Efectele negative ale consumului de cafea, in functie de persoana, ele pot fi mai mari decat avantajele

Efectele negative ale consumului de cafea, in functie de persoana, ele pot fi mai mari decat avantajele

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 March 2019 in Sanatate

“Dacă găsești un drum fără obstacole, probabil că drumul acela nu duce nicăieri.” – J. F. Kennedy

Indiferent daca bei cafea, ceai, sucuri, bauturi energizante sau ciocolata, consumi intr-o anumita forma cofeina. Acest articol nu are scopul de a distruge reputatia cafeinei, deoarece stim cu toti ca ofera o multime de beneficii sanatatii organisului atunci cand este consumata in cantitati mici. Cu toate acestea, excesul de cofeina reprezinta o problema, deoarece acest compus creaza dependenta.

De fapt, cafeina nici macar nu furnizeaza cu adevarat energie organismului, este pur si simplu un stimulent. Totusi, multi dintre noi ne bazam zi de zi pe acest stimulent pentru a functiona mult mai eficient.

Acestea sunt modurile in care dependenta de cafeina ne poate afecta corpul si mintea:

• Cafeina afecteaza regiunile cerebrale asociate cu dependenta, creand dependenta fata de o stare artificiala de energie;

• Cafeina contribuie la deshidratarea organismului si afecteaza sistemul digestiv in diferite moduri;

• Cafeina are in special un impact negativ asupra sistemului digestiv;

La originea dependentei de cafeina se afla o dependenta fiziologica care se formeaza in creier. Acest lucru se aseamana intr-o foarte mare masura cu o dependenta psihologica.

Acestea sunt cele PATRU efecte nocive ale consumului de cafeina:

1. Cafeina si dependenta

Cofeina suprima o substanta chimica numita adenozina, care este secretata de creier pentru relaxarea intregului corp. Suprimarea acestei substante afecteaza organismul, facandu-l sa simta un val tensionat de energie. In timp ce valul de energie este cu adevarat stimulant, pragul de stimulare continua sa creasca, ceea ce rezulta in cresterea necesarului de cofeina pentru stimularea aceluiasi efect. Acest fenomen creeaza dependenta in cazul consumatorilor care beau cafea zi de zi si in cazul celor care nu-si pot imagina dimineata fara o ceasca de cafea.

2. Cofeina si deshidratarea

Un alt efect negativ al consumului de cofeina este deshidratarea. Cofeina actioneaza ca un diuretic natural, aceasta substanta avand beneficii in cazul persoanelor care sufera de balonare. Cafeaua si bauturile energizante contribuie in cea mai mare masura la deshidratarea organismului si in ciuda cantitatilor mari de lichide consumate impreuna cu aceste bauturi, ele reusesc sa contribuie in continuare la deshidratarea organismului. Celulele deshidratate se afla in dificultatea de a absorbi nutrienti si de a elimina deseurile.

3. Cofeina si epuizarea suprarenala

Cantitatile mari de cofeina pot duce la epuizarea glandelor suprarenale. Simptomele epuizarii suprarenale includ: iritabilitate, anxietate, probleme cu somnul, fluctuatii ale poftei de mancare, modificari de dispozitie si letargie.

4. Cafeina si digestia

Probabil cel mai daunator impact asupra organismului are lor la nivelul sistemului digestiv. Aceasta blocheaza absorbtia magneziului, un mineral esential pentru reglarea scaunelor sanatoase la nivelul colonului. Cafeaua in sine accentueaza problema, actionand ca un laxativ, cauzand scaunelor sa fie eliminate inainte ca apa si substantele nutritive sa fie complet asimilate. Acest fenomen contribuie la deschidratarea si la malnutritia organismului. De asemenea, cafeaua creste nivelurile de acid la nivelul stomacului, iar nivelurile ridicate de acid pot provoca daune permanente la nivelul mucoasei intestinale.

Reducerea cantitatii de cofeina

O modalitate mult mai buna de a contracara efectele cofeinei este aceea de a reduce treptat aportul de cafea si de lichide care contin aceasta substanta si sa incepi sa le inlocuiesti cu ceai verde, ceai alb, (ceaiuri care contin o cantitate foarte mica de cofeina), sucuri de fructe si apa plata. Suplimentele care pot contribui la curatarea colonului, la rehidratarea celulelor si care stimuleaza enzimele digestive, de asemenea sunt recomandate.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!