Frica de radiații și aparatele emițătoare de radiații, de la electrocasnice până la radiografii, este răspândită printre oameni. Femeile gravide tind să evite o radiografie în caz de fractură, temându-se de consecințele acesteia pentru copil, iar femeile care alăptează sunt avertizate să întrerupă alăptarea pentru câteva ore sau chiar zile după o radiografie dentară.
Să vedem dacă radiațiile sunt cu adevărat atât de înfricoșătoare și dacă este cazul să renunțăm la investigații.
Mi-e frică că sunt constant expus la radiații. Ce să fac – să mă mut la țară?
Mutarea în zona rurală nu pare să aibă sens. 80% din radiațiile le primim de la sursele naturale (apă, sol și spațiu cosmic), nu de la aparatele de uz casnic.
Nu trebuie să ne temem de radiația naturală: cercetările din sfârșitul secolului XX, în special cele ale biologului Alexander Kuzin, au arătat că organismelor vii le este chiar necesar să primească o doză de radiații în mediul lor de viață. Dacă aceasta este redusă artificial, duce la încetinirea creșterii și dezvoltării organismelor vii.
În ceea ce privește obiectele casnice: dacă sunt în stare de funcționare, nu trebuie să ne temem de ele. De exemplu, cuptoarele cu microunde nu au acțiune ionizantă. În plus, pentru a evita scurgerile de microunde din cuptor în exterior, acesta are diferite tipuri de protecții: ușa cuptorului este obligatoriu ecranată cu o rețea metalică densă, camera metalică a cuptorului este închisă în față cu ușa.
Am înțeles. Nu trebuie să ne temem de cuptoarele cu microunde, dar ce se întâmplă cu radiografia și fluorografia. Sunt periculoase?
De obicei, într-un singur examen de radiografie, o persoană primește aproximativ 0,11 mSv (mili sievert), iar în timpul fluorografiei – 0,08 mSv. În ultimii ani, datorită apariției aparatelor digitale, doza a fost redusă la 0,04 mSv.
Pentru comparație: în timpul unui zbor de 8 ore cu avionul din SUA în Europa, pasagerul primește o doză de radiații de aproximativ 0,05 mSv. Prin urmare, un zbor către SUA „dus-întors” este echivalent cu două fluorografii digitale.
Doza cea mai mare de radiații comparativ cu alte proceduri de diagnosticare o primesc cei care sunt supuși tomografiei computerizate (CT) – aproximativ 4 mSv o dată, ceea ce este de 30-40 de ori mai mare decât doza de la o radiografie. Prin urmare, nu este bine să faci CT fără indicații.
Bolile cauzate de radiații pot fi declanșate de o doză de mii de ori mai mare decât aceste proceduri: începând de la 1 Sv (sievert). Iar aceasta trebuie să fie o doză unică, nu adunată pe tot parcursul anului. Se poate vorbi despre decesul din cauza expunerii la radiații la o doză de 4,5 Sv.
De câte ori pe an pot face o radiografie?
Unul dintre principiile cheie de siguranță este că beneficiul unui tratament trebuie să depășească posibilele efecte adverse.
Nu există doze limită în medicină: dacă procedura este necesară și beneficiile pentru sănătate sunt mai mari decât prejudiciile, atunci ar trebui să fie efectuată. Cu toate acestea, există o doză recomandată: conform regulilor și normelor sanitare (intrate în vigoare în 2009), doza efectivă medie de radiații din examinările medicale anuale nu ar trebui să depășească 1 mSv. Aceasta este aproximativ echivalentul a 10 radiografii sau 20 fluorografii digitale. Este important să reținem că acest lucru se referă nu la diagnosticul preventiv, ci la tratament.
În SUA, nivelul dozei efective de radiații din procedurile de diagnosticare medicală este mult mai mare: aproximativ 3 mSv pe an.
Deci, radiografia nu este periculoasă și poate fi efectuată în siguranță chiar și în cazul femeilor gravide?
Aici trebuie să pornim de asemenea de la cât de necesară este procedura. Dacă o pacientă gravidă este suspectată de o fractură la mână, radiografia trebuie făcută.
Conform recomandărilor Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG), expunerea pe care pacienta o primește în timpul radiografiei sau CT-ului este mult sub nivelul considerat periculos pentru făt: mai mult de 50 mGy (miligrey). Prin urmare, femeile gravide nu ar trebui să refuze o radiografie. Puteți discuta riscurile cu medicul, care vă va ajuta să decideți dacă este necesară procedura.
Pentru a nu se confunda, echivalentul dozei de radiații este măsurat în sievert (Sv) (caracterizează efectul biologic al expunerii organismului la radiații ionizante), în timp ce doza absorbită este măsurată în gray (Gy) (cantitatea de energie de radiații ionizante absorbită de o substanță).
Trebuie să întrerup alăptarea după o radiografie?
Conform recomandărilor Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi, nu există riscuri pentru perioada de lactație asociate cu sursele de radiații ionizante, deci femeile care alăptează nu trebuie să întrerupă alăptarea după efectuarea unui examen radiologic.
Copilul meu este suspectat de pneumonie și trebuie să facă o radiografie. Este radiografia dăunătoare pentru copil?
Conform cercetărilor din ultimii ani, riscul de dezvoltare a celulelor maligne în cazul copiilor crește la o doză de 50-100 mSv. Aceasta este echivalentul a peste 12 tomografii computerizate și 500 de radiografii ale regiunii toracice, așa că părinții nu ar trebui să refuze diagnosticul necesar.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.