Esti o persoana perfectionista? Iata cum sa-ti dai seama

Esti o persoana perfectionista? Iata cum sa-ti dai seama

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 February 2018 in De Suflet

Unii oameni nici nu observă că sunt perfecționiști. Anume asta este cauza furiei, grijii, stresului și oboselii pe care o simt în fiecare zi. Analizează-te. S-ar putea să fii nevoit să întreprinzi rapid măsuri.

1. Arăți minunat întotdeauna

Ai o coafură frumoasă, haine alese cu măsură și manichiură perfectă. Modul în care arăți este un avantaj al tău. Însă nu trebuie să fii obsedat de fizicul tău și să pierzi prea mult timp pentru asta. Chiar și Steve Jobs, cel mai cunoscut dintre perfecționiști, în fiecare zi purta o maletă neagră și jeanși și nu-și pierdea timpul căutându-și haine. Să ai grijă de silueta ta trebuie, însă nu fi obsedat de ea. Dietele stricte pot aduce cu sine complicații și boli grave. Ai putea pur și simplu să faci sport și să te alimentezi corect.

2. Nu îți exprimi ideile cu voce până când nu le analizezi în detalii

Niciodată nu vorbești despre proiectele asupra cărora lucrezi, dacă ele nu sunt ideale. Perspectiva de a arăta un produs „necopt” te îngrozește. În timpul ședințelor rămâi uimit de modul în care colegii își expun părerile banale fără să își facă griji pentru asta.

Acest lucru îți fură șansa să le demonstrezi celorlalți de ce ești în stare. Chiar dacă proiectul tău este în proces de lucru, nu-ți fie frică să vorbești despre el. Probabil vei putea să vezi o nouă idee utilă, iar șefii tăi să vadă un angajat ambițios.

3. Nu poți să trăiești fără un plan de activități și sarcini

Fiecare zi e programată pe minute. Scoți maximul din timpul tău. Chiar dacă ești o persoană organizată și responsabilă, uneori trebuie să te mai și odihnești. Dacă îți vei trăi viața după un grafic riguros, va fi greu să găsești timp pentru întâlnirile spontane cu prietenii sau cu persoana iubită.

4. Îți este greu să te relaxezi și să te odihnești

Ești indignat de faptul că este nevoie de atât de multe eforturi și timp pentru vacanță, sărbători, întâlniri cu prietenii, cafenele, film sau pur și simplu o plimbare. Și crezi că ai putea petrece acest timp mult mai productiv. De exemplu, îndeplinind câteva sarcini pentru job. Dacă te gândești zi și noapte la muncă, a venit timpul să schimbi ceva. Trebuie să înveți să trăiești cu adevărat, să îți asculți gândurile și dorințele și măcar odată să rămâi cu tine în singurătate.

5. Nu te poți concentra dacă în jur este gălăgie sau dezordine

Este evident că dacă în jurul tău este haos nu te vei putea concentra asupra muncii pe care o îndeplinești. Nu e nimic exagerat. Însă această este un semn ascuns al perfecționismului. Mai ales dacă faci prea multă curățenie încât nu-ți mai ajuns puteri pentru job.

6. Procrastinezi

Procrastinarea este asociată cu lenea sau absența. Însă cauza acestei stări este de fapt frica de a lua o decizie greșită sau să nu îndeplinești sarcina propusă. Amâni lucrurile pentru mai târziu dacă îți este frică că nu le vei face ideale. Iar ăsta deja e un semn al perfecționismului.

Făcând față procrastinării, obții energie și încredere în forțele proprii.

7. Amâni sau te grăbești să iei o decizie

Tărăgănezi pentru că îți este frică să greșești. O decizie importantă te face să te pierzi și să îți dorești ca nimic să nu se întâmple pentru a nu fi nevoit să alegi.

Există și un alt scenariu: iei o decizie imediată, pentru că simți că ai dreptate și ești cel mai bun. Decizi pentru altcineva, pentru că ești de părere că știi mai multe.

O asemenea atitudine îți poate face rău.

8. Nu vrei să împarți reponsabilitățile cu altcineva

Faci totul după propriul plac. Dacă cineva îndeplinește sarcina ta, atunci el este obligat să facă așa cum ai fi făcut tu.

O altă persoană nu este este obligată să să fie mai proastă sau incapabilă. Din contra, tu ai putea învăța ceva nou și util. Lasă-i pe alții să te ajute, altfel riști să pui asupra ta o presiune mult prea mare.

9. Detești deșeurile

Nu îți place să pierzi timpul, puterile și banii în zadar. Dacă frigiderul este plin cu produse, îți este frică că ele se vor altera rapid și vei pierde banii.

Privește lucrurile dintr-un alt unghi: chiar dacă nu ai reușit ceva, ai trăit o experiență, care îți va fi benefică în viitor.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!