Electrocardiograma sau EKG-ul este unul dintre cele mai frecvente teste medicale, în special în timpul îngrijirii de urgență sau al tratamentului organelor interne.
Capacitatea de a interpreta corect rezultatele ECG este foarte importantă, deoarece de asta depinde tratamentul pacientului. Deși procedura EKG în sine este destul de simplă, descifrarea rezultatelor acestei analize nu este atât de ușoară pe cât poate părea la prima vedere.
Impulsurile electrice date de inimă sunt prezentate pe electrocardiogramă. Fiecare bătaie de inimă trimite un semnal, care este înregistrat în timpul EKG. Astfel, această procedură permite medicilor să vizualizeze activitatea cardiacă și să detecteze anomalii în inimă.
În ciuda denumirii sale complexe, electrocardiograma nu este de fapt altceva decât o simplă imagine liniară a inimii. Pe o bucată de hârtie specială apare o diagramă, pe care cardiologul trebuie să o interpreteze corect. Pentru a face acest lucru, specialistul trebuie să țină cont de mai mulți factori importanți, pe care îi vom discuta mai detaliat în acest articol.
Electrocardiogramă: ce trebuie să știți pentru a descifra corect rezultatele EKG?
1. Confirmați exactitatea citirilor
Primul lucru de făcut după EKG este să vă asigurați că indicatorii sunt corecți. Viteza EKG trebuie să fie de 25 mm/s, iar amplitudinea sa nu trebuie să depășească 1 microvolt la 10 milimetri. Dacă medicul observă abateri de la acești indicatori, trebuie să efectueze din nou procedura.
Dacă indicatorii sunt în regulă, specialistul ar trebui să treacă la pasul următor, și anume să descifreze datele și indicatorii obținuți din acest instrument analitic .
2. Ritmul cardiac
Nu este un secret faptul că ritmul cardiac este unul dintre cei mai importanți indicatori în diagnosticarea problemelor cardiace.
Rata pulsului este unul dintre cei mai importanți indicatori care pot fi obținuți în timpul unei electrocardiograme. Unele aparate EKG fac acest lucru automat, dar există multe modalități simple de a număra manual numărul de bătăi ale inimii.
Simplu spus, pulsul este numărul de contracții pe care le face inima în timpul transportului de sânge la organele interne pe o perioadă de timp. Cunoașterea numărului de bătăi ale inimii pe minut poate diagnostica tahicardie sau bradicardie. Țineți cont că orice problemă cardiacă poate indica probleme sau boli mai grave.
3. Evaluează ritmul cardiac
Ritmul cardiac este o secvență de sistole și diastole ale mușchiului cardiac. Dacă corpul funcționează corect, numărul de bătăi ale inimii pe minut ar trebui să fie de aproximativ 70-75 . Pe electrocardiogramă, acești indicatori sunt afișați ca un complex QRS (complex ventricular ).
De fapt, ritmul cardiac este cel mai ușor de evaluat. În zilele noastre, cu ajutorul unui EKG, medicii pot determina cu ușurință dacă bătăile inimii unei persoane sunt regulate sau nu.
4. Examinați axa electrică a inimii
Observarea indicatorilor axei electrice a inimii poate diagnostica anumite tulburări ale acestui organ, inclusiv aritmia. Etapa de interpretare a rezultatelor electrocardiogramei este una dintre cele mai dificile.
Indicele axei electrice a inimii corespunde direcției în care se mișcă semnalul electric în timpul mișcării prin ventriculi. Datorită acestor date puteți afla informații despre posibile defecte ale pasabilității intraventriculare.
5. Evaluează segmentul ST
Complexul QRS este suma sarcinilor electrice din toate celulele ventriculilor. În același timp, unda T este o repolarizare sau reparație electrică a ventriculilor . Distanța dintre complexul QRS și unda T se numește segment ST.
Trebuie știut faptul că indicatorii segmentului ST pot crește sau scădea , dar dacă aceste modificări nu sunt drastice, nu intrați în panică. În același timp, dacă segmentul ST scade la minimum, poate indica o boală coronariană.
6. Evaluează frecvența undelor și intervalele pe electrocardiogramă
De fapt, intervalele dintre valurile de pe EKG sunt de o mare importanță în diagnosticul oricărei boli cardiovasculare. De asemenea, este foarte important să efectuați o analiză detaliată a tuturor undelor și intervalelor care nu au fost evaluate.
Intervalele PR și QT joacă, de asemenea, un rol important în citirea electrocardiogramei. Când intervalul PR este scurt, indică o permeabilitate atrioventriculară crescută. Dacă intervalul este lung, se poate concluziona că rata semnalului a scăzut.
Intervalul QT este durata sistolei electrice ventriculare. Aceasta include indicatori ai intervalului QRS și segmentului ST și undei T. Este demn de remarcat faptul că acești indicatori sunt strâns legați de ritmul cardiac. Adică, atunci când ritmul crește, intervalele scad (și invers).
7. Electrocardiogramă: sinteză schematică
Amintiți-vă că există câțiva pași importanți pe care un medic ar trebui să îi facă atunci când interpretează o electrocardiogramă:
În primul rând este necesar să măsoare pulsul pacientului.
Apoi, trebuie să determinați ritmul cardiac.
Medicul ar trebui să măsoare apoi axa electrică a inimii.
Apoi, este necesar să se determine ritmul sinusal al inimii (prezența undelor Q înainte de fiecare complex QRS).
Medicul trebuie să analizeze intervalul PR.
Apoi trebuie să estimeze intervalul QT.
Apoi, cardiologul trebuie să evalueze complexele QRS.
Apoi, trebuie să analizeze segmentele ST.
În cele din urmă, medicul trebuie să evalueze undele T.
Dacă medicul urmează toți pașii de mai sus, îi va fi ușor să determine cauza majorității problemelor din sistemul cardiovascular . După aceea, specialistul va putea decide ce să facă în continuare și cum să aleagă tratamentul potrivit pentru pacient.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.