“Exista o mica diferenta intre oameni, dar micile diferente dau nastere la unele mari.“ – Anonim
Auzim peste tot ca e important sa zambim, sa fim veseli si optimisti pentru a trai mult si bine. Ca daca gandim pozitiv, lucruri bune ni se vor intampla in viata, iar daca suntem negativisti, atragem asupra noastra nenorociri.
E drept ca in viata exista multe situatii asupra carora nu avem niciun control, dar la fel de adevarat este si ca unele lucruri ni le facem cu mana noastra. Actiunile noastre sunt rezultatul a ceea ce gandim, iar daca gandim negativ, vom intreprinde actiuni care vor duce la situatii negative.
Desigur, e absurd sa crezi ca poti, cu puterea gandului, sa traiesti 100 de ani sau sa faci sa-ti dispara ridurile de pe fata, dar e perfect legitim sa crezi ca gandirea pozitiva iti va aduce mai multa fericire, sanatate si succes in viata.
Se tot fac studii pentru a se stabili ce efecte au optimismul si gandurile pozitive asupra creierului si sanatatii unui om, si pana acum concluziile sunt incurajatoare:
Gandirea pozitiva previne si combate depresia, tristetea si anxietatea
Combate stresul – iar fara stres, te bucuri automat de o mai buna sanatate fizica si psihica (spre exemplu, ai imunitate mai mare atunci cand nu esti stresata si risc mai scazut de a te imbolnavi de boli de inima)
Rasul – terapia care te face mai sanatoasa si mai fericita
- -te face mai energica si mai activa, deoarece nu te concentrezi pe aspecte negative care te storc de energie, ci pe lucruri care te fac sa vezi viata mai frumoasa
- -te ajuta sa faci mai bine fata evenimentelor neplacute si perioadelor de stres
- -te simti mai creativa, mai puternica si mai increzatoare in tine, asa ca te vei implica mai mult si vei avea mai multe reusite
- -te ajuta sa socializezi mai usor, sa fii mai amabila si mai draguta cu ceilalti; prin urmare, ei te vor placea mai mult si isi vor dori sa fie in preajma ta.
Pentru toate aceste motive, gandirea pozitiva iti poate prelungi viata – cu pana la 7.5 ani, sustin unii cercetatori! Nu se stie clar inca de ce oamenii cu o gandire pozitiva se bucura de aceste beneficii.
Poate pentru ca ei fac mai bine fata stresului (care stres roade organismul), poate pentru ca tind sa traiasca mai sanatos, deoarece sunt mai activi din punct de vedere fizic si au o alimentatie mai sanatoasa.
Cert e ca gandirea pozitiva iti face viata mai buna! Si sa nu crezi ca daca esti pesimista de cand te stii, nu poti sa te schimbi. Trebuie doar sa realizezi ca tu iti controlezi gandurile, nu ele pe tine, asadar poti sa le schimbi din rele in bune. Gandirea pozitiva este o atitudine mentala. Nu e ceva cu care te-ai nascut sau nu, ci se poate invata!
Consolideaza-ti increderea in tine
Elimina gandurile negative. Logic, nu? Dar cum poti face asta, mai ales daca esti o pesimista notorie? Ei bine, trebuie sa iti analizezi foarte atent gandurile, in orice moment. Cand simti ca un gand negativ isi face loc in mintea ta, inlocuieste-l cu unul pozitiv.
Cand iti spui: „nu pot”, „nu vreau”, „nu stiu”, in mintea ta se creeaza automat un blocaj care te impiedica sa actionezi. Inlocuieste negatiile cu afirmatii: „pot”, „vreau”, „stiu”, si intreaba-te: „de ce nu pot?”, ca sa reusesti sa depasesti blocajul.
Daca gandurile negative reapar, inlocuieste-le din nou cu unele pozitive. Ai rabdare si persevereaza! In timp, vei schimba modul in care mintea ta gandeste.
Elimina factorii externi negativi. Negativismul nu vine numai din gandurile tale, ci si din exteriorul tau. Oamenii din jurul tau si evenimentele la care participi iti influenteaza starea de spirit, iar daca acestea sunt pesimiste si deprimante, iti vor alimenta gandurile negative.
Inconjoara-te de oameni pozitivi, asculta muzica vesela, uita-te la filme cu happy-end. Expunandu-te cat mai putin la stimuli stresanti sau violenti, o sa reusesti sa iti mentii starea de spirit pozitiva.
Apreciaza aspectele pozitive din viata ta. De la faptul ca ai un job care iti place pana la lucrurile marunte din fiecare zi, cum ar fi ca ai descoperit in sfarsit cum sa iti faci un smokey eyes perfect, alege sa te focusezi pe chestiile pozitive din viata. Starea de recunostinta contribuie mult la formarea gandirii pozitive.
Gandirea pozitiva nu se va intampla peste noapte, dar cu vointa, rabdare si antrenament, vei putea ajunge sa o experimentezi in fiecare zi!
Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!