Fa bine cat de mult poti, dar tine asta pentru sufletul tau… nu iti murdari fapta ta buna cu judecata celor din jur!

Publicitate

“Niciodata sa nu cauti sa faci rau caci raul se intoarce. Fa bine, caci binele iti va pastra sufletul frumos!”

Fa bine cat poti de mult si vorbeste despre asta cat poti de putin.

Nici un om care nu este un adevarat gentleman in sufletul sau nu va fi, cat ii lumea, un adevarat gentleman in purtari. Exista o intelepciune a creierului, dar si o intelepciune… a inimii. Daca nu poti sa ajungi om de seama, mergand de-a dreptul, n-ai sa ajungi niciodata luand-o pe ocolite.

Gandeste-te la fericirile tale din acest moment, din care fiecare om are multe; nu la nefericirile trecute, din care fiecare om are cate ceva. Viata este o serie continua de despartiri. Mintile, ca si trupurile, cad deseori intr-o stare bolnavicioasa, pur si simplu din prea multa comoditate.

Ar trebui sa fim intotdeauna atenti cum sa ne purtam cu cei din jurul nostru, caci fiecare moarte ne arata cat de putin am facut pentru cei dusi si cat de multe am fi putut face! Nu este remuscare mai adanca decat aceea care-i zadarnica si daca vrem sa ne ferim de chinurile ei, sa ne amintim de asta la timp.

Pana la varsta de 50 de ani, am invatat cea mai dura lectie. Am descoperit ca numai cateva lucruri sunt cu adevarat importante. Am invatat ca luam viata in serios, dar niciodata pe noi insine. Nimeni nu este inutil in aceasta lume daca alina povara ce atarna pe umerii semenilor sai.

Sa-ti spun ce este dragostea adevarata. E credinta oarba, umilinta fara preget, supunere desavarsita, incredere si daruire impotriva ta insuti, impotriva lumii intregi. Dragostea inseamna sa iti dai inima si sufletul intreg celui care ti le va zdrobi. Sa ai o inima care sa nu devina nicioadata aspra, un calm care niciodata sa nu oboseasca si o atingere care niciodata sa nu raneasca. O inima iubitoare este cea mai adevarata intelepciune.

Publicitate

Umorul ia lumea asa cum este ea, nu cauta s-o imbunatateasca sau s-o invete, ci incearca s-o suporte cu intelepciune. Pentru copii nu este nimic mai intens si mai amarnic decat nedreptatea. Lucrul cel mai important este sa fii gata in orice moment sa sacrifici ceea ce esti pentru ceea ce ai putea deveni.

Tu esti parte din existenta mea, o parte din mine. Ai fost in fiecare replica pe care am citit-o. Ai fost in fiecare perspectiva pe care am vazut-o vreodata, pe rau, pe velele navelor, in mlastini, in nori, in lumina, in intuneric, in vant, in padure, pe mare, pe strazi. Ai fost intruparea fiecarei fantezii gratioase cu care mintea mea s-a familiarizat vreodata.

Orice am incercat sa fac in viata, am incercat cu toata inima sa fac bine; oricarui lucru caruia m-am dedicat, m-am dedicat complet, avand scopuri inalte si, pe scurt, intotdeauna am fost extrem de onest.

Raul este usor realizabil si mult mai accesibil. E la indemana oricui. Se gaseste pe toate drumurile. E ieftin si intunecat. Si de multe ori ispititor. De aceea e mai comod sa apelezi la el. Pentru bine trebuie sa duci o lupta, sa muncesti, sa faci sacrificii si compromisuri. E mai complicat. Insa destinatiile arata si te imbraca total diferit.

Cand ajungi la destinatia raului, te intuneci si te ratacesti. Cand ajungi la destinatia binelui, lumina iti deschide usa si te primeste intr-un loc linistit si frumos. Si doar aici iti poti gasi linistea, bucuria si rostul.

Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet

Nu trece prin viață prea repede, astfel încât cineva să fie nevoit să arunce o cărămidă în tine, ca să-ți capteze atenția!

Publicitate

Un tânăr director executiv conducea pe stradă, puțin cam prea repede, noul său Jaguar. Era atent la copiii ce ar fi putut țâșni de după mașinile parcate și a încetinit, atunci când a crezut că a văzut ceva.

Pe măsură ce mașina sa trecea, nici un copil nu a apărut. În schimb, o cărămidă a lovit una din portierele Jaguarului. A apăsat pe frână și a întors Jaguarul, la locul unde fusese lovit de cărămidă. A sărit furios din mașină, a pus mâna pe primul copil întâlnit în cale și l-a lovit de o mașină parcată, țipând:

„Ce a fost asta și cine ești tu? Ce crezi că faci? Aceasta este o mașină nouă și cărămida pe care ai aruncat-o te va costa mulți bani. De ce ai făcut asta?”

Copilul era speriat. „Vă rog, domnule, vă rog, îmi pare rău, dar nu știam ce altceva să fac,” a explicat el. „ Am aruncat cărămida, pentru că nimeni altcineva nu v-ar fi oprit…” Cu lacrimile șiroind pe obraji, copilul a arătat ceva lângă mașina parcată. „Este fratele meu” a spus. „A luat curba greșit și a căzut de pe scaunul cu rotile, iar eu nu pot să-l ridic înapoi.”

Trist, copilul i-a cerut apoi, directorului: „Mă ajutați, vă rog, să-l pun înapoi în scaunul cu rotile? Este rănit și e prea greu pentru mine.”

Mișcat de cuvintele copilului, șoferul a înghițit cu greu nodul pe care-l simțea în gât. Rapid, el a ridicat copilul handicapat înapoi în scaunul său, apoi a luat o batistă și i-a bandajat zgârieturile și tăieturile. Totul arăta ca și cum ar fi făcut o treabă bună.

„Mulțumesc și Domnul să te binecuvanteze”, i-a spus copilul recunoscator, străinului.

Prea mișcat pentru a mai putea vorbi, omul pur și simplu a privit copilul cum împingea scaunul cu rotile a fratelui său în josul drumului, spre casa lor.

Jaguarul a facut un drum lung și încet, înapoi.

Stricăciunea era foarte vizibilă, dar șoferul nu a reparat-o niciodată. El a păstrat urma de pe portieră, astfel încât să-și amintească oricând de mesajul primit:

„Nu trece prin viață prea repede, astfel încât cineva să fie nevoit să arunce o cărămidă în tine, ca să-ți capteze atenția!”

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate

Puterea darului

Într-un oraş, trăia odată un om tare zgârcit. Toată viaţa n-a făcut altceva decât să strângă şi să strângă tot mai multă avere. Niciodată nu i-a fost milă de cineva sărman. Nu dădea ceva de pomană, nici in ruptul capului. O singură dată, într-o duminică, trecând prin faţa unei biserici, i-a aruncat unui cerşetor doi bănuţi, în rest, toată viaţa lui nu a dat nimic. Când preotul îl întâlnea şi îl apostrofa, el răspundea mereu:

– Părinte, în lumea asta totul poate fi cumpărat. Cu siguranţă că şi în lumea cealaltă este la fel. Cu câte bogăţii am strâns eu, nu se poate să nu ajung în rai!Oricâte sfaturi i-ar fi dat preotul, el nu vroia să asculte. Azi aşa, mâine aşa, până când, într-o noapte, a avut un vis îngrozitor.

Se acea că murise şi ajunsese la poarta Raiului, când, la intrare, Sfanţul Petru l-a întrebat:- Bine, omule, ce-i cu tine aici?- Sfinte Petre, aş vrea şi eu să intru în rai.- Da’ crezi tu că poţi?- Sfinte Petre, dacă trebuie, eu plătesc. Am comori nenumărate …si a inceput sa-si caute punga cu galbeni in buzunare dar nu a gasit nimic.- Mai caută, mai caută, poate vei găsi totuşi ceva!

Şi într-adevăr, omul a găsit pe fundul unui buzunar doi bănuţi- Aoleu, dar de ce n-am decât atât?! Pe Pământ aveam de mii de ori mai mulţi.

Aici de ce am ajuns doar cu doi bănuţi?- E, omule, I-a răspuns Sfântul Petru, când ajungi aici ai doar ceea ce ai dăruit în viaţă. Acestea sunt comorile pe care fiecare le strânge în cer.Cu ele poţi într-adevăr să intri în rai, dar crezi că doi bănuţi sunt de ajuns? În toată viaţa n-ai dăruit decât aceşti bani unui sărman om ce aştepta ajutorul tău în poarta unei biserici. Dacă în timpul vieţii ai fi strâns mai multe comori cereşti, poate ai fi intrat în Rai, dar aşa…Tocmai în acea clipă omul nostru s-a trezit din vis, speriat de tot. Din acea zi nu a mai fost la fel. Din acea zi a căutat să adune comori doar în cer.

„Bogaţii vor ajunge în cer, când îi vor introduce acolo săracii.”

A darui este secretul pe care putini il inteleg.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet