Ești propriul tău dușman? 6 semne ale unei relații toxice cu tine însuți

Ești propriul tău dușman? 6 semne ale unei relații toxice cu tine însuți

Publicat de Larisa Moldovan pe 27 July 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologie

Este ușor să observați un comportament toxic când vine din partea altor oameni, dar totul se schimbă atunci când trebuie să reflectați asupra relației pe care o aveți cu dumneavoastră înșivă. Uneori, este dificil să credeți că puteți fi propriul dumneavoastră dușman și cea mai mare problemă din viața voastră.

Cum să descoperiți dacă sunteți toxic și dacă vă faceți rău singuri? Cum să recunoașteți dacă viața voastră este nefastă din cauza faptului că vă sabotați și nu vă oferiți șansa unei existențe normale?

O atitudine toxică față de sine este întotdeauna caracterizată de mai multe semne comune. Aceste semne sunt comune tuturor oamenilor nefericiți.

Iată cele 6 principale semne:

1. Autocritică

Chiar dacă ați crescut și nu mai sunteți de mult copil, mesajele toxice ale părinților continuă să răsune în mintea voastră. Astfel, credeți că acestea sunt propriile voastre gânduri.

De exemplu:

  •  Sunt urât(ă).
  • Sunt prost(ă).
  • Nu merit iubire.
  • Nu merit nimic bun în viață.

Aceste convingeri vă împiedică să evaluați viața în mod adecvat. Ați pierdut capacitatea de a vedea calitățile și realizările voastre pozitive (care există în fiecare persoană). Pare că v-ați împăcat cu faptul că sunteți “o persoană defectă” și în fiecare zi continuați să vă reamintiți acest lucru.

2. Perfecționism toxic

Această caracteristică este un urmaș logic al primei. Critica toxică față de sine v-a făcut să nu vă puteți permite să fiți de succes. Nu vă puteți lăuda sau răsplăti pentru reușitele voastre. Pentru asta, vă stabiliți obiective imposibile și, când nu le atingeți, începeți să vă criticați.

Ați devenit ca un părinte aspru pentru voi înșivă, pe care nu puteți să-l mulțumiți. Orice ați face, vocea interioară va reduce totul la nimic și va spune: ,,Uite, alții au realizat mult mai multe lucruri.”

Astfel, începeți să vă comparați cu oricine altcineva, în afară de voi înșivă. Totul este mai bun, mai frumos și mai mare pentru ceilalți, așa credeți. Nu vă părăsește gândul că viața v-a nedreptățit.

Cu toate acestea, în loc să elaborați un plan adecvat pentru a vă atinge obiectivele, vă afundați fie într-o invidie și mânie față de alte persoane, fie într-o compătimire toxică față de voi înșivă: ,,Dacă aș fi fost mai inteligent(ă), atunci părinții m-ar fi iubit.”

3. Autosabotare

Vă este atât de teamă de succes și fericire încât creați personal situații în care norocul fuge de voi. Înainte de o sarcină importantă, care promite schimbări pozitive în viața voastră, faceți lucruri care dăunează, cum ar fi să consumați alcool sau să dormiți prea mult și să întârziați.

Când, din cauza acțiunilor voastre nu vi se îndeplinesc dorințele, vă gândiți: ,,Așa cum am spus, sunt un eșec.”

4. Vă este greu să primiți complimente

Nu știți cum să primiți complimente. Când sunteți lăudat, pare ciudat, simțiți că nu le meritați. Când cineva vă laudă, aveți impresia că face mișto de voi.

Astfel, în loc să spuneți în mod adecvat “Mulțumesc” pentru compliment, inconștient spuneți sau faceți ceva care dovedește că sunteți o persoană neimportantă. În sufletul vostru vi se pare normal când sunteți criticați și puși într-o poziție de copil neascultător.

5. Vă este greu să spuneți “nu”

Desigur, aveți probleme cu stabilirea a ceea ce este bun și rău pentru voi. Ca un copil, încercați să-i mulțumiți pe toți cei care sunt mai buni și mai puternici decât voi. Este foarte dificil să spuneți “nu”.

Pentru voi, este insuportabil să vă gândiți că veți ajunge într-o situație conflictuală, unde va trebui să vă apărați poziția. Credeți că doar o persoană puternică poate să fie fermă și să nu facă compromisuri.

6. Nu vă cunoașteți pe voi înșivă

Nu știți ce vreți de la viață. Nu știți ce vă place și ce nu vă place. Toată copilăria și adolescența vi s-a spus că sentimentele și gândurile voastre determină statutul vostru și destinul. Protestul împotriva acestui fapt era imposibil.

Acum sunteți un adult, dar tot nu știți cine sunteți. Este dificil să vă gândiți la ce vreți cu adevărat de la viață. Simțiți nevoia să aveți pe cineva autoritar și adult lângă voi, o persoană care să decidă totul în locul vostru. Ce decizie responsabilă ați luat personal în ultima vreme?

Cu toate acestea, suntem în perfectă măsură să devenim propriul nostru prieten în loc de dușman. Mii de oameni au fost în situația voastră, dar au schimbat situația în favoarea lor. Sunteți capabili să faceți același lucru.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!