“Fiecare barbat sau femeie are 4 sotii sau soti.” – si vom pleca din aceasta lume doar cu una…

Publicitate

Parabola, povestita de Buddha discipolilor sai, spune ca era odata un om care avea 4 sotii. Acesta a devenit la un moment dat foarte bolnav si tragea sa moara. Simtindu-se singur in apropierea sfarsitului i-a cerut primei sale neveste sa il insoteasca in lumea de dincolo.

– Scumpa mea sotie, a spus el, te-am iubit mereu si te-am ingrijit toata viata mea. Acum trebuie sa mor. Vrei, te rog, sa vii ma urmezi oriunde m-as duce eu dupa moarte?

La aceste cuvinte se astepta ca ea sa fie de acord, insa raspunsul ei a fost urmatorul:

– Dragul meu sot, stiu ca m-ai iubit intotdeauna si ca acum trebuie sa mori. Din pacate a sosit vremea sa ne despartim, fiindca eu nu pot sa te urmez. La revedere, dragul meu.

Dezamagit, el si-a chemat a doua sotie si a rugat-o si pe aceasta sa il urmeze. I-a spus:

– Draga mea, stii bine cat de mult te-am iubit. Uneori imi era teama ca m-ai putea parasi, dar m-am straduit cat am putut de mult sa-ti fac pe plac. Te rog, vino cu mine.

Insa a doua sotie i-a raspuns cu multa raceala:

– Dragul meu, prima nevasta a refuzat sa mearga cu tine. De ce nu as proceda si eu la fel? La urma urmei nu m-ai iubit decat pentru interesele tale egoiste.

Zacand in pat, omul a chemat-o pe a treia sotie si i-a adresat aceeasi rugaminte. Aceasta i-a raspuns cu lacrimi in ochi:

– Dragul meu, imi pare rau de tine dar cand ma gandesc la cererea ta ma intristez si mai tare. Te voi insoti pana la cimitir iar aceasta consider ca este ultima mea datorie fata de tine.

Asadar si a treia sotie a refuzat sa mearga cu el in moarte.

Aducandu-si aminte de a patra nevasta, de care insa nu ii prea pasase niciodata si pe care o tratase intotdeauna ca pe o sclava, aratandu-se mai tot timpul nemultumit de ea, a zis sa incerce din nou. Se indoia ca aceasta i-ar fi putut accepta cererea avand in vedere comportamentul sau fata de ea, insa frica si singuratatea pe care le simtea erau prea puternice. Spre surprinderea lui aceasta a acceptat bucuroasa:

Publicitate

– Voi merge cu tine, dragul meu. Indferent ce s-ar intampla sunt hotarata sa fim impreuna pentru totdeauna. Noi doi nu putem fi despartiti.

Buddha a incheiat parabola cu urmatoarea concluzie: “Fiecare barbat sau femeie are 4 sotii sau soti.”

Ce semnifica asta?

Prima sotie este TRUPUL nostru pe care il iubim si-l ingijim permanent. Trupul nostru insa nu ne poate insoti dupa moarte.

A doua sotie reprezinta AVEREA, lucrurile materiale, banii, proprietatile, faima, pozitia sociala si slujba pentru care muncim atat de mult sa le obtinem si sa le pastram. Nici acestea nu au cum sa ne urmeze dupa moarte. Am venit in aceasta lume cu mainile goale. De-a lungul vietii avem iluzia ca am obtinut o avere insa in momentul mortii mainile noastre sunt din nou goale. Nu ne putem pastra bunurile materiale si succesul dupa moarte.

Ce se intelege prin a treia sotie? Toti oamenii au o a treia sotie. Aceasta reprezinta FAMILIA – relatiile pe care le avem cu parintii, fratii si surorile noastre, toate rudele, prietenii si societatea in general.

A patra sotie este singura care il va insoti pe om dupa moarte. Este SUFLETUL, care ne urmeaza oriunde am merge, asemenea sotiei credincioase. Acesta cel pe care nu ar trebui sa-l neglijam.

Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Pilde

Ce este adevarul? “Ochelarii” prin care privin realitatea din jurul nostru

Publicitate

Ce este adevărul? Poate cineva să cunoască adevărul? Există un Dumnezeu? Dacă da, cine este Dumnezeu și cum mă raportez la El? Dacă nu există Dumnezeu, contează acest lucru? Ce a cauzat apariţia universului? Care este sensul vieții? Are viața mea vreun scop și, dacă da, care este acela? Cum ar trebui să îmi trăiesc viaţa? Ce înseamnă să trăiești o viață împlinită? Contează dacă trăiesc sau nu o viață împlinită? Există viață după moarte? Sunt oamenii doar nişte maimuțe inteligente, sau sunt mai mult decât atât?

Răspunsurile la marile întrebări ale existenței umane formează viziunea noastră despre lume şi viaţă. Această viziune este reprezentată de un set de credinţe fundamentale prin intermediul cărora vedem realitatea. Viziunea aceasta este de fapt o perspectivă atotcuprinzătoare pentru tot ceea ce există şi contează pentru noi.

Viziunea asupra lumii influenţează experiențele noastre, aşa cum ochelarii cu lentile colorate afectează ceea ce vedem și modul cum vedem. În funcție de culoarea lentilelor, vei putea vedea unele lucruri mult mai ușor, în timp ce alte lucruri sunt accentuate sau distorsionate. În unele cazuri, nu vei putea să vezi lucrurile deloc.

Mary Poplin, autoarea cărţii Is Reality Secular?: Testing the Assumptions of Four Global Worldviews confirmă: „Indiferent care este viziunea noastră asupra lumii, aceasta influenţează ceea ce observăm sau ignorăm, cum interpretăm ceea ce vedem și experimentăm, cum procesăm informațiile, și, în cele din urmă, ce decizii vom lua și cum vom acționa. Aceasta reprezintă lentila prin care interpretăm realitatea și prin care raţionăm.”

Publicitate

Cum ar putea influenţa viziunea noastră modul în care vedem lucrurile? Să presupunem că într-o zi, un prieten apropiat îţi spune că s-a întâlnit recent cu un mediu spiritist care l-a pus în legătură cu cineva drag, care a murit acum zece ani. Mai târziu, în acea zi, citeşti un articol despre o statuie a Fecioarei Maria, despre care unele persoane susțin că au văzut-o plângând cu lacrimi de sânge. La radio auzi o ştire cu privire la posibile semne de viață organică complexă descoperite pe Marte. Viziunea ta – presupoziţiile despre Dumnezeu, originea și natura universului, începuturile omului, viața de după moarte, și așa mai departe – influențează modul în care interpretezi aceste ştiri și reacţia ta la ele.

 

Există un număr foarte mare de religii în lume. Toate religiile au cel puțin un lucru în comun: fiecare reprezintă o abordare distinctivă a realităţii, un mod particular de a vedea universul și locul nostru în el. Fiecare dintre religii reprezintă o viziune aparte.

Viziunile asupra lumii şi ale universului determină în mare măsură opiniile oamenilor. Ceea ce crezi despre avort, eutanasie, relațiile homosexuale, educația publică, folosirea forței militare, ecologie, drepturile animalelor şi aproape orice alt aspect important, depinde de viziunea de bază mai mult decât orice altceva.

După cum putem vedea, viziunile asupra lumii şi ale universului au un rol central și definitoriu în viața noastră. Ele formează ceea ce credem și ceea ce suntem dispuși să credem, determină interpretarea experiențelor noastre, cum reacţionăm ca răspuns la aceste experiențe, și cum ne raportăm la ceilalți. Înțelegerea viziunii unei persoane ne ajută să înțelegem corect ideile acesteia, să ne exprimăm mesajul nostru în mod corespunzător, și să vorbim relevant pentru preocupările celuilalt.

Publicitate
Alte Articole
De Suflet