În societatea noastră, dragostea este adesea confundată cu “sindromul de elev de nota 10”. Această diferență constă în faptul că în cazul iubirii adevărate, orice acțiune, chiar și în ceea ce privește alte persoane, este întreprinsă doar atunci când aduce starea de iubire sau satisfacție interioară, adică motivul acțiunii este orientat spre sine.
În cazul “sindromului de elev de nota 10”, motivul acțiunii este orientat spre altă persoană / persoane sau spre propriile modele mentale despre ce este bine și ce este rău. Oamenii se schimbă, valorile lor la fel, deoarece valorile depind de nivelul de autoapreciere fără de care nu vei ajunge departe în lumea asta.
Scăderea autoaprecierii în această lume se manifestă sub formă de obișnuința de a oferi cu greutate sau chiar de a refuza să primești. Multe suflete vechi au venit aici pentru a oferi acestei planete și populației sale adevărata iubire. Dar, datorită construcției duale a acestei lumi, datorită separării conștiinței la astfel de suflete, precum și la toți locuitorii Pământului, s-a format o percepție distorsionată a sensului vieții.
A oferi necondiționat dragoste nu înseamnă să lucrați pe gratis sau să trăiți cu restricții și interdicții, salvându-i astfel pe ceilalți.
A oferi și acționa pe baza iubirii necondiționate înseamnă, în primul rând, să faceți doar ceea ce vă spune inima, adică atunci când doriți cu adevărat să ajutați, nu atunci când nu vreți, dar “puteți găsi timp”, astfel neglijând propria odihnă sau propria bunăstare.
Dacă nu aveți energie să faceți ceva, sau dacă acel ajutor vă epuizează și vă întrebați: “De ce, având atât de multă dragoste și fiind atât de buni, nu aveți sănătate, nu aveți bani și de ce oamenii vă subestimează când îi ajutați cu orice?”, atunci trebuie să realizați un lucru important – acționați din motive egoiste.
Deși sună ciudat, este adevărat. Doar că nu este acel egoism activ pe care îl cunoaște majoritatea oamenilor, când o persoană folosește pe altcineva pentru propriile sale nevoi.
În cazul celor care se plâng de “incorectitudinea” sorții, egoismul pasiv se manifestă astfel. Dacă faceți ceva din inimă, nu veți simți resentimente față de lume sau față de persoanele pe care le-ați ajutat, și nu veți aștepta o răsplată în același mod.
Adică resentimentul sau dezamăgirea arată că, subconștient, ați făcut până la urmă un act de adulare față de spațiu sau oameni în scopul obținerii aprobării sub formă de cuvinte bune, bani sau alte lucruri.
În mod subconștient, astfel, ați manifestat posesivitatea și ați stabilit condiții “te voi ajuta, acum tu sau universul trebuie să mă răsplătești pentru asta”.
De asemenea, uneori te poți simți obligat să ajuți unele persoane, datorită relației apropiate de rudenie, prietenie sau iubire, dar în interiorul sufletului ești conștient că nu ai fi avut starea de spirit, timpul sau resursele necesare să le ajuți.
Aceasta este orice, dar numai iubire nu. Deși iubirea poate fi prezentă, precum și sinceritatea, în special la începuturi, dar în cele din urmă, când ignori nevoile tale în mod constant și pui dorințele altora deasupra alor tale, ajungi inevitabil într-un egoism pasiv și apoi într-o poziție de victimă.
Lucru care duce la stagnare sau la probleme financiare și de sănătate, deoarece organismul începe să se opună stăpânului său, care ignoră în mod rece propriile sale nevoi în numele “salvării” altora. Nu este vina ta dacă ai căzut în capcana perfecționismului. Vinovăția nu există, la fel cum nu există nicio greșeală.
Tu, atunci când ajuți pe cineva, ce simți? Simți o stare de satisfacție și bucurie interioară sau simți resentimente, pentru că te-ai simțit obligat să ajuți? Este o mare diferență între cele 2 situații.
În plus, informații exclusive despre cum să nu te transformi în victimă, ajutând alte persoane, cum să îți dai seama de tendințele egoiste din caracter și cum să elimini aceste modele de comportament, le puteți găsi pe site-ul nostru.