Fericirea în știință: cum să antrenezi creierul pentru a produce hormoni ai fericirii

Fericirea în știință: cum să antrenezi creierul pentru a produce hormoni ai fericirii

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 March 2021 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieSanatate

Mulți oameni au auzit despre hormonii care provoacă sentimente de fericire. Însă puțini oameni știu cum sunt creați și ce reacție provoacă fiecare dintre ei.

Este posibil ori să simți în permanență sentimente de fericire ori să înveți creierul să le sintetizeze. Oamenii de știință cred că acest lucru este posibil. Pentru a face acest lucru, trebuie să înțelegi modul în care are loc procesul de producție a substanțelor și să încerci să controlezi producția acestora.

Producția de hormoni: serotonină, dopamină, endorfine și oxitocină, are loc în perioadele pe care organismul le consideră favorabile supraviețuirii speciei umane. Apoi, nivelul hormonilor scade până la un alt moment pozitiv. Fiecare dintre acești hormoni poate provoca senzațiile sale plăcute specifice.

Cum funcționează hormonii datorită cărora simțim fericirea

Serotonina – este produsă atunci când faci ceva care merită respect, care te face mândru de tine sau atunci când ești mândru de cei dragi. De exemplu, dacă copilul tău a câștigat o competiție.

Dopamina – se sintetizează atunci când te bucuri la atingerea unui obiectiv sau la fiecare etapă reușită de pe parcursul drumului. Îți amintești cum te-ai simțit când cântarul ți-a arătat -3 kg? Aceasta este opera dopaminei.

Endorfina – te face să te bucuri și să uiți de dificultățile, durerea și oboseala care sunt suferite pe drumul către obiectiv. Apropo, endorfinele sunt produse în cantități mari la femeile care tocmai au născut. Fericirea maternității și prima întâlnire cu bebelușul umbresc durerea și oboseala de după naștere.

Oxitocina – este produsă prin stabilirea de legături sociale, prietenii și relații de dragoste. Se mai numește și hormonul îmbrățișării.

Cum îți poți face creierul să producă acești hormoni:

Există două modalități principale de a-i crea:

1. Emoții puternice

Asocierea, sub influența emoțiilor puternice, pozitive sau negative, apare foarte repede. De exemplu, gustul și mirosul mandarinelor sunt adesea asociate cu sentimentul de a sărbători Anul Nou. Mulți trebuie doar să simtă aroma de mandarină, că vor simți imediat bucurie și fericire. Stresul și durerea au un efect similar, o arsură pe limbă din cauza ceaiului fierbinte te va face să testezi băutura chiar dacă știi deja că este rece. Prezența hormonilor ajută la formarea unor conexiuni neuronale foarte puternice.

2. Acțiuni dirijate

Oamenii de știință susțin că anumite acțiuni efectuate în decurs de 45 de zile formează o legătură puternică și un obicei, chiar dacă nu evocă emoții pozitive. Există exerciții simple care provoacă un val de „hormoni ai fericirii”. Dacă alegeți una dintre ele și o faceți timp de 45 de zile, atunci se formează un obicei care determină o producție stabilă a hormonului. Apoi, după ce a trecut acea perioadă, ar trebui să începi un alt exercițiu.

Exerciții pentru a ajuta la producerea „hormonilor fericirii”

Serotonina

  • Încearcă să găsești momente pozitive în viața ta, experimentează bucuria fiecăruia dintre ele, compară situația cu cele mai grave situații și bucură-te de statutul în care te afli în prezent.
  • Fii mândru de tine, permite-ți să simți bucuria a ceea ce ai făcut și a ceea ce ai realizat;
  • Găsește în tine trăsăturile și acțiunile care merită respect, chiar dacă nimeni nu le vede
  • Nu mai controla totul, acceptă ceea ce nu poți schimba. Încearcă să îți schimbi obiceiurile. S-ar putea să te simți incomod la început, dar apoi te vei bucura de rezultat.

Dopamina

  • Bucuria te copleșește adesea atunci când scopul este atins pe deplin. Încearcă să accepți provocări tot mai des, pentru a te putea bucura la sfârșit.
  • Împarte treburile dificile în mai multe etape și acordă-le timp fiecăruia dintre ele, nu încerca să faci totul dintr-o dată;
  • Trece la fiecare nou obiectiv treptat, rezervă ceva timp în fiecare zi pentru a-l atinge și începe să te distrezi;
  • Bucură-te de micile victorii și realizări. Uneori bucuriile mici vor aduce mai multă fericire decât una mare.

Endorfine

  • Faceți exerciții și întinderi care sunt distractive;
  • Exprimă-ți emoțiile, râzi și plângi. Acest lucru va ajuta la eliminarea tuturor emoțiilor negative care s-au acumulat de-a lungul multor luni.

Oxitocina

  • Încearcă să devii o persoană în care poți avea încredere. Când te simți de încredere, aceasta evocă emoții pozitive și un flux de oxitocină;
  • Încercați să faceți pași mici pentru a întări relațiile de prietenie. Fiecare interacțiune prietenoasă mică produce oxitocină și creează un obicei din noua producție de oxitocină;
  • Dacă aveți dificultăți în formarea unei relații strânse, atunci încercați să comunicați mai mult pe rețelele sociale, încercați să găsiți prieteni după aceleași interese sau să obțineți animale de companie;
  • Încearcă să faci un masaj, îl poți face singur, ajută la producerea hormonului.

Lucrează din greu la fiecare obicei și începe să-l formezi pe următorul, numai după apariția stabilă a celui precedent. Dacă ai ratat ziua apariției, începe de la capăt.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!