Experimentul Rosenhan arata ca in spitalele de boli mintale pacientii sanatosi nu pot fi deosebiti de cei bolnavi.

Experimentul Rosenhan arata ca in spitalele de boli mintale pacientii sanatosi nu pot fi deosebiti de cei bolnavi.

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 May 2019 in Curiozități

“Mintea este mai clara si mai agila in izolare si in singuratate neintrerupta. Nu ai nevoie de un laborator urias in care sa gandesti. Originalitatea prospera in izolare, fara influentele exterioare care paralizeaza mintea creativa. Stai singur, acesta este secretul inventiilor; stai singur, atunci se nasc ideile.” – Tesla N.

In 1973 in SUA a fost facut un experiment cu denumirea “Sa fii sanatos in locuri nesanatoase”. Aceasta cercetare a pus sub semnul intrebarii credibilitatea diagnosticului psihiatric si a generat o explozie de controverse.

Experimentul a fost facut de psihologul David Rosenhan. El a demonstrat ca identificarea unei boli mintale cu precizie este imposibila.

Cum a efectuat studiul?

8 persoane – 3 psihologi, un pediatru, un psihiatru, un pictor, o casnica si Rosenhan – au apelat la un spital de psihiatrie cu plangeri, precum ca ar avea halucinatii auditive. Toti acesti oameni au fost de acord sa pretinda ca sunt bolnavi, iar apoi sa le spuna medicilor, ca totul e in regula cu ei. Medicii nu au crezut “pacientii” despre faptul ca se simt bine, desi acestia se comportau destul de adecvat. Personalul spitalului ii impuneau sa ia pastile in continuare si au eliberat “pacientii” numai dupa un tratament fortat.

Aici Rosenhan nu s-a oprit…

Apoi, un alt grup de participanti la studiu au vizitat alte 12 spitale de psihiatrie cu aceleasi plangeri – halucinatii auditive.

Si ce credeti? Toti participantii acestui experiment, din nou, au fost diagnosticati ca fiind bolnavi!

Pseudo-pacientii spuneau ca aud voci, ce le spun urmatoarele cuvinte: “gol” “cadere” “prapastie”. Toate aceste cuvinte au fost alese de Rosenthan, deoarece ele indicau prezenta unei crize existentiale la persoana.

Dupa ce 7 participanti la studiu au fost diagnosticati cu schizofrenie, iar unul dintre ei cu psihoza depresiva, toti au fost spitalizati.

De indata ce ajungeau in clinica, „bolnavii“, incepeau sa se comporte normal si convingeau personalul medical ca nu mai aud voci. Cu toate acestea, a fost nevoie in medie de 19 de zile pentru a convinge medicii ca nu mai sunt bolnavi. Unul dintre participanti, a fost spitalizat chiar timp de 52 de zile.

Toti participantii la experiment au fost trimisi acasa, cu diagnosticul “schizofrenie in remisie“. Astfel, acesti oameni au fost etichetati ca fiind bolnavi mintal.

Rezultatele acestui experiment au generat o explozie de controverse in lumea psihiatriei.

Multi psihiatri afirmau ca nu vor cadea in plasa acestui truc si vor putea distinge cu precizie pacientii reali, de cei pseudo-bolnavi. Medicii unei clinici psihiatrice chiar l-au rugat pe Rosenthan sa le trimita pseudo-pacienti, fara avertisment, sustinand ca vor putea identifica simulatorii fara prea mari dificultati. Rosenthan a acceptat provocarea…

In urmatoarele trei luni aceasta clinica a putut identifica 19 pseudo-pacienti din 193 care au venit la ei. Insa Rosenthan in realitate nu a trimis niciun pacient.

In urma acestui experiment s-a ajuns la o singura concluzie: Este clar, ca in spitalele de boli mintale pacientii sanatosi nu pot fi deosebiti de cei bolnavi.

“O noua lume trebuie sa se nasca, o lume care ar putea sa justifice sacrificiile oferite de umanitate. Aceasta lume noua ar trebui sa fie o lume in care nu ar trebui sa existe exploatarea celor slabi de catre cei puternic, a binelui de catre rau; o lume in care nu va exista umilirea saracilor de violenta bogatilor; o lume in care produsele intelectului, stiintei si artei vor servi societatea pentru binele si infrumusetarea vietii si nu indivizii pentru acumularea de avere. Aceasta lume noua nu va fi o lume a natiunilor asuprite si umilite, ci a natiunilor libere si a oamenilor liberi egali in demnitate si respectuosi fata de om.” – Tesla N.

Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!