Ferește-te să judeci pe ceilalți dacă nu vrei să fii judecat cu aceeași măsură

Ferește-te să judeci pe ceilalți dacă nu vrei să fii judecat cu aceeași măsură

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 June 2023 in CredințăDezvoltare PersonalaLecții de viațăSpiritualitateViata

Oamenilor le este specific să sape în defectele celorlalți și să-i judece pentru orice manifestare a imperfecțiunii. Cu toții facem asta din când în când. Astfel, ne menținem propria încredere instabilă: “Eu nu sunt așa, sunt mult mai bun și mai corect, deci merit respectul meu”.

Unii doar îi judecă pe ceilalți în tăcere, în timp ce alții o fac cu voce tare – scriu postări sau comentarii acuzatoare pe rețelele de socializare, se indignă furios și cer răzbunare. Unii își pun o haină albă doar din când în când, în timp ce alții o poartă în fiecare zi, fără să o dea jos.

De ce depinde gradul de toleranță al unei persoane? În primul rând, de numărul de iluzii pe care le are despre propria persoană.

Dacă aceste iluzii sunt puține, o persoană va înțelege că suntem cu toții oameni și că uneori avem tendința să acționăm greșit, necinstit și chiar josnic, și încă nu se știe cum s-ar comporta ea însăși într-o astfel de situație. Oamenilor de acest fel le este caracteristică toleranța față de defectele celorlalți, ei se pun ușor în locul celorlalți. Este ușor și plăcut să comunici cu ei.

Oamenii în haine albe imaculate

Cei mai aprigi judecători sunt convinși că ei cu siguranță nu ar acționa niciodată la fel ca aceste persoane dezgustătoare.

Motivul acestei încrederi este o cortină densă de iluzii despre ei înșiși. O astfel de persoană se crede aproape sfântă, iar cei din jur sunt în întregime mincinoși, corupți, invidioși, necinstiți, etc.

Această persoană refuză să vadă aceleași calități și în sine, deși acestea sunt exprimate de ea chiar și mai puternic. Cu cât acțiunile altor oameni o provoacă mai mult, cu atât are și mai multe lucruri de judecat la alții.

De fapt, oamenii și situațiile iritante apar în viața unei astfel de persoane pentru ca aceasta să le vadă la sine, în realitatea sa. Însă puține persoane reușesc să își vadă propriile defecte, de obicei, doar după șocuri puternice de viață și o transformare interioară profundă.

În ultima vreme, au început să apară informații despre deschiderea unor dosare penale împotriva bloggerilor și antreprenorilor cunoscuți în domeniul business-ului. De câteva ori am întâlnit postări despre asta și discuții animate în comentarii. Autorii acestora sunt exemple strălucitoare ale oamenilor în haine albe.

Acuzând inculpații din dosarele penale de înșelăciune (fără a avea niciun temei până când instanța nu pronunță o hotărâre) și bucurându-se de asta, ei se dezvăluie în toată splendoarea lor plină de minciuni. Și, desigur, în invidia lor neagră pe care nu o văd în ei înșiși.

Cu cât un om este mai orb față de el însuși, cu atât devine mai intolerant față de ceilalți. Comunicarea cu el devine tot mai dificilă. Acuzarea și judecarea celor din jur devine un stil de viață pentru el. Adesea, acest lucru vine la pachet cu laudă de sine. Însă el însuși nu vede toate acestea la el din cauza stratului dens de iluzii. Prietenii și rudele încep să-l evite sau el însuși rupe relațiile cu ei din cauza unor cuvinte și acțiuni incompatibile cu propriul său cod moral.

În cele din urmă, rămâne singur, în depresie, suferind de diferite forme de dependență.

Nu judecați ca să nu fiți judecați

Un alt aspect important asupra căruia vreau să atrag atenția este legătura dintre judecarea celorlalți oameni și evenimentele ulterioare din propria noastră viață. Fiecare dintre noi, dacă încearcă, își poate aminti cum, după ce a judecat pe cineva, a ajuns într-o situație similară și a fost acuzată de anumite fapte, adesea fără să fie vinovat.

Mi-au fost cunoscute cazuri în care cei care se revoltaseră cel mai tare în legătură cu faptele criminale ale altora și cereau o răzbunare severă au ajuns ei înșiși în fața instanței. Nu se spune degeaba: “Nu te jura de închisoare și de nebunie“.

Fiți atenți la ceea ce spuneți și la ceea ce gândiți. Urmăriți-vă gândurile. Nu doriți răul nimănui și nu vă bucurați de necazul altora, chiar dacă, după cum credeți, acei oameni merită cea mai aspră pedeapsă.

Niciodată nu vă asumați rolul unui judecător. Nu vă este dat să decideți cine, în ce și cât de vinovat este. Vedeți doar o mică bucată din imaginea generală.

“Căci cu judecata cu care judecaţi, veţi fi judecaţi, şi cu măsura cu care măsuraţi, vi se va măsura.” (Matei 7:2).



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!