Fiecare dăruieşte ceea ce are în inimă.

Publicitate

Se spune că într-o zi, un om bogat i-a dăruit unui om sărac un coş plin de gunoi pentru a râde de el. Omul sărac zâmbi şi plecă, ţinând în mâna coşul primit.

Ajuns acasă, a început să cureţe coşul, să-l spele şi să-l lustruiască. După ce coşul a fost curăţat şi strălucea de cât fusese lustruit, omul nostru umplu coşul cu cele mai frumoase şi parfumate flori din grădina sa cea frumos îngrijită.

Apoi s-a întors la omul bogat şi i-a înmânat acestuia coşul minunat aranjat şi plin de miresme îmbietoare.

Omul, surprins întrebă: “- De ce mi-ai oferit atâtea flori frumoase, când eu ţi-am dat doar gunoi?”

Cel sărac îi răspunse: “- Fiecare dintre noi dăruieşte ceea ce are în inimă!”

Povestea aceasta este plină de simboluri pe care fiecare om le trăiește zi de zi. Fiecare din noi oferă ceea ce are în inima sa. Coșul de gunoi sau coșul de flori poate fi oferit oricărei persoane din preajma ta: partenerului tău de viață, copilului tău, prietenului tău cel mai bun, colegului tău de serviciu, vecinului, rudelor, funcționarului de la ghișeu sau clientului. Oricui poți oferi ori una, ori alta. Tu alegi dacă oferi un coș plin cu flori sau plin cu gunoi.

Darurile după cum vezi nu sunt doar materiale, ci mai ales spirituale. Pe acestea din urmă noi le dăruim zi de zi, ceas de ceas. În permanență ne dăruim pe noi celorlalți și oferim din ceea ce avem.

Pentru a dărui trebuie mai întâi să posezi

Cum poate un om să ofere ceva dacă el nu deține acel lucru? Cum pot eu să ofer un cadou material, un parfum de exemplu, dacă mai întâi nu dețin acel lucru? Tot așa se întâmplă și cu darurile sufletești.

Oamenii oferă celorlalți din preaplinul lor, din ceea ce ei deja dețin. Unii dăruiesc toleranță, apreciere, bucurie, zâmbete, înțelegere, sprijin, iubire, iar alții dăruiesc amărăciune, invidie, ură, vorbe urâte, reproșuri, critică, nepăsare, indiferență, intoleranță, răutate.

De aceea eu spun mereu că nu trebuie să te superi pe cineva care îți oferă reproșuri, invidie sau alte lucruri negative pentru că el îți dăruiește ceea ce are, ceea ce posedă în sufletul lui! Cum ar putea un om să ofere cuiva iubire dacă el nu are iubire în suflet? Cum ar putea un om să ofere cuiva apreciere și admirație dacă sufletul lui este plin de invidie sau indiferență?

A dărui nu implică mereu a avea intenția să dăruiești, dar întotdeauna este obligatoriu să deții ceea ce oferi pentru că fiecare poate dărui doar din ceea ce are.

Sufletul omului poate fi asemuit de multe ori cu o baterie care pentru a face să funcționeze o relație de prietenie, de iubire, de afaceri, de familie, ea trebuie să fie plină. Bateria trebuie să fie încărcată pentru a putea oferi energia necesară să alimenteze relațiile din viața noastră.

Ai grijă la micile alegeri pe care le faci şi pe care le exprimi prin felul tău unic de a fi cu ceilalţi pentru că adevăratele cadouri sunt cele pe care fiecare din noi le face zi de zi.

Dăruind îți vei schimba destinul

Publicitate

Succesul nostru în viață depinde de multe ori într-o foarte mare măsură de interacțiunile noastre cu ceilalți și de calitatea relațiilor din viața noastră. Nu-i așa că atunci când o relație este disfuncțională, cu șeful, cu colegul, cu partenerul de viață, nu ai o stare bună și simți că nu progresezi?

Autorul american Adam Grant a scris o carte întreagă ”A da și a lua” și zeci de articole pe tema dăruirii și primirii. El spune că oamenii pot fi împărțiți în trei mari categorii:

  • – Takers sau profitorii: cei care mai mult vor să obțină decât să ofere
  • – Givers sau donatorii: cei cărora mai mult le place să ofere decât să primească
  • – Matchers sau negustorii: cei care funționează pe principiul ”dinte pentru dinte”

Profitorilor le place să obțină mai mult decât dau. Ei vor întotdeauna balanța să fie înclinată mai mult în partea lor, își pun interesele proprii mai presus de interesele celorlalți, cred că lumea este o competiție, se autopromovează și au sentimentul că pentru a reuși trebuie să facă dovada competenței lor.

Donatorii sunt foarte rar întâlniți la locul de muncă. Ei urmăresc cu mai multă atenție ceea ce au ceilalți nevoie de la ei și oferă ajutor fără să o facă în mod strategic așa cum fac profitorii. Cei mai mulți oameni în viața lor personală sunt donatori. În cuplu sau în prietenie oamenii oferă mult fără să țină socoteala de ceea ce primesc așa cum o fac la locul de muncă.

Însă cei mai mulți dintre oameni se încadrează în tiparul negustorului și acționează după principiul ”îmi dai -îți dau” și caută să păstreze un echilibru între ce dăruiesc și ce primesc.

Studiile făcute pe mii de oameni au demonstrat că în ierarhia succesului, atât în viață cât și în carieră, donatorii domină atât partea inferioară cât mai ales vârful ierharhiei. Profitorii și negustorii sunt cei care se situează la mijlocul ierarhiei.

Donatorii sunt cei care ajung în vârf și, deși sunt și ei la fel de ambițioși ca și ceilalți, reușesc să joace jocul vieții după principiul: câștig-câștig, iar atunci este mult mai ușor să reușești când celălalt știe că exact câștigul tău îi va aduce și lui un câștig.

Așadar oamenii privesc diferit conceptul de a dărui în funcție de contextul care presupune oferirea: este vorba de profesie, de prieteni, de familie sau de partenerul de cuplu?

Tratăm oamenii diferit, unora le dăruim mai mult, altora mai puțin, de la unii avem așteptări, de la alții nu, însă fiecăruia, atât în profesie cât și în viață, îi dăruim doar din ceea ce suntem căci indiferent ce limbaj am folosi întotdeauna vom exprima doar ceea ce suntem.

Un singur lucru vreau să îți mai amintesc acum: astăzi nu va mai veni niciodată. Nicio zi nu se mai întoarce vreodată, iar cândva o zi va fi chiar ultima. Nu cerși de la ceilalți pentru că nu au ce să-ți dea. Amintește-ți că fiecare oferă doar ceea ce are.

Obține tu pentru tine prima dată, încarcă-ți sufletul cu cât mai multe lucruri frumoase, cu prețuire și iubire, iar apoi dăruiește necondiționat din preaplinul tău. Ceea ce avem în prezent este o reflectare a ceea ce am dăruit în trecut.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala
Pilde

Scrisoare pentru barbatul care nu a stiut sa ma aprecieze la timp si m-a pierdut

Publicitate

Acum stiu ca ce am de oferit este pentru cineva care ma poate iubi asa cum sunt. Si da, sunt speciala!

Nu ai stiut ce sa faci cu relatia noastra. Te-am pus pe un piedestal; te-am laudat pentru tot ce ai facut si, chiar si atunci cand ai gresit, eu tot am crezut ca esti cel mai bun.

Vezi tu, stiu cum este sa apreciezi persoana pe care o ai in viata ta. Am iubit si am pierdut. Si cand te-am gasit si am stiut ce este in sufletul tau am inceput sa ma indragostesc de tine. Dar am gresit pentru ca tu nu esti asa cum am crezut eu. Tu esti asa cum vrei tu sa fii.

Ai purtat o masca in fiecare zi. Te-ai dat in spectacol pentru toti cei din jurul tau. Foarte bine! I-ai convins ca esti cel mai tare. Dar pe mine? Sincer, nu prea ai reusit! Te-am provocat sa te gandesti cu adevarat la persoana care vrei sa devii. Persoana pe care nu o arati si celorlalti. Si, pentru o perioada, chiar ai fost acea persoana pentru mine. Am avut parte de cea mai frumoasa varianta a ta. Si a fost minunat.

Dar in momentul in care ai hotarat ca nu merita sa depui efort pentru a ma trata cu respect si dragoste, totul s-a dus pe apa sambetei. Cand nu ai mai apreciat timpul petrecut cu mine si conversatiile frumoase pe care le-am avut impreuna, ai reusit sa ma jignesti. Ai ras de mine cand am vrut sa te scot din zona de confort. Ai ras pentru ca ti-am luat din timpul pretios. Ai ras de efortul depus pentru a te convinge sa fii o persoana mai buna. Ai ras de faptul ca sunt prea emotionala… si a fost dureros.

Publicitate

Asta imi place la mine. Nu ma las atat de usor mintita sau impresinata. Nu vreau sa fiu cu o persoana mediocra sau mai putin buna decat sunt eu. Vreau langa mine un barbat caruia sa nu ii fie teama sa spuna ce simte pentru mine. Vreau pe cineva care este capabil sa recunoasca ca sunt un premiu. Vreau pe cineva care sa imi aprecieze sfaturile si parerile. Vreau pe cineva care sa fie dispus sa accepte iubirea mea.

Nu sunt o persoana fara cap. Sunt o femeie inteligenta, cu opinii si ganduri. Sunt o persoana iubitoare si darnica. Accept mereu provocari, am mereu rabdare si intotdeauna sunt generoasa. Iubirea mea este rara. De cele mai multe ori pentru ca iubesc fara impune conditii. Si nu vei gasi asa ceva oriunde.
Emotiile mele nu au fost niciodata jucarii pentru tine. Am avut incredere ca vei avea grija de mine. Ti-am dat unele dintre cele mai pretioase parti ale sufletului meu, dar ai jucat prost. M-ai lasat ranita, cu o inima franta si nimic care sa imi aminteasca de timpul petrecut impreuna.

Am ajuns sa accept adevarul. Ceea ce am avut de oferit a fost prea mare pentru ceea ce ai fost dispus sa dai inapoi. Nu erai pregatit pentru dragostea mea. Te-ai speriat; am vrut sa cresc alaturi de tine. Am vrut sa invat alaturi de tine. Am vrut sa te fac un om mai bun, sa te rasfat, sa te iubesc… dar tu, din nou, mi-ai aratat ca nu meriti nimic. Am fost nevoita sa ma ridic din propria suferinta si sa merg mai departe… fara tine.

Acum stiu ca ceea ce am de oferit este pentru cineva care isi da seama cat de speciala sunt. Pacat ca tu nu ai stiut sa apreciezi dragostea mea.

Publicitate
Alte Articole
Relatii