Exista 9 tipuri de inteligenta; Tu ce fel de inteligenta ai?

Exista 9 tipuri de inteligenta; Tu ce fel de inteligenta ai?

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 May 2018 in Dezvoltare Personala

Cele 9 tipuri de inteligenta:

1. Inteligenta naturala

Acest tip de inteligenta desemneaza capacitatea umana de a face diferenta intre lucrurile vii (plante, animale) si sensibilitatea la alte caracteristici ale lumii noastre (nori, ritmurile de rock, etc.). Aceasta capacitate a fost in mod clar o valoare in trecutul nostru evolutiv ca vanatori, culegatori si agricultori. Ea continua sa fie esentiala in roluri precum cele de botanist sau bucatar-sef. De asemenea se speculeaza faptul ca o mare parte din societatea de consum a zilelor noastre exploateaza acest tip de inteligenta.

2. Inteligenta muzicala

Inteligenta muzicala este capacitatea care ne ajuta sa discernem pasul, ritmul, tonul si timbrul. Acest tip de inteligenta ne permitem sa recunoastem, sa cream, sa reproducem si sa reflectam cu ajutorul muzicii, dupa cum o demonstreaza compozitorii, dirijorii sau muzicienii. Interesant de stiut este faptul ca exista o legatura afectiva intre emotii si muzica, la fel si-n cazul inteligentei muzicale si matematice. Tinerii cu acest tip de inteligenta, de obicei, isi formeaza propriul ritm.

3. Inteligenta logico- matematica

Inteligenta logico- matematica este capacitatea de a calcula, de a lua in considerare propuneri si ipoteze, de a efectua operatiuni matematice. Ea ne permite sa percepem relatii, conexiuni si sa ne folosim de gandirea abstracta, simboluri, rationamente, de modele de gandire inductive si deductive. Inteligenta logica este bine dezvoltata la persoanele care sunt atrase de domeniul matematicii, stiintelor si cel detectiv. Acest tip de inteligenta este depistat la tinerii care sunt atrasi de probleme aritmetice, jocuri de strategie si experimente.

4. Inteligenta existentiala

Aceasta categorie de inteligenta vizeaza sensibilitatea si capacitatea de a aborda intrebari profunde despre existenta umana, despre sensul vietii, de ce murim sau de ce ne aflam aici.

5. Inteligenta interpersonala

Inteligenta interpersonala o reprezinta abilitatea de a interactiona si a-i intelege eficient pe ceilalti. Aceasta implica o comunicare verbala si nonverbala dezvoltata, capacitatea de a nota distinctii in starea de spirit si temperamentele altora. Aici se incadreaza profesorii, politicienii, actorii etc. Tinerii cu acest tip de inteligenta sunt lideri printre semenii lor, sunt buni la comunicare si incearca sa inteleaga si sa multumeasca nevoile celor din jur.

6. Inteligenta corporala

Inteligenta corporala este recunoscuta prin capacitatea de a manipula obiecte si prin varietatea de aptitudini fizice de care se ajuta. Acest tip de inteligenta implica sincronizare si perfectiune prin uniunea corpului cu a mintii. Sportivii, dansatorii si chirurgii se incadreaza in aceasta categorie.

7. Inteligenta lingvistica

Inteligenta lingvistica este capacitatea de a gandi in cuvinte si de a folosi limbajul verbal pentru a exprima si aprecia lucrurile complexe. Aceasta ne permite sa intelegem ordinea si sensul cuvintelor, sa aplicam abilitatile meta- lingvistice si sa reflectam asupra modului de utilizare a cuvintelor. Inteligenta lingvistica este cea mai impartasita competenta umana si evidentiata in cazul poetilor, romancierilor, dar si jurnalistilor. Tinerilor care sunt inclinati spre acest tip de inteligenta le place sa scrie, sa citeasca, sa rezolve puzzle-uri, etc.

8. Inteligenta intra- personala

Inteligenta intra- personala este capacitatea de intelege de la sine gandurile si sentimentele si de a folosi aceste cunostinte in directionarea si planificarea vietii (si nu numai). Inteligenta intra-personala implica nu numai o apreciere de sine, ci si a conditiei umane. Este evidentiata la psihologi, lideri spirituali si filozofi. Tinerii inclinati spre acest tip de inteligenta pot fi timizi, insa sunt constienti de propriile sentimente; de asemenea, ei sunt persoane ce se automotiveaza.

9. Inteligenta spatiala

Inteligenta spatiala este reprezentata de abilitatea de a gandi in trei dimensiuni. Capacitatile de baza incluzand; imaginarul mental, rationamentul spatial, manipularea imaginii, aptitudini artistice si imaginatie activa. In aceasta categorie intra marinarii, pilotii, sculptorii si arhitectii. Tinerii cu acest tip de inteligenta pot fi fascinati de puzzle-uri, labirinturi, desen, grafica, etc.

Tu ce tip de inteligenta ai?

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!