soția sa.

Una dintre problemele din societatea contemporană este că rolul soțului devine mult mai puțin atractiv din cauza toate responsabilităților suplimentare.

Un bărbat care și-a pierdut drumul în viață devine neinteresant și neatractiv pentru femei. Se transformă într-o sursă suplimentară. Dacă un bărbat face față cu succes rolului de „sponsor”, atunci poate trezi interesul unei femei, oferindu-i bani și protecție socială.

Din cauza că în societatea noastră nu sunt bărbați adulți, apare bărbatul – copil care joacă rolul de tată pentru femeia – copil. Asta este o relație extrem de grea și chinuitoare.

Unicul rol al soției este să-i lumineze calea bărbatului – să fie steaua lui călătoare. Iar înțelepciunea acestei colaborări este – el merge acolo unde ea îl luminează. Alchimie.

Este unica și cea mai importantă responsabilitate a unei soții. Toate celelalte funcții pot exista sau nu. Majoritatea funcțiilor care sunt așteptate de la o femeie, aparțin mamei. Iar un bărbat adult se poate descurca și fără ele. Dacă o femeie este prea influențată de funcțiile materne, atunci ea își pierde această capacitate de a lumina și astfel își pierde interesul față de bărbat.

Și repetând ceea ce am spus mai mult, femei mature în societatea noastră nu există, rezultă faptul că femeia – copil joacă rolul mamei pentru bărbatul – copil. Iar aici vine Freud și bagă marafeturi.

De regulă, noii parteneri sau amanți sunt priviți ca jucători dintr-o altă echipă. Obosită de rolul „mamei”, femeia caută un „tătic”, crezând cu tot sufletul că el este „bărbatul adevărat”. Și invers.

Un cuplu contemporan este alcătuit din doi copii maturi care cară după ei saci giganți plini cu așteptări copilărești. Și în primul moment convenabil, fiecare aruncă acest sac în direcția parterului său. Relația devine mai insuportabilă cu cât mai mulți saci sunt prezenți între un cuplu. Sentimentele de vinovăție și obidă sunt garantate. Din cauza că nicio așteptare nu poate si realizată.

Publicitate

Și astfel cuplurile se destramă și foștii parteneri pleacă în căutarea unor noi candidați , cărând după ei aceeași saci giganți.

În culturile inteligente, bărbatului și femeii li se explică că toate așteptările și speranțele copilărești nu mai pot fi îndeplinite la maturitate. Este trist, însă nu este o catastrofă și asta deoarece viața matură ne oferă mult mai multe lucruri bune. În culturile inteligente.

În societăți primitive, lipsa maturității a bărbatului și a femeii aduce cu sine foarte multe probleme psihologice. Pe fețele multor bătrâni de astăzi vei surprinde chipul unui copil obijduit. Trist, dar adevărat.

Iată ce a scris Alexander Lowen: «Ambii se simt prinși într-o capcană, care le amintește, din diferite motive, de copilărie. Ei pot să rupă această relație, să lupte pentru ea sau să se împace cu speranța pierdută pentru o dragoste sinceră și fericire. Această împăcare că nu pot schimba lucrurile îi determină să lege noi relații deloc mai bune decât precedentele. Pentru a scăpa de această capcană, cuplul trebuie să se alieze împotriva sentimentului de frică în fața iubirii».

Speranțele trăite pe jumătate ne consumă foarte multă energie

O asemenea tendință nu bucură pe nimeni. Și din acest motiv astăzi avem atât de multe relații adolescentine bazate pe prietenie și violență sexuală. Aș fi vrut să scriu ceva pozitiv despre acest fel de relații, însă nu am găsit argumentele necesare.

Defectul acestor fel de relații este sentimentul de nerealizare. Pentru ca un bărbat să își vadă drumul, femeia trebuie să își deschidă sufletul, să înceapă să lumineze. Iar pentru ca ea să simtă că trebuie să meargă după el – bărbatul trebuie să procedeze la fel. Минус таких отношений взаимная нереализованность.

O relație bazată pe sex nu prevede asemenea posibilități pentru că grija partenerilor este să-și protejeze actul sexual. O femeie cu sufletul închis va întâlni întotdeauna bărbați la fel.

Și totuși există un proces natural de tratate a rănilor din copilărie. El constă în acceptarea faptul că în viață vei suferi dezamăgiri.

Fiecare dezamăgire trăită este o lecție de maturitate și acceptare.

Sursa: dozadesucces

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet

Nu trebuie sa iti traiesti viata dupa parerile celor din jur, nu vei putea reusi niciodata sa ii multumesti pe toti!

Publicitate

Nimeni nu poate, in mod constant, sa faca pe plac altora. Cand cineva decide sa faca pe plac altuia pur si simplu pentru ca ii face placere sa faca asta, atunci a face pe plac devine o alegere si nu o obligatie.

Cu totii suntem flatati de complimentele unora si raniti de criticile altora. Desi este perfect normal sa-ti ridice moralul o lauda si sa te demoralizeze o critica, dorinta obsesiva de a actiona doar in scopul obtinerii unei laude/aprobari este o problema de ordin psihic. Oamenii intra intr-un tipar de autonegare din care nu pot iesi daca nu-i multumesc pe ceilalti.

Iata 7 motive pentru care ar trebui sa renunti la ideea ca trebuie sa-i multumesti pe altii in schimbul laudelor si aprecierilor lor.

1. Poti avea tulburari psihice

Daca esti constant in cautarea aprecierii celorlalti, in momentul in care nu mai primesti ceea ce doresti sau nu mai primesti in cantitatea dorita de tine, intri intr-o stare de negare, devii introvertit, poti incepe sa-ti conturezi o lume imaginara, in care totul se intampla asa cum vrei tu. Nu vei castiga niciodata aprecierea cuiva, daca cersesti apreciere. In schimb, cu cat esti mai increzator in fortele proprii, mai independent, lumea te va admira si respecta sincer.

2. Suntem unici

Fiecare om este unic si fiecare om are talentul sau, felul sau de a fi. Incercarea de a te incadra in anumite tipare care nu ti se potrivesc contravine legilor divinitatii. Daca nu esti adeptul spiritualitatii, gandeste-te la stiinta. Din punct de vedere biologic, nu mai exista o alta persoana care sa aiba exact acelasi ADN cu al tau. Si orice incercare de a modifica o gena pentru a fi ca alta gena creeaza mutanti.

3. Multumindu-i pe altii nu te vei multumi pe tine

De multe ori, in incercarea de a-i multumi pe ceilalti, te indepartezi de la visurile tale, de la idealurile tale, de la telurile tale. In cele din urma vei deveni din ce in ce mai frustrat ca nu ai urmat calea ta, ci pe-a altora, mai ales ca, uneori, drumul ales de altii nu este cel mai potrivit pentru tine si vei regreta ca nu ti-ai urmat propriile instincte.

4. Cati oameni crezi ca poti multumi?

Publicitate

Sunt milioane de oameni, fiecare cu gusturile sale, cu visele sale, cu valorile sale. Chiar crezi ca ii poti multumi pe toti?! Ce le place unora, ceilalti pot sa urasca. “Oamenii care cauta cu orice pret admiratia celorlalti au parte de ea foarte putin, iar cei care nu vor admiratia celorlalti se bucura din plin de ea”, spune Wayne Dyer.

5. Gandirea independenta este cheia evolutiei sociale si personale

Ce s-ar fi intamplat daca Darwin ar fi ascultat si urmat parerile celorlalti. Astazi nu ar mai fi existat teoria evolutiei. Iar lista exemplelor de acest gen poate continua cu toti marii savanti ai lumii.

Abilitatea de a prelua initiativa este forta care a dus la evolutia societatii, este calitatea de baza care defineste un adevarat lider. Sa iei deciziile pe care le consideri corecte, indiferent ce vor crede ceilalti despre tine.

6. Oamenii independenti isi asculta inima si sufletul

Socrate a preferat sa bea cucuta decat sa caute multumirea autoritatilor si sa traiasca precum un sclav. A trait si a murit liber si fara frica.

Daca iti urmezi propriile instincte, poti zbura deasupra tuturor si nu mai cerul iti poate fi limita. Cand urmezi calea aleasa de altii, esti ca un perus cu aripile taiate, inchis intr-o colivie. Oricat de colorate ti-ar fi penele, esti sclavul altora, nu esti stapanul propriei libertati.

Sub presiunea de a-i multumi pe toti oamenii din jurul tau, iti pierzi puterea divina a intuitiei, iti pierzi clarviziunea.

7. Poti ajunge la depresie

Daca te uiti tot timpul in stanga si in dreapta sperand ca cineva sa te vada, risti sa iti pierzi drumul tau. Iti pierzi creativitatea si nu mai esti atent la ceea ce iti transmite instinctul tau, sufletul tau. Iti pierzi bucuria de a trai, acumulezi frustrari, te minti singur si faci ceva desi stii ca nu e bine. Insa trebuie sa-i multumesti pe ceilalti, nu? Teama ca ce vei face nu va fi pe placul celorlalti, iti vor “ucide” puritatea, simplitatea, bucuria si inocenta sufletului. Iar de aici si pana la depresie nu mai este decat un singur pas.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala