Fiecare dăruieşte ceea ce are în inimă.

Publicitate

Se spune că într-o zi, un om bogat i-a dăruit unui om sărac un coş plin de gunoi pentru a râde de el. Omul sărac zâmbi şi plecă, ţinând în mâna coşul primit.

Ajuns acasă, a început să cureţe coşul, să-l spele şi să-l lustruiască. După ce coşul a fost curăţat şi strălucea de cât fusese lustruit, omul nostru umplu coşul cu cele mai frumoase şi parfumate flori din grădina sa cea frumos îngrijită.

Apoi s-a întors la omul bogat şi i-a înmânat acestuia coşul minunat aranjat şi plin de miresme îmbietoare.

Omul, surprins întrebă: “- De ce mi-ai oferit atâtea flori frumoase, când eu ţi-am dat doar gunoi?”

Cel sărac îi răspunse: “- Fiecare dintre noi dăruieşte ceea ce are în inimă!”

Povestea aceasta este plină de simboluri pe care fiecare om le trăiește zi de zi. Fiecare din noi oferă ceea ce are în inima sa. Coșul de gunoi sau coșul de flori poate fi oferit oricărei persoane din preajma ta: partenerului tău de viață, copilului tău, prietenului tău cel mai bun, colegului tău de serviciu, vecinului, rudelor, funcționarului de la ghișeu sau clientului. Oricui poți oferi ori una, ori alta. Tu alegi dacă oferi un coș plin cu flori sau plin cu gunoi.

Darurile după cum vezi nu sunt doar materiale, ci mai ales spirituale. Pe acestea din urmă noi le dăruim zi de zi, ceas de ceas. În permanență ne dăruim pe noi celorlalți și oferim din ceea ce avem.

Pentru a dărui trebuie mai întâi să posezi

Cum poate un om să ofere ceva dacă el nu deține acel lucru? Cum pot eu să ofer un cadou material, un parfum de exemplu, dacă mai întâi nu dețin acel lucru? Tot așa se întâmplă și cu darurile sufletești.

Oamenii oferă celorlalți din preaplinul lor, din ceea ce ei deja dețin. Unii dăruiesc toleranță, apreciere, bucurie, zâmbete, înțelegere, sprijin, iubire, iar alții dăruiesc amărăciune, invidie, ură, vorbe urâte, reproșuri, critică, nepăsare, indiferență, intoleranță, răutate.

De aceea eu spun mereu că nu trebuie să te superi pe cineva care îți oferă reproșuri, invidie sau alte lucruri negative pentru că el îți dăruiește ceea ce are, ceea ce posedă în sufletul lui! Cum ar putea un om să ofere cuiva iubire dacă el nu are iubire în suflet? Cum ar putea un om să ofere cuiva apreciere și admirație dacă sufletul lui este plin de invidie sau indiferență?

A dărui nu implică mereu a avea intenția să dăruiești, dar întotdeauna este obligatoriu să deții ceea ce oferi pentru că fiecare poate dărui doar din ceea ce are.

Sufletul omului poate fi asemuit de multe ori cu o baterie care pentru a face să funcționeze o relație de prietenie, de iubire, de afaceri, de familie, ea trebuie să fie plină. Bateria trebuie să fie încărcată pentru a putea oferi energia necesară să alimenteze relațiile din viața noastră.

Ai grijă la micile alegeri pe care le faci şi pe care le exprimi prin felul tău unic de a fi cu ceilalţi pentru că adevăratele cadouri sunt cele pe care fiecare din noi le face zi de zi.

Dăruind îți vei schimba destinul

Publicitate

Succesul nostru în viață depinde de multe ori într-o foarte mare măsură de interacțiunile noastre cu ceilalți și de calitatea relațiilor din viața noastră. Nu-i așa că atunci când o relație este disfuncțională, cu șeful, cu colegul, cu partenerul de viață, nu ai o stare bună și simți că nu progresezi?

Autorul american Adam Grant a scris o carte întreagă ”A da și a lua” și zeci de articole pe tema dăruirii și primirii. El spune că oamenii pot fi împărțiți în trei mari categorii:

  • – Takers sau profitorii: cei care mai mult vor să obțină decât să ofere
  • – Givers sau donatorii: cei cărora mai mult le place să ofere decât să primească
  • – Matchers sau negustorii: cei care funționează pe principiul ”dinte pentru dinte”

Profitorilor le place să obțină mai mult decât dau. Ei vor întotdeauna balanța să fie înclinată mai mult în partea lor, își pun interesele proprii mai presus de interesele celorlalți, cred că lumea este o competiție, se autopromovează și au sentimentul că pentru a reuși trebuie să facă dovada competenței lor.

Donatorii sunt foarte rar întâlniți la locul de muncă. Ei urmăresc cu mai multă atenție ceea ce au ceilalți nevoie de la ei și oferă ajutor fără să o facă în mod strategic așa cum fac profitorii. Cei mai mulți oameni în viața lor personală sunt donatori. În cuplu sau în prietenie oamenii oferă mult fără să țină socoteala de ceea ce primesc așa cum o fac la locul de muncă.

Însă cei mai mulți dintre oameni se încadrează în tiparul negustorului și acționează după principiul ”îmi dai -îți dau” și caută să păstreze un echilibru între ce dăruiesc și ce primesc.

Studiile făcute pe mii de oameni au demonstrat că în ierarhia succesului, atât în viață cât și în carieră, donatorii domină atât partea inferioară cât mai ales vârful ierharhiei. Profitorii și negustorii sunt cei care se situează la mijlocul ierarhiei.

Donatorii sunt cei care ajung în vârf și, deși sunt și ei la fel de ambițioși ca și ceilalți, reușesc să joace jocul vieții după principiul: câștig-câștig, iar atunci este mult mai ușor să reușești când celălalt știe că exact câștigul tău îi va aduce și lui un câștig.

Așadar oamenii privesc diferit conceptul de a dărui în funcție de contextul care presupune oferirea: este vorba de profesie, de prieteni, de familie sau de partenerul de cuplu?

Tratăm oamenii diferit, unora le dăruim mai mult, altora mai puțin, de la unii avem așteptări, de la alții nu, însă fiecăruia, atât în profesie cât și în viață, îi dăruim doar din ceea ce suntem căci indiferent ce limbaj am folosi întotdeauna vom exprima doar ceea ce suntem.

Un singur lucru vreau să îți mai amintesc acum: astăzi nu va mai veni niciodată. Nicio zi nu se mai întoarce vreodată, iar cândva o zi va fi chiar ultima. Nu cerși de la ceilalți pentru că nu au ce să-ți dea. Amintește-ți că fiecare oferă doar ceea ce are.

Obține tu pentru tine prima dată, încarcă-ți sufletul cu cât mai multe lucruri frumoase, cu prețuire și iubire, iar apoi dăruiește necondiționat din preaplinul tău. Ceea ce avem în prezent este o reflectare a ceea ce am dăruit în trecut.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala
Pilde

Semnele care te vor ajuta sa-ti dai seama daca traiesti cu dusmanul in pat

Publicitate

In ciuda amestecului de sentimente pe care le simtim atunci cand intalnim o persoana, parerea mea este ca respectul va triumfa mereu. Pentru ca un cuplu sa aiba o relatie sanatoasa, cei doi parteneri trebuie sa se iubeasca si sa se respecte reciproc.

Din pacate, astfel de relatii sunt din ce in ce mai rare, iar in zilele noastre cuplurile se orienteaza mai mult spre aspectul fizic al partenerului sau spre latura financiara. De aici apar si problemele, deoarece o astfel de relatie superficiala, poate pune unul dintre parteneri in pericol.

Iata care sunt semnele ca te intalnesti cu o persoana periculoasa:

Este violent – Aici nu vorbim doar despre violenta fizica, aceasta reprezentand cel mai inalt grad de periculozitate intr-un cuplu. Vorbim in primul rand de violenta verbala. Daca foloseste cuvinte vulgare in prezenta ta sau are un comportament violent, sub orice fel, iesi din acea relatie, deoarece lucrurile pot lua o intorsatura nefasta.

Insala – Exista persoane care afla ca sunt inselate, insa mai dau o sansa relatiei, doar pentru ca partenerul le-a promis ca se va schimba. Atunci cand exista respect in cuplu, niciunul dintre parteneri nu este tentat sa faca astfel de lucruri. Daca iesi cu un barbat, despre care ai auzit ca a inselat in relatiile anterioare, ti-as recomanda sa te mai gandesti o data. Poate fi in stare de orice!

Vicii si dependente – Este un scenariu destul de urat. Persoanele care au dependente, se comporta distructiv cu propriul organism. De ce crezi ca ar fi diferit in ceea ce te priveste. Gandeste-te la urmatorul aspect: daca intr-o zi nu mai are resurse financiare sa isi achizitioneze substanta de care este dependent? Oare nu va deveni agitat si poate chiar violent? Asupra cui se vor rasfrange trairile sale?

Gelozie si posesivitate – Daca un barbat considera ca ii apartii si ca te stapaneste, atunci nu este bine deloc. Nimeni nu apartine nimanui, fiecare om are nevoie de libertate. Aceasta nu este unica problema, deoarece persoanele care duc gelozia la cote maxime, vor ajunge chiar sa fie violente, doar pentru ca au avut impresia ca ai privit intr-un fel un alt barbat sau te va urmari in permanenta, doar pentru a se asigura ca nu il inseli.

Nu intrati niciodata intr-o relatie cu o persoana periculoasa, nu veti sti niciodata ce comportament va avea cu voi, chiar daca la inceput relatia pare doar lapte si miere…

Dacă din când în când simte nevoia să-ți spună cât de neîndemânatică ești sau să sublinieze faptul că e mai deștept decât tine, nu e a bună – mai ales atunci când alege să facă asta în public. Cuvintele pot să lovească la fel de mult ca pumnii și nu trebuie să înduri asta în numele „iubirii”.

Publicitate

Psihoterapeutul Tedy Creștin este de părere că soțul care își jignește des consoarta „poate fi un om care suferă sau care a fost rănit în trecut. Are grave complexe de inferioritate și simte nevoia să compenseze. Mai este posibil să aibă înclinații sadice suprimate și proiectate doar verbal. Acest comportament mai poate fi explicat prin imaturitate și prin faptul că are niște concepții inefi ciente despre cum funcționează un cuplu. Jignirile în public denotă și o lipsă crasă de educație”.

Model din copilărie

„Ar putea să facă asta pentru că a avut în copilărie un astfel de model în familie”, observă specialistul, dar „este posibil și să fi avut în trecut probleme mari care au rămas nerezolvate, are anumite complexe de inferioritate față de tine pe care le compensează așa sau dorește să sublinieze anumite defi ciențe ale tale pe care le consideră inacceptabile în relația voastră. Uneori, cuvintele ofensatoare ar putea fi proiecția unor fantezii sadice neîmpărtășite, de dominare a soției, fantezii cenzurate care s-ar putea manifesta prin lovituri verbale”. În acest caz, ai putea să îl asiguri că îl apreciezi și să nu-l ațâți minimizându-i calitățile sau arătându-i, la rândul tău, dispreț. Nu ai face decât să pui paie pe foc.

Zero toleranță

Pe de altă parte, nu trebuie nici să adopți un comportament total supus și să-i încurajezi mitocănia. Faptul că îl înțelegi de ce face asta și realizezi că are anumite probleme nu înseamnă că vei tolera purtările lui. „Doar noi alegem dacă ne lăsăm jigniți sau nu. Sigur că ceea ce spune un soț este mai important decât ceea ce spune un om oarecare, însă aprecierile lui sunt subiective și numai tu poți decide cât de multă însemnătate să acorzi vorbelor lui”. Tedy Creștin își amintește că a avut la terapie un pacient care „«a învățat» în copilărie că rolul unui bărbat este de a conduce cu forța și că insultele sunt un instrument de corecție pentru «greșelile» soției.

Din nefericire, ea avea un caracter evitant, predispus către suferință și tolera aceste comportamente sau chiar le încuraja inconștient. Dinamica relației nu era una de egalitate, ci una de gen stăpân – servitoare”. Ar trebui să eviți ca acest lucru să se întâmple și în cazul tău. Chiar dacă rolurile într-un cuplu diferă și unul preia rolul de conducător, o relație împlinită nu poate exista decât între doi egali care se tratează unul pe celălalt ca atare.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet