Emotiile negative – cel mai mare dusman al nostru, iata cat de daunatoare sunt!

Publicitate

Despre legatura dintre psihic si somatic s-au scris foarte multe; se cunosc in medicina acele boli numite „psihosomatice”, adica boli declansate si intretinute de factorii psihici, dar nu multi s-au incumetat sa patrunda si sa inteleaga procesele de la nivel subconstient, acolo unde se formeaza „germenii” fiecarei boli.

Stresul, ca expresie a unei tensiuni psihice intense, afecteaza, potrivit Asociatiei Americane de Psihologie, mai mult de 45% dintre adulti. Unii reusesc sa descarce aceasta tensiune prin emotii gen: furie, isterie, crize de plans etc. dar si acestea trebuie exprimate moderat, pentru a nu provoca daune in interior, dupa cum vom vedea in continuare. Cei mai multi insa traiesc emotiile negative in mod repetat, ori de cate ori se intalnesc cu persoana sau mediul care are efect stresant asupra lor.

Ce se petrece in interiorul nostru in timpul unei „furtuni emotionale”? La nivel comportamental pot aparea crize de plans sau de ras, incruntare, persoana devine irascibila etc. La nivel fiziologic, inima bate mai repede, stomacul se opreste din digerat, vasele sanguine se contracta, transpiratia se poate intensifica.

Intre afectiunile psihosomatice acceptate de medicina alopata in prezent, se numara hipertensiunea, astmul bronsic, colonul iritabil, gastrita si ulcerul duodenal, aritmiile cardiace, cardiopatia ischemica, tulburarile hormonale, unele alergii si eczeme, psoriazis si altele.

Cum iti afecteaza sanatatea gandurile negative

– Supararea si tensiunea resimtite in cadrul unui conflict familial sau profesional determina stomacul sa secrete mai mult suc gastric decat in mod obisnuit si astfel mucoasa stomacala se irita si in timp apare gastrita sau ulcerul.

– Nemultumirea de sine, de viata sau de ceilalti, lipsa de incredere in viitor, tendinta spre culpabilizare duc de multe ori la insomnie.

– Mania afecteaza inima; studiile au aratat ca persoanele furioase sunt de trei ori mai predispuse la infarct, unul dintre motive fiind acela ca in timpul crizei sangele nu mai iriga suficient inima.

Publicitate

– De asemenea, emotiile negative slabesc sistemul imunitar, persoanele pesimiste si anxioase fiind mai vulnerabile in fata infectiilor virale sau bacteriene.

Cum te influenteaza gandurile pozitive

La polul opus, optimismul mobilizeaza organismul in lupta cu boala, iar vindecarea se face mai repede. Studii recente in neurostiinta arata ca emotiile influenteaza dezvoltarea cognitiva si joaca un rol central in dezvoltarea aproape a tuturor aspectelor comportamentale interpersonale. Astfel, afectivitatea pozitiva (incredere, caldura sufleteasca, prietenie etc.) traita si impartasita de subiect, stimuleaza functiile de adaptare si procesele de invatare, persoana reusind sa integreze mai usor noi sarcini, situatii, persoane, sa gaseasca solutii si sa colaboreze in mod armonios.

Cum îți afectează organele interne cele 6 emoții care te îmbolnăvesc

Iată care sunt cele mai importante emoții negative care dăunează organismului și ce organe afectează fiecare dintre ele:

– Mânia slăbește ficatul în mod semnificativ. După cum știi, bolile hepatice pot fi letale.

– Traumele interioare, dezamăgirile afectează rinichii și inima. Bolile cardiovasculare care se dezvoltă în acest fel sunt, de asemenea, fatale.

– Frica, asemenea traumei interioare, slăbește rinichii.

– Anxietatea are un impact major asupra stomacului, generând dureri severe, dar afectează, totodată, și splina.

– Tristețea, durerea sufletească afectează plămânii, antrenând dificultăți de respirație. Atunci când suntem triști, organismul obosește mult mai ușor. Tot tristețea se face vinovată și de instalarea depresiei.

– Stresul slăbește creierul și inima. Știm, în zilele noastre, evitarea stresului este o misiune imposibilă. Totuși, chiar nu este cazul să ne stresăm pentru fiecare lucru nesemnificativ. Stresul cronic afectează, la modul general, buna funcționare a organismului.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala

Crezi ca esti pentru prima data pe pamant? Patru semne care iti arata pot spune daca te-ai reincarnat!

Publicitate

Steven Bancarz, autorul site-ului Spirit Science and Metaphysics, nu doar presupune că reîncarnarea este posibilă din punct de vedere științific, dar prezintă și 4 semne care demonstrează că suntem nu pentru prima dată pe Pământ.
Reîncarnarea ține deocamdată de sferele sufletești. Aceasta este credința că, după moarte, sufletul nostru poate să se mute în alt corp. Unii oameni vin pe Pământ pentru a-și îmbunătăți karma, alții pentru ai ajuta pe alții. Sunt foarte multe cercetări științifice care demonstrează reîncarnarea. Însă cum ai putea să afli dacă ai mai avut o viață pe Pământ? Ai fost tot om?

1. „Citești” foarte bine oamenii

De mic ai observat că îți este de-ajuns să privești odată o persoană pentru a înțelege cum este aceasta. Îți trebuie doar un minut de discuții cu acea persoană ca să înțelegi cum trăiește, dacă este fericit sau nu și ce coșmaruri au.

S-ar părea că în interiorul tău ai un software care îți oferă informații despre sufletele altora. Asta este din cauza faptului că oamenii se aseamănă foarte mult: este destul să cunoști câteva tipuri de personalități.

Dacă sufletul tău are mai mult de 1.000 de ani și ai comunicat cu oamenii sute de ani, cu siguranță îți este cunoscută situația. Pentru a înțelege dacă omul este bun sau nu, nu ai nevoie de un detector de minciuni. Nu trebuie să te gândești mult dacă trebuie sau nu să ai încredere în amicul tău. Astfel de informații le primești rapid. Ai o intuiție extraordinară.

2. Știi să savurezi singurătatea

Ești capabil să savurezi singurătatea și timpul pe care îl rezervi pentru tine. Asta nu înseamnă că ești antisocial și îți place să fii mereu singur. Asta se întâmplă deoarece știi că timpul acordat pentru momentele simple, dar plăcute, din viață este mai prețioasă decât vremea petrecută într-un centru comercial.

Publicitate

Pur și simplu, tu nu ai nevoie de oameni pentru a-ți bucura „eu-ul”. Nu ai nevoie de acceptul celor din jur. Pentru că nu vii pe această lume pentru prima dată, nu ai nevoie de experimente pentru ca să înțelegi care stil de viață îți este comod. Îți este confortabil și în singurătate și cu oamenii.

3. Nu îți place cum este construită această lume

Școala, lucru, sărbători în familie… Mergi la fiecare eveniment, te implici, însă înțelegi că toate astea nu sunt așa cum trebuie. De multe ori te gândești la faptul că oamenii nu procedează logic.

Ești de părere că lumea este construită greșit. De multe ori ți se pare că ești un leu care este obligat să trăiască într-o societate plină de oi. Ai fost nevoit de multe ori să te prefaci interesant, când de fapt nu era așa. Iar alte ori ți se pare că trăiești o viață care nu îți aparține.

4. Ai o influență mare asupra oamenilor

Oamenii vin la tine să ceară sfaturi, chiar dacă ești mai mic decât ei cu 10-20 de ani. Pentru că ei știu că ești înțelept nu după vârstă. Se pare că ai avea o privire filozofică deosebită asupra vieții. Se pare că simți viața mai bine decât ceilalți. Pentru că tu știi care este adevărata valoare a unor lucruri precum răbdarea, încrederea, sinceritatea și analiza. Acele lucruri care pentru a fi înțelese unii oameni au nevoie de 10 ani, însă tu le poți înțelege într-un an.

Toate astea se întâmplă pentru că sufletul tău a mai trecut printr-o asemenea experiență. Îți este mai ușor să faci față încercărilor vieții.

Publicitate
Alte Articole
LifeStyle
Personalitate
Sfaturi