Emoțiile negative ne distrug organele interne – inima, plămânii, stomacul, ficatul… Este mai grav decât credeam

Emoțiile negative ne distrug organele interne – inima, plămânii, stomacul, ficatul… Este mai grav decât credeam

Publicat de Larisa Moldovan pe 10 December 2022 in PersonalitatePsihologieSanatate

De regulă, sentimentele și emoțiile prevalează asupra logicii, astfel că ne determină caracterul, abilitățile de comunicare, bunăstarea și chiar bolile existente. Știm cu toții că stresul și agresivitatea ne afectează negativ sănătatea. Cu toate acestea, fiecare emoție ne afectează corpul în felul ei. Dacă vă rețineți toate emoțiile, mai devreme sau mai târziu ele vor duce la consecințe devastatoare pentru corp.

Nu degeaba se spune că toate bolile sunt cauzate de emoții…

Iată cum 10 emoții afectează sănătatea:

1. Starea nervoasă

Starea nervoasă vă poate afecta capacitatea mentală și vă poate crește riscul de boli de inimă. Aceasta provoacă o reacție de „luptă sau fugă” în organism, ceea ce duce la o eliberare crescută de hormoni de stres – adrenalină, norepinefrină și cortizol. Drept urmare, amigdala creierului (zona responsabilă de emoții) reacționează, umplând lobul frontal (zona responsabilă cu gândirea) cu sânge.

În plus, starea nervoasă îngustează vasele de sânge, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac și a respirației. Dacă acest lucru se întâmplă des, pereții arterelor se uzează mai repede.

Potrivit cercetărilor, starea nervoasă încetinește, de asemenea, vindecarea rănilor cu 40% din cauza reactivității ridicate la cortizol. Apoi crește nivelul de citokine (molecule imune care provoacă inflamație), crescând astfel riscul de a dezvolta artrită, diabet și ca n cer.

2. Sentimentele de anxietate.

Anxietatea cronică poate duce la diferite afecțiuni. Anxietatea afectează splina și slăbește stomacul. Modifică funcțiile neurotransmițătorilor, în special serotonina. Prin urmare, atunci când vă îngrijorați foarte mult, în organism pătrund substanțe la care reacționează cu stomac deranjat.

Anxietatea și gândurile obsesive despre o anumită problemă pot provoca vărsături, diaree, dureri de stomac și alte tulburări cronice. În plus, anxietatea excesivă este una dintre cauzele durerii în piept, a tensiunii arteriale crescute, a imunității slăbite și a îmbătrânirii premature.

De asemenea, trebuie menționat faptul că anxietatea constantă încordează extrem de mult mușchii stomacului, prin urmare aceștia primesc o presiune în exces. Nu este de mirare că de multe ori stomacul ne doare din cauza grijilor!

3. Mâhnire sau durere.

Tristețea și durerea slăbesc plămânii, ducând la oboseală și dificultăți de respirație. Aceste emoții perturbă respirația, îngustând bronhiile și bronhiolele. Când sunteți plin de durere sau tristețe, este dificil să vă pătrundă respirația în plămâni și astfel puteți dezvolta complicații bronșice (cum ar fi astmul).

În acupunctură, se crede că tristețea vine din inimă, dăunează plămânilor și revine pentru a deteriora inima. Dacă plămânii sunt grav afectați, acest lucru se va manifesta prin simptome precum tuse, dificultăți de respirație etc.

Depresia și melancolia distrug pielea și pot provoca chiar constipație și scăderea nivelului de oxigen din sânge. Când sunt depresivi, oamenii se îngrașă sau slăbesc adesea și devin mai ușor dependenți de dulciuri și substanțe nocive.

4. Stresul.

Stresul excesiv provoacă hipertensiune arterială, astm, ulcere și sindromul de colon iritabil. Mai mult, stresul este una dintre principalele cauze ale bolilor cardiovasculare. Stresul crește tensiunea arterială și nivelul colesterolului.

De asemenea, stresul este adesea un însoțitor al obiceiurilor proaste – fumatul, lipsa de activitate fizică și supraalimentarea. Toți acești factori distrug pereții arterelor și pot duce la boli de inimă. Stresul se manifestă prin simptome precum migrene, scrâșnirea dinților în somn, bătăi rapide ale inimii, semiconștiență, oboseală, insomnie și creșterea sau scăderea apetitului.

5. Singurătatea.

Singurătatea poate duce o persoană până la lacrimi și poate provoca melancolie profundă. Acest lucru perturbă armonia plămânilor și împiedică circulația liberă a sângelui și a oxigenului în organism. Singurătatea nu este mai puțin periculoasă decât izbucnirile bruște de nervi. Când ești singur, creierul tău produce hormoni de stres (cum ar fi cortizolul) care pot provoca depresie. Iar  acest lucru, la rândul său, va afecta atât tensiunea arterială, cât și calitatea somnului.

Singurătatea duce la tulburări mentale și cardiace și, de asemenea, poate submina sistemul imunitar. Persoanele care suferă de singurătate au adesea un răspuns inflamator la stres, care slăbește sistemul imunitar.

6. Frica.

Frica este o emoție care vă poate submina instantaneu încrederea în sine, moralul, credința și fericirea. Frica duce la anxietate, care suprasolicită rinichii, glandele suprarenale și uneori chiar și sistemul reproducător. Într-o stare de frică, rinichii suferă cel mai mult. Acest lucru se întâmplă din cauza încetinirii acelei părți a creierului responsabilă de rinichi. Rezultatul poate fi complicații renale – de exemplu, urinare frecventă.

O stare de frică extremă provoacă dureri și boli ale glandelor suprarenale, rinichilor, spatelui inferior și ale tractului urinar. La copii, aceasta se manifestă adesea prin incontinență urinară, un simptom strâns legat de anxietate și un sentiment de nesiguranță.

7. Șocul emoțional.

O veste șocantă perturbă echilibrul natural al corpului, provocând supraexcitare și frică. Până și sistemul nervos „alunecă”. Șocul este dăunător în special rinichilor și inimii. Reacția traumatică a organismului se exprimă prin eliberarea excesivă de adrenalină de către glandele suprarenale. Rezultatul fiind bătăile rapide ale inimii, insomnie, stres și anxietate.

Consecințele fizice ale șocului emoțional includ slăbiciune, piele palidă, dificultăți de respirație, ritm cardiac crescut, tulburări de somn și alimentație și durere cronică.

8. Nerăbdare și ură.

Nerăbdarea și ura pot afecta sănătatea intestinului și a inimii, ducând la bătăi rapide ale inimii, hipertensiune arterială și dureri în piept. Potrivit unui studiu recent despre îmbătrânirea celulară, persoanele nerăbdătoare sunt mai predispuse să experimenteze îmbătrânirea biologică prematură decât persoanele mai relaxate.

În plus, nerăbdarea este dăunătoare ficatului. Iar moleculele comprimate ale respirației care ies în timpul exprimării verbale a urii conțin toxine care pot dăuna ficatului și vezicii biliare.

9. Gelozie și invidie.

Invidia, frustrarea și gelozia atacă direct creierul, vezica biliară și ficatul. Gelozia provoacă simptome de stres, anxietate și depresie, în urma cărora o cantitate imensă de adrenalină și noradrenalină este eliberată în sânge. Mai mult, gelozia are un efect negativ asupra vezicii biliare. Supraproducția de hormoni în organism duce la stagnarea sângelui în ficat, ceea ce determină o producție dezechilibrată de bilă în vezica biliară.

Drept urmare, eliminarea toxinelor încetinește, imunitatea este slăbită, apare insomnia, tensiunea arterială crește, bătăile inimii cresc, nivelul de adrenalină și colesterol crește, digestia este perturbată. Gelozia subminează sistemul nervos simpatic, ceea ce duce la o accelerare a pulsului și la maxime ale tensiunii arteriale.

10. Anxietate.

Anxietatea se caracterizează prin simptome fizice precum durere, greață, dificultăți de respirație, slăbiciune inexplicabilă și amețeli. Anxietatea este adesea însoțită de tulburări gastro-intestinale. Anxietatea afectează stomacul, splina și pancreasul, provocând indigestie, constipație și colită ulceroasă (inflamație a colonului).

Tulburările de anxietate vă expun, de asemenea, risc de boli cronice. Astfel, oamenii de știință au descoperit că emoțiile negative contribuie la dezvoltarea bolilor coronariene. Ei spun că anxietatea este cea mai frecventă cauză a bolilor cardiovasculare și nici măcar starea nervoasă nu pune o asemenea presiune asupra inimii.

Ai observat legătura dintre emoțiile tale și bunăstarea ta?


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!