Fără pisică, viața nu este la fel: motive științifice pentru care ar trebui să ai o pisică în casă

Fără pisică, viața nu este la fel: motive științifice pentru care ar trebui să ai o pisică în casă

Publicat de Larisa Moldovan pe 26 November 2022 in De SufletSanatateSfaturiViata

Mulți oameni iubesc pisicile, dar nu toată lumea decide să aibă un animal de companie. Pisicile sunt de foarte mare ajutor pentru starea psihică a unei persoane. Desigur, aceste animale sunt foarte capricioase și „trăiesc pe cont propriu” (deși există rase care sunt mai înclinate să comunice cu oamenii, de exemplu, pisica orientală).

Cu toate acestea, orice pisică are nevoie de dragoste și atenție, pentru că și ea însăși oferă dragoste în schimb. Și bineînțeles, acest lucru îl mulțumește pe proprietar și îl face fericit.

Oamenii de știință americani au efectuat un experiment. Au ținut departe pisicile de hrană, jucării și comunicare cu oamenii timp de câteva ore. Apoi li s-a oferit posibilitatea de a alege dacă să meargă la mâncare și jucării sau să se joace cu oamenii. 50% dintre pisici au ales comunicarea cu oamenii. Așadar, contrar credinței populare, pisicile sunt animale foarte sociale care pot oferi sprijin emoțional , își pot aminti bunătatea și o pot returna proprietarilor lor.

Pisica ne vindecă – la propriu

Influența pozitivă a unei pisici asupra sănătății umane nu este un secret pentru nimeni. În 2016, VTsIOM a realizat un studiu care a arătat că: 90% dintre respondenți sunt convinși de impactul pozitiv al animalelor de companie asupra oamenilor, 80% dintre respondenți consideră că animalele au un efect bun asupra condiției fizice a unei persoane, 79% sunt încrezători în capacitatea animalelor de a vindeca oamenii.

Starea de spirit este îmbunătățită chiar și persoanelor care urmăresc fotografii și videoclipuri cu pisici pe internet. Pisicile ajută la tratarea persoanelor de depresie, boli nevrotice. În anii 70 ai secolului trecut, în Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, felinoterapia a fost folosită pentru a trata copiii cu întârziere în dezvoltare, autism și paralizie cerebrală.

În cele din urmă, după cum arată practica și numeroasele studii ale oamenilor de știință, proprietarii de pisici nu sunt doar oameni mai fericiți, ci și mai sănătoși din punct de vedere fizic.

Proprietarii de pisici trăiesc mai mult

Potrivit diverselor surse, speranța de viață a iubitorilor de pisici în comparație cu persoanele care nu au animale de companie este cu 5-10 ani mai mare.

Există mai multe motive pentru care se întâmplă acest lucru. Pisicile sunt capabile să elimine anxietatea și stresul din viața stăpânilor. Datorită acestui fapt, tensiunea arterială a oamenilor revine la normal, iar nivelul colesterolului din sânge scade.

În plus, experții de la Universitatea din Minnesota au descoperit că, traiul alături de pisici reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral cu 30%.

Pisicile protejează sănătatea copiilor

În mod paradoxal, pisicile pot proteja copiii de astm și alergii. Această concluzie a fost făcută de angajații Institutului Național American pentru Studiul Bolilor Alergice și Infecțioase. Pisicile pot reduce sensibilitatea la lână, polen și praf. Condiția principală este ca animalele de companie să fie lângă copil încă de la naștere.

Torsul unei pisici este de mare ajutor.

Întinsă pe un loc dureros, o pisică este capabilă să amelioreze durerea din cauza căldurii vii și a vibrațiilor de joasă frecvență în timpul torsului. Animalul tău de companie este un mic kinetoterapeut care te iubește foarte mult.

Întregul secret este că pisicile torc la o frecvență de 20-120 hertz.

  • Îmbunătățește vindecarea rănilor, ajută la vindecarea fracturilor și la întărirea oaselor.
  • Reduce durerea în bolile inflamatorii ale articulațiilor.
  • Întărește sistemul nervos .

Chiar și privitul unei pisici care toarce vă ajută să vă normalizați pulsul. În plus, după cum au descoperit oamenii de știință, sunetele de tors cresc imunitatea.

Torsul pisicii ca leac pentru insomnie

Pisica calmează și chiar ajută la insomnie. Potrivit medicilor din Arizona, 40% dintre pacienți confirmă că dormitul împreună cu un animal de companie le oferă un sentiment de siguranță. Și datorită torsului pisicii, somnul REM vine mai repede.

În plus, pisica:

– îi învață pe copii să fie responsabili;

– servește persoanelor singuratice ca prieten și interlocutor cu care se pot împărtăși emoții și experiențe, astfel încât aceștia să nu mai perceapă sindromul singurătății atât de puternic;

– pentru bătrâni devine unul dintre sensurile vieții. Potrivit statisticilor, persoanele în vârstă care au animale de companie nu numai că se simt mai puțin singure, dar au și cu 15% mai puține șanse să viziteze un medic.

O persoană poate învăța multe de la o pisică

Urmărindu-ți animalul de companie, poți învăța câteva obiceiuri utile pentru sănătatea ta mintală. Pisica îți arată cum să încetinești, să te relaxezi și să trăiești în momentul prezent. Aici și acum.

Pisica ne arată clar cum să ne construim granițele personale. Poate că fiecare dintre noi s-a confruntat cu situația în care o pisică îi respinge încercările de a o drăgăli. Astfel pisica își apără limitele, își protejează dreptul la autonomie, timpul personal și teritoriu.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!