“Fiecare barbat sau femeie are 4 sotii sau soti.” – si vom pleca din aceasta lume doar cu una…

“Fiecare barbat sau femeie are 4 sotii sau soti.” – si vom pleca din aceasta lume doar cu una…

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 June 2019 in Pilde

Parabola, povestita de Buddha discipolilor sai, spune ca era odata un om care avea 4 sotii. Acesta a devenit la un moment dat foarte bolnav si tragea sa moara. Simtindu-se singur in apropierea sfarsitului i-a cerut primei sale neveste sa il insoteasca in lumea de dincolo.

– Scumpa mea sotie, a spus el, te-am iubit mereu si te-am ingrijit toata viata mea. Acum trebuie sa mor. Vrei, te rog, sa vii ma urmezi oriunde m-as duce eu dupa moarte?

La aceste cuvinte se astepta ca ea sa fie de acord, insa raspunsul ei a fost urmatorul:

– Dragul meu sot, stiu ca m-ai iubit intotdeauna si ca acum trebuie sa mori. Din pacate a sosit vremea sa ne despartim, fiindca eu nu pot sa te urmez. La revedere, dragul meu.

Dezamagit, el si-a chemat a doua sotie si a rugat-o si pe aceasta sa il urmeze. I-a spus:

– Draga mea, stii bine cat de mult te-am iubit. Uneori imi era teama ca m-ai putea parasi, dar m-am straduit cat am putut de mult sa-ti fac pe plac. Te rog, vino cu mine.

Insa a doua sotie i-a raspuns cu multa raceala:

– Dragul meu, prima nevasta a refuzat sa mearga cu tine. De ce nu as proceda si eu la fel? La urma urmei nu m-ai iubit decat pentru interesele tale egoiste.

Zacand in pat, omul a chemat-o pe a treia sotie si i-a adresat aceeasi rugaminte. Aceasta i-a raspuns cu lacrimi in ochi:

– Dragul meu, imi pare rau de tine dar cand ma gandesc la cererea ta ma intristez si mai tare. Te voi insoti pana la cimitir iar aceasta consider ca este ultima mea datorie fata de tine.

Asadar si a treia sotie a refuzat sa mearga cu el in moarte.

Aducandu-si aminte de a patra nevasta, de care insa nu ii prea pasase niciodata si pe care o tratase intotdeauna ca pe o sclava, aratandu-se mai tot timpul nemultumit de ea, a zis sa incerce din nou. Se indoia ca aceasta i-ar fi putut accepta cererea avand in vedere comportamentul sau fata de ea, insa frica si singuratatea pe care le simtea erau prea puternice. Spre surprinderea lui aceasta a acceptat bucuroasa:

– Voi merge cu tine, dragul meu. Indferent ce s-ar intampla sunt hotarata sa fim impreuna pentru totdeauna. Noi doi nu putem fi despartiti.

Buddha a incheiat parabola cu urmatoarea concluzie: “Fiecare barbat sau femeie are 4 sotii sau soti.”

Ce semnifica asta?

Prima sotie este TRUPUL nostru pe care il iubim si-l ingijim permanent. Trupul nostru insa nu ne poate insoti dupa moarte.

A doua sotie reprezinta AVEREA, lucrurile materiale, banii, proprietatile, faima, pozitia sociala si slujba pentru care muncim atat de mult sa le obtinem si sa le pastram. Nici acestea nu au cum sa ne urmeze dupa moarte. Am venit in aceasta lume cu mainile goale. De-a lungul vietii avem iluzia ca am obtinut o avere insa in momentul mortii mainile noastre sunt din nou goale. Nu ne putem pastra bunurile materiale si succesul dupa moarte.

Ce se intelege prin a treia sotie? Toti oamenii au o a treia sotie. Aceasta reprezinta FAMILIA – relatiile pe care le avem cu parintii, fratii si surorile noastre, toate rudele, prietenii si societatea in general.

A patra sotie este singura care il va insoti pe om dupa moarte. Este SUFLETUL, care ne urmeaza oriunde am merge, asemenea sotiei credincioase. Acesta cel pe care nu ar trebui sa-l neglijam.

Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!