Emotiile negative – cel mai mare dusman al nostru, iata cat de daunatoare sunt!

Motto: „Ataşamentul este originea şi rădăcina suferinţei, aşadar este cauza oricărei suferinţe. ” – Buddha
Budiştii consideră că un om va fi cu adevărat fericit atunci când va duce o viaţă fără ataşamente, abia atunci el va fi cu adevărat liber.Oare au ei dreptate? Oare am fi mai fericiţi dacă ne-am elibera de posesii şi am evada din zona noastră de confort şi siguranţă? Eu personal, consider că ei au în mare parte dreptate cu această perspectivă şi chiar observ din ce în ce mai pregant, cum ataşamentele noastre generează suferinţă. Nu consider că este greşit să ajungem să ne ataşăm, să ţinem cu adevărat la o persoană dragă sau un obiect. Ceea ce consider greşit este să ajungem să ne identificăm cu acea persoană sau acel obiect, să devenim dependenţi de existenţa lor pentru că prin intermediul lor, ne simţim în siguranţă. Atunci când lăsăm ataşamentul să ne ghideze, s-ar putea să realizăm că ne-am distanţat enorm de persoana pe care o numeam la un moment dat „Eu”. Vom observa că acţiunile noastre sunt generate de frica de a nu pierde persoana sau obiectul de care ne-am ataşat. Ne întrebăm : „Ce mă fac dacă o s-o pierd? Nu voi mai fi fericit niciodată.”. Aceste gânduri apar deoarece, tocmai datorită ataşamentului, uităm că noi suntem Centrul propriei noastre vieţi şi că doar noi suntem responsabili pentru emoţiile pe care le simţim. Şi astfel, preferăm să lăsăm persoane sau obiecte din exterior, de care, bineînţeles ne-am ataşat, să fie responsabile de siguranţa şi fericirea noastră. Cum putem schimba asta? Primul pas este de a observa atunci când suntem foarte ataşaţi.Al doilea pas este să observăm cum ne influenţează viaţa acest ataşament pe care l-am dezvoltat. Ne influeţează pozitiv sau negativ? Iar ultimul pas, constă în a ne detaşa până când ne reîntoarcem la a fi Centrul propriei vieţi, până când ne reamintim cine suntem. Cea mai drastică soluţie este să îndepărtăm din viaţa noastră factorul care determină ataşamentul.

Cat de mult inseamna sa daruiesti

Motto : ”Eu posed cu adevărat doar ceea ce am dăruit.” -Seneca
Cred că a dărui, acum în zilele noastre, este singura acțiune care ne-ar transforma ca specie. Să simțim cu adevărat să împărțim cu ceilalți. Să dăruim din ceea ce avem celor care au nevoie. Să dăruim iubire, să dăruim atenție și înțelegere celor din jurul nostru. Să dăruim aproapelui nostru acceptare și respect . Este momentul în care, nu trebuie să mai lăsăm gânduri precum: ”Da dar mai încolo nu o să am. Nu pot împărți.” , ”Lasă, să dăruiască cei care au mai mult. ” etc. să ne stingă dorința de a oferi aproapelui nostru. Aceste constrângeri sunt create doar de noi. Împreună, suflet blând, trebuie să realizăm că avem puterea de a-i ajuta pe ceilalți, puterea să oferim din ceea ce suntem, cu scopul de a avea grijă de cel care are nevoie. Chiar avem această putere! Să nu te îndoiești de asta, suflet blând! Știu că uneori, nu ai încredere că tu ești capabil să ajuți și că există oameni mai ”calificați” pentru asta. Toți putem să dăruim din timpul nostru și aptitudinile noastre pentru a face bine. O dată ce am învățat să dăruim fără să ne fie frică de lipsuri, vom face un pas imens in evoluția noastră spirituală, un pas ce va genera bazele unei comunități globale unite.

Fericirea in relatia de cuplu

La un seminar pentru cupluri ce s-a desfășurat la Universitatea din Fresno (California, SUA), unul dintre vorbitori i-a adresat o întrebare unei femei: „Soțul d-voastră vă face fericită? Cu adevărat vă face fericită?” În acel moment, soțul se întinse, arătând o mare siguranță. Știa că soția va spune da, deoarece nu se plângea niciodată. Soția sa, totuși, a răspuns printr-un ”NU” , foarte clar! „Nu, soțul meu nu mă face fericită”! Bărbatul a rămas dezorientat, dar ea a continuat: „Soțul meu nu m-a făcut niciodată fericită și nici nu o va face. Eu sunt fericită. Dacă eu sunt sau nu fericită nu depinde de el, ci de mine. Eu sunt singura persoană de care depinde fericirea mea. Eu decid să fiu fericită în orice situație și în orice moment al vieții mele, deoarece, dacă fericirea mea ar depinde de cineva, de lucruri sau de circumstanțe de pe Pământ aș avea mari probleme. Tot ceea ce există în această viață e într-o mișcare continuă: ființa umană, bogățiile, corpul meu, clima, șeful meu, plăcerile, prietenii, sănătatea mea fizică și mentală, și aș putea să adaug o listă cu lucruri interminabilă. Trebuie să decid să fiu fericită independent de tot ceea ce există! Dacă astăzi am casa plină sau goală, sunt fericită! Dacă ies singură sau însoțită, sunt fericită! Dacă munca mea este bine plătită sau nu, sunt fericită! Astăzi sunt căsătorită, dar eram deja fericită când eram singură. Sunt fericită de mine. Alte lucruri, persoane, momente sau situații sunt pentru mine experiențe care pot să-mi ofere momente de bucurie sau de tristețe. Învăț din experiențele trecătoare și trăiesc pe cele care sunt eterne precum a iubi, a ierta, a ajuta, a înțelege, a accepta, a consola. Sunt persoane care zic: „Astăzi nu pot să fiu fericit pentru că sunt bolnav, pentru că nu am bani, pentru că e cald, pentru că e foarte frig, pentru că cineva m-a jignit, pentru că o persoană nu mă mai iubește, pentru că nu știu să mă pun în valoare, pentru că soțul meu nu e cum speram, pentru că fiii mei nu mă fac fericită, pentru că prietenii mei nu mă fac fericită, pentru că slujba mea este mediocră” și așa mai departe. Iubesc viața pe care o am nu pentru că ar fi mai ușoară ca a altora, ci pentru că am decis să fiu fericită ca și persoană și sunt responsabilă de fericirea mea. Când eliberez pe soțul meu sau pe oricare altă persoană de această obligație, îi ușurez de greutatea de-a mă purta pe umerii lor. Viața fiecăruia devine mult mai lejeră. În acest fel am reușit să am o căsătorie reușită în cursul anilor”. Să nu lași în mâinile nimănui o responsabilitate așa de mare precum susținerea fericirii tale! Fii fericit, chiar dacă e cald, chiar dacă ești bolnav, chiar dacă nu ai bani, chiar dacă cineva te-a rănit, chiar dacă cineva nu te iubește. Toate acestea sunt valabile pentru bărbați și femei de orice vârstă. Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!
Publicitate

Despre legatura dintre psihic si somatic s-au scris foarte multe; se cunosc in medicina acele boli numite „psihosomatice”, adica boli declansate si intretinute de factorii psihici, dar nu multi s-au incumetat sa patrunda si sa inteleaga procesele de la nivel subconstient, acolo unde se formeaza „germenii” fiecarei boli.

Stresul, ca expresie a unei tensiuni psihice intense, afecteaza, potrivit Asociatiei Americane de Psihologie, mai mult de 45% dintre adulti. Unii reusesc sa descarce aceasta tensiune prin emotii gen: furie, isterie, crize de plans etc. dar si acestea trebuie exprimate moderat, pentru a nu provoca daune in interior, dupa cum vom vedea in continuare. Cei mai multi insa traiesc emotiile negative in mod repetat, ori de cate ori se intalnesc cu persoana sau mediul care are efect stresant asupra lor.

Ce se petrece in interiorul nostru in timpul unei „furtuni emotionale”? La nivel comportamental pot aparea crize de plans sau de ras, incruntare, persoana devine irascibila etc. La nivel fiziologic, inima bate mai repede, stomacul se opreste din digerat, vasele sanguine se contracta, transpiratia se poate intensifica.

Intre afectiunile psihosomatice acceptate de medicina alopata in prezent, se numara hipertensiunea, astmul bronsic, colonul iritabil, gastrita si ulcerul duodenal, aritmiile cardiace, cardiopatia ischemica, tulburarile hormonale, unele alergii si eczeme, psoriazis si altele.

Cum iti afecteaza sanatatea gandurile negative

– Supararea si tensiunea resimtite in cadrul unui conflict familial sau profesional determina stomacul sa secrete mai mult suc gastric decat in mod obisnuit si astfel mucoasa stomacala se irita si in timp apare gastrita sau ulcerul.

– Nemultumirea de sine, de viata sau de ceilalti, lipsa de incredere in viitor, tendinta spre culpabilizare duc de multe ori la insomnie.

– Mania afecteaza inima; studiile au aratat ca persoanele furioase sunt de trei ori mai predispuse la infarct, unul dintre motive fiind acela ca in timpul crizei sangele nu mai iriga suficient inima.

Publicitate

– De asemenea, emotiile negative slabesc sistemul imunitar, persoanele pesimiste si anxioase fiind mai vulnerabile in fata infectiilor virale sau bacteriene.

Cum te influenteaza gandurile pozitive

La polul opus, optimismul mobilizeaza organismul in lupta cu boala, iar vindecarea se face mai repede. Studii recente in neurostiinta arata ca emotiile influenteaza dezvoltarea cognitiva si joaca un rol central in dezvoltarea aproape a tuturor aspectelor comportamentale interpersonale. Astfel, afectivitatea pozitiva (incredere, caldura sufleteasca, prietenie etc.) traita si impartasita de subiect, stimuleaza functiile de adaptare si procesele de invatare, persoana reusind sa integreze mai usor noi sarcini, situatii, persoane, sa gaseasca solutii si sa colaboreze in mod armonios.

Cum îți afectează organele interne cele 6 emoții care te îmbolnăvesc

Iată care sunt cele mai importante emoții negative care dăunează organismului și ce organe afectează fiecare dintre ele:

– Mânia slăbește ficatul în mod semnificativ. După cum știi, bolile hepatice pot fi letale.

– Traumele interioare, dezamăgirile afectează rinichii și inima. Bolile cardiovasculare care se dezvoltă în acest fel sunt, de asemenea, fatale.

– Frica, asemenea traumei interioare, slăbește rinichii.

– Anxietatea are un impact major asupra stomacului, generând dureri severe, dar afectează, totodată, și splina.

– Tristețea, durerea sufletească afectează plămânii, antrenând dificultăți de respirație. Atunci când suntem triști, organismul obosește mult mai ușor. Tot tristețea se face vinovată și de instalarea depresiei.

– Stresul slăbește creierul și inima. Știm, în zilele noastre, evitarea stresului este o misiune imposibilă. Totuși, chiar nu este cazul să ne stresăm pentru fiecare lucru nesemnificativ. Stresul cronic afectează, la modul general, buna funcționare a organismului.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!


Publicitate


Alte Articole