Fiecare dăruieşte ceea ce are în inimă.

“Oamenii de succes fac ceea ce oamenii lipsiti de succes nu sunt dispusi sa faca. Nu iti dori ca lucrurile sa fie mai simple; doreste-ti ca tu sa fii mai bun. Jim Rohn Hawaienii isi traiesc viata fara sa puna pea mare pret pe posesiunile materiale. Ei fac zilnic ceea ce-si doresc si isi echilibreaza traiul prin relaxare. Iata 8 lectii despre fericire pe care le poti invata de la hawaieni. 1. Renunta la asteptari Atunci cand iti faci asteptari, iti croiesti singur drumul spre nefericire. In Hawaii, locuitorii sunt deschisi sa primeasca orice le ofera viata. Fie ca sunt inundatii, valuri tsunami, sau ruperi de nori, ei accepta in mod natural ceea ce li se intampla si nu renunta la echilibrul interior. 2. A avea nevoie de cineva nu este un semn de slabiciune Multi dintre noi, in dorinta de a fi independent, se zbat, lupta, isi forteza limitele. In Hawaii inveti ca fericirea inseamna sa te intelegi bine cu celalalt, sa ai grija unul de celalalt. Comunitatea este foarte importanta in Hawaii si inseamna putere. Nu trebuie sa te afli in mijlocul oceanului ca sa simti puterea prietenilor si familiei. 3. Fii deschis si viata va fi mai usoara Atunci cand se anunta schimbari, avem tendinta de a ne lupta, de a ne impotrivi. Insa daca am privi situatia linistiti, calmi, mintea ne va fi mai limpede si vom putea lua decizii mai eficiente. 4. Schimbarea directiei nu inseamna esec Nu este nicio problema daca te razgandesti si incepi din nou ceva de la zero. Viata iti ofera oportunitati sa vezi ca ai mers pe un drum gresit. Sa renunti la ceea ce nu-ti mai foloseste poate sa-ti ofere o viata libera si multe alte oportunitati. 5. Fii ceea ce esti, nu ceea ce crezi ca ar trebui sa fii Multi dintre noi petrec foarte mult timp si consuma multa energie incercand sa creeze o versiune de viitor a propriilor persoane. Atunci cand ne concentram sa devenim ceea ce ne dorim, uitam sa vedem ce drum lung am strabatut din locul in care am plecat pana in prezent. Traieste prezentul si accepta ceea ce esti – este impulsul hawaienilor. 6. Fa loc iubirii in viata ta Ranile din trecut, inimile frante te pot impiedica sa lasi alti oameni in viata ta. Invatand sa primesti si sa daruiesti iubire vei fi mai fericit. In Hawaii, iubirea este esenta vietii si se simte in valurile oceanului, in vulcanii sacri. 7. Lucrurile mici sunt lucruri mari Priveste apusul, mergi in picioarele goale, odihneste-te pe veranda casei sau pe balcon. Acestea sunt recompense profunde in viata. Nu iti trebuie bani prea multi ca sa fii fericit, ci doar sa apreciezi toate lucrurile marunte si frumoase din viata ta. In final vei vedea ca acestea sunt lucruri mari. 8. Recunostinta este forta Recunostinta nu doar ca este esentiala in a avea o viata fericita, insa iti ofera putere. Nu te concentra pe ce nu este, multumeste pentru ceea ce este. Atunci cand esti recunoscator, toate intra pe fagasul lor normal.
„Ai incredere in tine insuti. Perceptiile tale sunt adesea mai precise decat esti dispus sa crezi.” Claudia Lee Black
Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!
Publicitate

Se spune că într-o zi, un om bogat i-a dăruit unui om sărac un coş plin de gunoi pentru a râde de el. Omul sărac zâmbi şi plecă, ţinând în mâna coşul primit.

Ajuns acasă, a început să cureţe coşul, să-l spele şi să-l lustruiască. După ce coşul a fost curăţat şi strălucea de cât fusese lustruit, omul nostru umplu coşul cu cele mai frumoase şi parfumate flori din grădina sa cea frumos îngrijită.

Apoi s-a întors la omul bogat şi i-a înmânat acestuia coşul minunat aranjat şi plin de miresme îmbietoare.

Omul, surprins întrebă: “- De ce mi-ai oferit atâtea flori frumoase, când eu ţi-am dat doar gunoi?”

Cel sărac îi răspunse: “- Fiecare dintre noi dăruieşte ceea ce are în inimă!”

Povestea aceasta este plină de simboluri pe care fiecare om le trăiește zi de zi. Fiecare din noi oferă ceea ce are în inima sa. Coșul de gunoi sau coșul de flori poate fi oferit oricărei persoane din preajma ta: partenerului tău de viață, copilului tău, prietenului tău cel mai bun, colegului tău de serviciu, vecinului, rudelor, funcționarului de la ghișeu sau clientului. Oricui poți oferi ori una, ori alta. Tu alegi dacă oferi un coș plin cu flori sau plin cu gunoi.

Darurile după cum vezi nu sunt doar materiale, ci mai ales spirituale. Pe acestea din urmă noi le dăruim zi de zi, ceas de ceas. În permanență ne dăruim pe noi celorlalți și oferim din ceea ce avem.

Pentru a dărui trebuie mai întâi să posezi

Cum poate un om să ofere ceva dacă el nu deține acel lucru? Cum pot eu să ofer un cadou material, un parfum de exemplu, dacă mai întâi nu dețin acel lucru? Tot așa se întâmplă și cu darurile sufletești.

Oamenii oferă celorlalți din preaplinul lor, din ceea ce ei deja dețin. Unii dăruiesc toleranță, apreciere, bucurie, zâmbete, înțelegere, sprijin, iubire, iar alții dăruiesc amărăciune, invidie, ură, vorbe urâte, reproșuri, critică, nepăsare, indiferență, intoleranță, răutate.

De aceea eu spun mereu că nu trebuie să te superi pe cineva care îți oferă reproșuri, invidie sau alte lucruri negative pentru că el îți dăruiește ceea ce are, ceea ce posedă în sufletul lui! Cum ar putea un om să ofere cuiva iubire dacă el nu are iubire în suflet? Cum ar putea un om să ofere cuiva apreciere și admirație dacă sufletul lui este plin de invidie sau indiferență?

A dărui nu implică mereu a avea intenția să dăruiești, dar întotdeauna este obligatoriu să deții ceea ce oferi pentru că fiecare poate dărui doar din ceea ce are.

Sufletul omului poate fi asemuit de multe ori cu o baterie care pentru a face să funcționeze o relație de prietenie, de iubire, de afaceri, de familie, ea trebuie să fie plină. Bateria trebuie să fie încărcată pentru a putea oferi energia necesară să alimenteze relațiile din viața noastră.

Ai grijă la micile alegeri pe care le faci şi pe care le exprimi prin felul tău unic de a fi cu ceilalţi pentru că adevăratele cadouri sunt cele pe care fiecare din noi le face zi de zi.

Dăruind îți vei schimba destinul

Publicitate

Succesul nostru în viață depinde de multe ori într-o foarte mare măsură de interacțiunile noastre cu ceilalți și de calitatea relațiilor din viața noastră. Nu-i așa că atunci când o relație este disfuncțională, cu șeful, cu colegul, cu partenerul de viață, nu ai o stare bună și simți că nu progresezi?

Autorul american Adam Grant a scris o carte întreagă ”A da și a lua” și zeci de articole pe tema dăruirii și primirii. El spune că oamenii pot fi împărțiți în trei mari categorii:

  • – Takers sau profitorii: cei care mai mult vor să obțină decât să ofere
  • – Givers sau donatorii: cei cărora mai mult le place să ofere decât să primească
  • – Matchers sau negustorii: cei care funționează pe principiul ”dinte pentru dinte”

Profitorilor le place să obțină mai mult decât dau. Ei vor întotdeauna balanța să fie înclinată mai mult în partea lor, își pun interesele proprii mai presus de interesele celorlalți, cred că lumea este o competiție, se autopromovează și au sentimentul că pentru a reuși trebuie să facă dovada competenței lor.

Donatorii sunt foarte rar întâlniți la locul de muncă. Ei urmăresc cu mai multă atenție ceea ce au ceilalți nevoie de la ei și oferă ajutor fără să o facă în mod strategic așa cum fac profitorii. Cei mai mulți oameni în viața lor personală sunt donatori. În cuplu sau în prietenie oamenii oferă mult fără să țină socoteala de ceea ce primesc așa cum o fac la locul de muncă.

Însă cei mai mulți dintre oameni se încadrează în tiparul negustorului și acționează după principiul ”îmi dai -îți dau” și caută să păstreze un echilibru între ce dăruiesc și ce primesc.

Studiile făcute pe mii de oameni au demonstrat că în ierarhia succesului, atât în viață cât și în carieră, donatorii domină atât partea inferioară cât mai ales vârful ierharhiei. Profitorii și negustorii sunt cei care se situează la mijlocul ierarhiei.

Donatorii sunt cei care ajung în vârf și, deși sunt și ei la fel de ambițioși ca și ceilalți, reușesc să joace jocul vieții după principiul: câștig-câștig, iar atunci este mult mai ușor să reușești când celălalt știe că exact câștigul tău îi va aduce și lui un câștig.

Așadar oamenii privesc diferit conceptul de a dărui în funcție de contextul care presupune oferirea: este vorba de profesie, de prieteni, de familie sau de partenerul de cuplu?

Tratăm oamenii diferit, unora le dăruim mai mult, altora mai puțin, de la unii avem așteptări, de la alții nu, însă fiecăruia, atât în profesie cât și în viață, îi dăruim doar din ceea ce suntem căci indiferent ce limbaj am folosi întotdeauna vom exprima doar ceea ce suntem.

Un singur lucru vreau să îți mai amintesc acum: astăzi nu va mai veni niciodată. Nicio zi nu se mai întoarce vreodată, iar cândva o zi va fi chiar ultima. Nu cerși de la ceilalți pentru că nu au ce să-ți dea. Amintește-ți că fiecare oferă doar ceea ce are.

Obține tu pentru tine prima dată, încarcă-ți sufletul cu cât mai multe lucruri frumoase, cu prețuire și iubire, iar apoi dăruiește necondiționat din preaplinul tău. Ceea ce avem în prezent este o reflectare a ceea ce am dăruit în trecut.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala
Pilde
Atunci cand decidem sa facem pasul cel mare, al casatoriei, hotaram ca va fi pentru totdeauna, la bine si la rau. La inceput, suntem indragostiti si nu vedem si latura mai putin placuta a partenerului sau o trecem cu vederea. Insa, in timp, aceasta se accentueaza, nu dispare. Cu durere in suflet, cand ne dam seama ca nu suntem compatibili sau ca acest mariaj ne face rau, luam decizia sa punem punct la ceea ce canva a fost o frumoasa poveste de iubire. Iata care sunt semnele care iti arata ca o casatorie nu va dura: Unul dintre parteneri este foarte critic Dupa ce a trecut perioada euforica, oamenii se intorc la vechile obiceiuri si se comporta conform personalitatii lor. Unul dintre motivele pentru care oamenii se despart este faptul ca in cuplu exista mereu un subiect de discutie cu privire la celalalt. Incompatibilitatea valorilor fiecaruia se vede zi de zi, iar cel obisnuit sa critice traieste cu speranta ca persoana iubita se va schimba. Conflictul care se bazeaza pe aceasta tema vine din neacceptarea partenerului asa cum este. Sfatul terapeutului in acest caz este punerea in balanta dorinta adevarata de a te schimba. Daca raspunsul este negativ, atunci poate ca ideea unei casatorii nu este atat de buna, deoarece conflictul si nemultumirea vor persista. Cei doi cred ca sunt incompleti unul fara celalalt Aceasta credinta vine din educatie, si anume ca trebuie sa gasesti o persoana care sa te completeze. Avand incredere in acest mesaj, cei doi indragostiti cred despre ei ca nu sunt de ajuns si ca au nevoie de cineva pentru a fi fericiti. Astfel, arunca responsabilitatea pe umerii partenerului care are misiunea de a-l face fericit pe celalalt. Insa asta denota nesiguranta si un semn de imaturitate si il determina pe celalalt sa se indeparteze din cauza presiunii care se pune pe el. Unul dintre parteneri cauta scuze celuilalt La inceput, totul pare perfect si suntem convinsi ca persoana de langa noi este persoana pe care am asteptat-o toata viata. Insa nici intr-o viata de om nu reusim sa cunoastem un om cu adevarat. Sunt situatii in care persoana draga nu ne spune totul, insa trecem cu vederea crezand ca totul este in regula. Doar dupa ce suntem pusi in fata faptului implinit ne dam seama cu adevarat cine este persoana de langa noi. Si aici importante sunt valorile dupa care se ghideaza fiecare. Daca cuplul hotaraste sa aiba un copil, de exemplu, este important ca amandurora sa-si doreasca sa aiba copii. In caz contrar, daca nu s-a discutat despre acest subiect si partenerii nu se cunosc destul de bine, este posibil sa afle acest lucru de-abia dupa aparitia copilului, ceea ce ar duce la un conflict serios intre cei doi. Relatia e pe locul al doilea Daca ai observat ca familia, prietenii sau cariera sunt pe primul loc, ai de-a face cu o problema destul de importanta in cadrul cuplului. Sunt perioade in care atentia ne este solicitata mai mult de familie cand cineva este bolnav sau un proiect la serviciu, dar cand acest lucru se transforma intr-o obisnuita, se ridica un semn de intrebare asupra partenerului care pare ca vrea sa evite relatia in care se afla. Pana la urma, intr-un cuplu sunt doi oameni care se pot baza unul pe celalalt si in moemntele frumoase si in cele mai putin placute. Excluderea unuia inseamna ca ceva nu este in regula si e bine sa ai o discutie in acest sens in care sa clarifici lucrurile. Cuplul nu functioneaza ca un parteneriat Intr-o relatie sanatoasa, cei doi oameni au drepturi egale si trebuie sa se simta in siguranta pentru a-si exprima emotiile si a fi ei insisi. In momentul in care exista o competitie in care unul vrea sa castige tot timpul, iar celalalt doar sa fie obedient, apare sentimentul de nemultumire si de dezechilibru care, in cele din urma, va duce la separare. Unul dintre parteneri crede ca celalalt ii datoreaza ceva Atunci cand facem ceva pentru persoana draga, putem avea asteptari intr-o relatie nesanatoasa sa ni se intoarca efortul cu care l-am sprijinit pe celalalt. In acest caz, se creeaza un conflict in care fiecare lucru facut trebuie rasplatit, fapt care seamana mai mult cu un schimb, nu cu impartasirea iubirii pe care o avem fata de partener. In final, povestea de dragoste se va destrama, deoarece era bazata pe un schimb de interese si pe asteptari, nu pe iubire neconditionata. Lipsa apropierii emotionale si fizice Lipsa intimitatii dintre cei doi inseamna ca ceva s-a intamplat pe parcursul relatiei. Daca partenerul tau nu este si cel mai bun prieten caruia sa-i spui totul cu cea mai mare incredere, atunci relatia incepe sa se clatine. In plus, lipsa contactului fizic poate fi o problema sau o lipsa de comunicare care duce, inevitabil, la despartire. Pentru a contrabalansa acest lucru, planuieste momente frumoase cu cel drag, reconstruieste relatia cum a fost la inceput, faceti impreuna lucruri amuzante. Daca intr-o relatie nu exista incredere, respect, bunatate si iubire, atunci e recomandat sa lucrati la problemele care au aparut pe parcurs si sa gasiti o solutie.

10 semne ale persoanelor care nu sunt gata pentru o relație adevărată

Să recunoaștem, cu toții ne dorim o relație. Cu toate acestea, unii vor doar ceva ocazional și fără prea multe angajamente. Este important să identifici anumite semne care ar putea însemna că cealaltă persoană nu vrea mai mult de la o relație decât ceva de moment. Astfel de clarități te-ar putea ajuta să eviți dezamăgirea de la sfârșit. Nu sunt progresivi cu privire la relația lor Relația se aseamănă cu o plantă. Trebuie să fie cultivată pentru a crește. O astfel de evoluție o va conduce spre solidaritate și siguranță. Cu toate acestea, dacă o persoană nu este dispusă să își irosească energia pentru a duce o relație la maturitate, atunci este evident că acea persoană nu este gata de ceva serios. Preferă mai degrabă să obțină, decât să ofere Nu sunt în stare să facă sacrificii care i-ar consuma sau care i-ar implica mai mult. Nu se simt bine când oferă prea multe, pentru că le place să simtă controlul atunci când doar obțin lucruri. Nu au construit relații considerabile în trecut Au trecut prin multe relații de scurtă durată și nu pot să definească o relație adevărată. Indiferent de situație,este evident că nu au depus prea mult efort pentru ca o relație din trecut să fie cu succes. Sunt nesiguri În acțiunile sau discuțiile despre ceva mai serios, vor deveni nesiguri. Nu vor fi foarte clari cu privire la ce doresc de la o relație adevărată, iar nesiguranța lor împinge un astfel de angajament spre eșec. Au fost răniți de multe ori Este un semnal de alarmă. Dacă au fost răniți, nu sunt în stare să ia lucrurile în serios, pentru că le este greu să treacă peste durerea de a investi emoții și de a le pierde într-un sfârșit. Preferă să joace sigur și la distanță. Îți evită familia și prietenii Îți văd familia și prietenii ca elemente ce reprezintă angajamentul și responsabilitatea, fapt pentru care nu sunt încă pregătiți. Vor evita întâlnirile cu oamenii apropiați ție. Fac cereri inutile Ai putea spune că sunt perfecționiști sau că te sâcâie la cap pentru a te distrage de la momentele frumoase care s-ar putea naște din relația voastră. Vor aștepta ca atât tu, cât și circumstanțele să fie perfecte. Văd părțile negative ale aflării într-o relație Nu văd avantajele relațiilor. Sunt împotriva lor când vorbesc cu prietenii sau familia. Par să nu înțeleagă profunzimea și semnificația unei relații și preferă să vorbească negativ despre aceasta. Nu au încredere în alții Tind să nu aibă încredere în alți oameni, mai ales pentru a le oferi emoțiile și sentimentele lor. Se tem că vor fi trădați, iar sentimentele le vor fi rănite. Astfel, încearcă să joace în condiții de siguranță și se ascund în spatele unei măști. Își doresc să fie liberi Își prețuiesc libertatea și nu vor ca independența să le fie amenințată de cineva. Consideră că o relație serioasă este un obstacol în calea de-a fi liber și de a face ceea ce vor. Este rolul tău să descifrezi aceste semne și să fii dispus să le oferi unor astfel de persoane spațiul de care au nevoie.