Ficat curat, sănătos: 5 tipuri de alimente care vor scăpa de toxine

Ficat curat, sănătos: 5 tipuri de alimente care vor scăpa de toxine

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 March 2023 in Remedii NaturisteSanatate

În acest articol vom prezenta 5 produse care ajută ficatul să elimine mai ușor toxinele.

Care este rolul ficatului?

Ficatul este principalul organ de detoxifiere. Este responsabil pentru filtrarea toxinelor din fluxul sanguin, astfel încât acestea să nu afecteze organismul.

Ficatul poate fi comparat cu filtrul unui aspirator – atunci când se înfundă, aspiratorul încetează să mai fie eficient. Similar, atunci când ficatul nostru este înfundat cu prea multe toxine, nu mai curăță sângele în mod eficient. Acest lucru afectează negativ funcționarea corpului: toate organele încep să funcționeze cu suprasolicitare, lucru care duce la deteriorarea sănătății.

Un ficat sănătos va filtra toxinele foarte bine, dar trebuie ținut cont că el lucrează în mod constant la limita capacităților sale. Acest lucru se datorează încărcăturii toxice constante la care îl expunem: poluarea aerului, substanțe chimice din apă, pesticide și ingrediente nocive din alimente, efectele stresului etc.

Alte funcții importante ale ficatului

Pe lângă filtrarea sângelui, ficatul are multe alte funcții:

  • producția și excreția de bilă,
  • sinteza proteinei
  • reglarea nivelului de zahăr,
  • depozitare de fier, vitamine liposolubile și glucoză,
  • reglarea coagulării sângelui etc.

Imaginează-ți doar cu ce suprasolicitare colosală funcționează ficatul nostru! Chiar și ținând cont de faptul că acest organ dependent de muncă are (spre deosebire de alte organe) o mare capacitate de auto-vindecare, așa că are într-adevăr nevoie de sprijin adecvat.

Cum să îmbunătățiți funcția ficatului

Potrivit numeroaselor studii, pentru a funcționa mai bine, ficatul nostru are nevoie de o îngrijire regulată care să-i îmbunătățească funcțiile.

Cea mai eficientă și mai sigură modalitate de a îmbunătăți sănătatea ficatului este consumul de alimente care sunt benefice pentru hepatocite și au proprietăți de curățare.

Iată 5 tipuri de astfel de produse.

1. Apă caldă cu lămâie

Apa ajută la eliminarea toxinelor din organism. Atunci când bem suficientă apă, ajutăm ficatul să facă față mai bine sarcinilor sale și nu îl mai suprasolicităm. În plus, hidratarea adecvată ajută toate celelalte organe și celule ale corpului nostru să funcționeze mai bine.

Apa cu lămâie curăță ficatul și întregul tub digestiv de toxinele acumulate peste noapte. Cert este că această combinație ajută la crearea unui mediu mai alcalin și la echilibrarea acidității, iar aceasta, la rândul său, stimulează ficatul și îmbunătățește eliminarea toxinelor.

Turnați apă caldă într-un pahar, stoarceți sucul de la o jumătate de lămâie și amestecați. Această băutură este foarte bună de consumat dimineața pe stomacul gol. Pentru a spori efectul, nu mâncați prea mult la cină. Este mai bine dacă ultima masă este cel târziu la 6-7 seara.

2. Legume cu frunze de culoare verde închis

Toate tipurile de varză, salată verde, pătrunjel, sparanghel, spanac conțin o cantitate mare de antioxidanți care luptă activ cu toxinele din organism, ajutând la neutralizarea acestora și, prin urmare, facilitează activitatea ficatului.

Puteți folosi aceste legume în salate, smoothie-uri, sucuri sau chiar într-un sote de legume.

3. Sfeclă și frunze de sfeclă

Numeroase studii au arătat că sfecla roșie, consumată crudă, fermentată, fiartă sau aburită sau sub formă de suc proaspăt, poate ajuta la combaterea problemelor și afecțiunilor cauzate de stresul oxidativ, inclusiv bolile hepatice. În plus, sfecla promovează în mod activ eliminarea toxinelor din organism, ceea ce reduce sarcina asupra ficatului.

Frunzele de sfeclă poate fi folosită pentru a face salate, supe de legume sau sote. Rădăcină de sfeclă crudă poate fi consumată în salate sau suc, precum și fiartă, fermentată, pregătită la abur sau coaptă. Stropiți sfecla cu ulei de măsline sau alt ulei sănătos înainte de a mânca.

Țineți cont că cel mai bine este să consumați sfecla imediat după ce ați gătit-o, astfel încât organismul va obține beneficiul maxim de pe urma acestui produs.

4. Fructele de pădure

Un studiu a arătat că anumite fructe de pădure, în special afinele și agudele, pot îmbunătăți semnificativ sănătatea ficatului și pot ajuta la curățarea ficatului în mod eficient și rapid.

Acest lucru se datorează numărului mare de flavoide – compuși naturali unici conținuți în aceste fructe de pădure. Dacă nu aveți aceste fructe de pădure specifice, puteți consuma alte tipuri, trebuie doar să țineți cont că fructele de pădure de culoare închisă sunt considerate cele mai utile: mure, coacăze negre și zmeură.

Prin urmare, dacă aveți probleme cu ficatul sau doriți să vă îmbunătățiți sănătatea acestuia, includeți mai multe fructe de pădure în alimentația dumneavoastră.

Cel mai bine este ca fructele de pădure să fie consumate proaspete ca gustare, dar pot fi consumate și congelate sau uscate.

Fructele sub formă de dulceață sau compot, de regulă, își pierd valoarea din cauza tratamentului termic. În plus, zahărul folosit pentru prepararea lor nu va aduce beneficii nici ficatului, nici altor organe.

5. Verdețuri amare și alte alimente cu gust amar

Verdețurile cum ar fi păpădia, urzica, rucola sau alte alimente precum coaja de citrice, cacao, cicoare sunt deosebit de benefice pentru digestie și funcția hepatică.

Gustul amar contribuie la eliberarea activă a enzimelor digestive și a bilei, care ajută la descompunerea mai bună a alimentelor. Asta înseamnă că ficatul consumă mai puține resurse și se uzează mai lent. În plus, ierburile amare ajută la detoxifierea ficatului prin îmbunătățirea eliminării toxinelor.

Un alt fapt important, dar puțin cunoscut. Includerea unor alimente amare în alimentație reduce pofta de zahăr! Acest lucru este foarte important, pentru că ajută la reglarea greutății și reduce foarte mult încărcătura toxică a zahărului asupra ficatului.

Verdețurile amare pot fi adăugate la salate, smoothie-uri, supe și chiar ceaiuri. Totul depinde de imaginația și preferințele voastre de gust.

Dacă aveți anumite probleme de sănătate, consultați-vă medicul înainte de a introduce orice alimente noi în alimentația dumneavoastră. Multă sănătate!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!