Fiecare dăruieşte ceea ce are în inimă.

Fiecare dăruieşte ceea ce are în inimă.

Publicat de Larisa Moldovan pe 5 January 2020 in Dezvoltare PersonalaPilde

Se spune că într-o zi, un om bogat i-a dăruit unui om sărac un coş plin de gunoi pentru a râde de el. Omul sărac zâmbi şi plecă, ţinând în mâna coşul primit.

Ajuns acasă, a început să cureţe coşul, să-l spele şi să-l lustruiască. După ce coşul a fost curăţat şi strălucea de cât fusese lustruit, omul nostru umplu coşul cu cele mai frumoase şi parfumate flori din grădina sa cea frumos îngrijită.

Apoi s-a întors la omul bogat şi i-a înmânat acestuia coşul minunat aranjat şi plin de miresme îmbietoare.

Omul, surprins întrebă: “- De ce mi-ai oferit atâtea flori frumoase, când eu ţi-am dat doar gunoi?”

Cel sărac îi răspunse: “- Fiecare dintre noi dăruieşte ceea ce are în inimă!”

Povestea aceasta este plină de simboluri pe care fiecare om le trăiește zi de zi. Fiecare din noi oferă ceea ce are în inima sa. Coșul de gunoi sau coșul de flori poate fi oferit oricărei persoane din preajma ta: partenerului tău de viață, copilului tău, prietenului tău cel mai bun, colegului tău de serviciu, vecinului, rudelor, funcționarului de la ghișeu sau clientului. Oricui poți oferi ori una, ori alta. Tu alegi dacă oferi un coș plin cu flori sau plin cu gunoi.

Darurile după cum vezi nu sunt doar materiale, ci mai ales spirituale. Pe acestea din urmă noi le dăruim zi de zi, ceas de ceas. În permanență ne dăruim pe noi celorlalți și oferim din ceea ce avem.

Pentru a dărui trebuie mai întâi să posezi

Cum poate un om să ofere ceva dacă el nu deține acel lucru? Cum pot eu să ofer un cadou material, un parfum de exemplu, dacă mai întâi nu dețin acel lucru? Tot așa se întâmplă și cu darurile sufletești.

Oamenii oferă celorlalți din preaplinul lor, din ceea ce ei deja dețin. Unii dăruiesc toleranță, apreciere, bucurie, zâmbete, înțelegere, sprijin, iubire, iar alții dăruiesc amărăciune, invidie, ură, vorbe urâte, reproșuri, critică, nepăsare, indiferență, intoleranță, răutate.

De aceea eu spun mereu că nu trebuie să te superi pe cineva care îți oferă reproșuri, invidie sau alte lucruri negative pentru că el îți dăruiește ceea ce are, ceea ce posedă în sufletul lui! Cum ar putea un om să ofere cuiva iubire dacă el nu are iubire în suflet? Cum ar putea un om să ofere cuiva apreciere și admirație dacă sufletul lui este plin de invidie sau indiferență?

A dărui nu implică mereu a avea intenția să dăruiești, dar întotdeauna este obligatoriu să deții ceea ce oferi pentru că fiecare poate dărui doar din ceea ce are.

Sufletul omului poate fi asemuit de multe ori cu o baterie care pentru a face să funcționeze o relație de prietenie, de iubire, de afaceri, de familie, ea trebuie să fie plină. Bateria trebuie să fie încărcată pentru a putea oferi energia necesară să alimenteze relațiile din viața noastră.

Ai grijă la micile alegeri pe care le faci şi pe care le exprimi prin felul tău unic de a fi cu ceilalţi pentru că adevăratele cadouri sunt cele pe care fiecare din noi le face zi de zi.

Dăruind îți vei schimba destinul

Succesul nostru în viață depinde de multe ori într-o foarte mare măsură de interacțiunile noastre cu ceilalți și de calitatea relațiilor din viața noastră. Nu-i așa că atunci când o relație este disfuncțională, cu șeful, cu colegul, cu partenerul de viață, nu ai o stare bună și simți că nu progresezi?

Autorul american Adam Grant a scris o carte întreagă ”A da și a lua” și zeci de articole pe tema dăruirii și primirii. El spune că oamenii pot fi împărțiți în trei mari categorii:

  • – Takers sau profitorii: cei care mai mult vor să obțină decât să ofere
  • – Givers sau donatorii: cei cărora mai mult le place să ofere decât să primească
  • – Matchers sau negustorii: cei care funționează pe principiul ”dinte pentru dinte”

Profitorilor le place să obțină mai mult decât dau. Ei vor întotdeauna balanța să fie înclinată mai mult în partea lor, își pun interesele proprii mai presus de interesele celorlalți, cred că lumea este o competiție, se autopromovează și au sentimentul că pentru a reuși trebuie să facă dovada competenței lor.

Donatorii sunt foarte rar întâlniți la locul de muncă. Ei urmăresc cu mai multă atenție ceea ce au ceilalți nevoie de la ei și oferă ajutor fără să o facă în mod strategic așa cum fac profitorii. Cei mai mulți oameni în viața lor personală sunt donatori. În cuplu sau în prietenie oamenii oferă mult fără să țină socoteala de ceea ce primesc așa cum o fac la locul de muncă.

Însă cei mai mulți dintre oameni se încadrează în tiparul negustorului și acționează după principiul ”îmi dai -îți dau” și caută să păstreze un echilibru între ce dăruiesc și ce primesc.

Studiile făcute pe mii de oameni au demonstrat că în ierarhia succesului, atât în viață cât și în carieră, donatorii domină atât partea inferioară cât mai ales vârful ierharhiei. Profitorii și negustorii sunt cei care se situează la mijlocul ierarhiei.

Donatorii sunt cei care ajung în vârf și, deși sunt și ei la fel de ambițioși ca și ceilalți, reușesc să joace jocul vieții după principiul: câștig-câștig, iar atunci este mult mai ușor să reușești când celălalt știe că exact câștigul tău îi va aduce și lui un câștig.

Așadar oamenii privesc diferit conceptul de a dărui în funcție de contextul care presupune oferirea: este vorba de profesie, de prieteni, de familie sau de partenerul de cuplu?

Tratăm oamenii diferit, unora le dăruim mai mult, altora mai puțin, de la unii avem așteptări, de la alții nu, însă fiecăruia, atât în profesie cât și în viață, îi dăruim doar din ceea ce suntem căci indiferent ce limbaj am folosi întotdeauna vom exprima doar ceea ce suntem.

Un singur lucru vreau să îți mai amintesc acum: astăzi nu va mai veni niciodată. Nicio zi nu se mai întoarce vreodată, iar cândva o zi va fi chiar ultima. Nu cerși de la ceilalți pentru că nu au ce să-ți dea. Amintește-ți că fiecare oferă doar ceea ce are.

Obține tu pentru tine prima dată, încarcă-ți sufletul cu cât mai multe lucruri frumoase, cu prețuire și iubire, iar apoi dăruiește necondiționat din preaplinul tău. Ceea ce avem în prezent este o reflectare a ceea ce am dăruit în trecut.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!