Eckhart Tolle: Atât trecutul, cât și viitorul – sunt iluzii ale minții

Eckhart Tolle: Atât trecutul, cât și viitorul – sunt iluzii ale minții

Publicat de Larisa Moldovan pe 22 July 2023 in PersonalitatePsihologieSpiritualitateViata

Viața vă va oferi exact experiența de care aveți nevoie pentru evoluția conștiinței voastre. Cum veți ști de ce experiență aveți nevoie? Aveți nevoie exact de acea experiență care se petrece cu voi în acest moment.

Prezentul este singurul timp care există. Este tot ceea ce avem. Oamenii nu conștientizează că momentul de acum este tot ceea ce există. Nu există nici trecut, nici viitor. Trecutul este doar amintirea voastră, iar viitorul este așteptarea ceea ce urmează.

Trecutul vă oferă identitatea, înțelegerea a cine sunteți, iar viitorul vă promite salvarea într-o zi. Atât trecutul, cât și viitorul sunt iluzii ale minții.

Timpul nu are nicio valoare, deoarece este o iluzie. Ceea ce percepeți ca fiind prețios nu este timpul, ci momentul care este în afara timpului: momentul de acum. Doar acesta este cu adevărat valoros. Cu cât sunteți mai concentrați pe timp, pe trecutul și viitorul vostru, cu atât veți pierde din prezent, cea mai prețioasă resursă pe care o aveți.

Nu permiteți lumii să vă spună că succesul este altceva decât reușita din momentul prezent.

Majoritatea oamenilor nu trăiesc niciodată pe deplin în prezent, deoarece subconștient consideră că următorul moment trebuie să fie mai important decât acesta. Însă atunci veți rata întreaga voastră viață, care nu există niciodată nicăieri, decât aici și acum.

Odată ce realizați că există doar momentul prezent, toate nefericirile și luptele se topesc, iar viața începe să curgă cu bucurie și ușurință.

Când acționați din conștientizarea momentului de azi, indiferent ce faceți, veți umple aceste acțiuni cu sentimente de grijă și iubire – chiar și cele mai simple acțiuni.

Unde vă aflați, fiți cu adevărat prezenți acolo.

Dacă credeți că ceea ce este în prezent pentru voi este insuportabil și vă face nefericiți, aveți trei opțiuni:

  1. să vă îndepărtați de situație (să evitați, să plecați undeva, să vă dați demisia),
  2. să schimbați situația,
  3. să o acceptați în întregime.

Dacă doriți să vă asumați responsabilitatea pentru propria viață, trebuie să alegeți una dintre aceste trei opțiuni și trebuie să o faceți în prezent. Apoi să acceptați ceea ce ați hotărât.

Mereu spuneți Da momentului prezent.

Acceptarea pare a fi un stat pasiv, dar de fapt aduce ceva cu totul nou în această lume. Această lume este o subtilă vibrație de energie, conștiință.

Acceptați și apoi acționați. Indiferent ce conține momentul de acum, acceptați-l ca și cum l-ați ales voi înșivă. Lucrați întotdeauna cu el, nu împotriva lui.

Ce poate fi mai inutil și mai nebun decât să creați rezistență interioară față de ceea ce există deja? Ce poate fi mai nebun decât să vă opuneți vieții înseși, care curge acum și întotdeauna se petrece acum?

Acceptați ceea ce este. Spuneți Da vieții – și vedeți cum viața începe brusc să lucreze pentru voi, nu împotriva voastră.

Viața vă va oferi exact experiența de care aveți nevoie pentru evoluția conștiinței voastre

Cum veți ști de ce experiență aveți nevoie? Aveți nevoie exact de acea experiență care se petrece cu voi în acest moment.

Nu luați viața prea în serios

Viața nu este atât de serioasă pe cât pare. Mintea o face prea serioasă.

Iubirea nu poate fi găsită în afara voastră

Iubirea este fundamentul ființei. Iubirea nu este în afara voastră, ci adânc în interiorul vostru. Nu veți pierde niciodată iubirea, ea nu vă va părăsi niciodată.

Cu cât vă gândiți mai mult la negativ, cu atât mai multe lucruri negative vă va crea mintea

Oamenii au tendința de a se gândi mai mult la lucrurile negative decât la cele bune. Astfel, mintea devine plină de negativitate, judecăți, sentimente de vină și anxietate.

Când vă plângeți, vă transformați într-o victimă

A vă plânge înseamnă întotdeauna a nu accepta ceea ce este. A purta întotdeauna o încărcătură negativă inconștientă. Când vă plângeți, vă transformați într-o victimă. Nu meritați să vă plângeți. Schimbați situația prin luarea de măsuri sau lăsați-o în pace și acceptați-o. Orice altceva este nebunie.

Trebuie să existe un echilibru între amintirile despre trecut și pierderea voastră în ele

Un exemplu este să învățați din greșelile din trecut și apoi să mergeți mai departe și să vă concentrați asupra prezentului. Aceasta se numește iertarea de sine.

Eliberarea necesită putere și mult curaj.

Uneori, eliberarea (de situații, relații, obiecte etc.) este un act mult mai puternic decât a ține de ele și a depinde de ele. Unele schimbări par negative la suprafață, dar veți înțelege curând că universul creează ceva nou în viața voastră, făcând loc pentru el.

Ați fost născuți să fiți, nu să faceți.

În lumea de azi, ne grăbim să facem, gândim prea mult, dorim prea mult și uităm de bucuria simplului a fi.

Renunțați la judecata asupra voastră și asupra altora.

Să vă judecați pe voi înșivă prin minte înseamnă să vă limitați.

Renunțați să judecați cine sunteți și cine sunt alții. Și nu vă faceți griji cu privire la felul în care alții vă judecă pe voi. Când vă judecă, se limitează pe ei înșiși, așa că asta e problema lor. De fiecare dată când interacționați cu oamenii, doar fiți prezenți. Puteți pierde doar ceea ce aveți, dar nu puteți pierde ceea ce sunteți.

După ce ați creat un gând de judecată în mod negativ, nu vă veți dori să eliberați acea opinie, și la un nivel profund, veți refuza schimbările pozitive. Acest lucru poate duce la depresie și furie. După aceea, veți ignora, nega sau sabota tot ce este pozitiv în viața voastră. Aceasta este o experiență obișnuită pentru oameni.

Sunteți mai mult decât mintea voastră.

Undeva adânc în interiorul nostru, suntem deja perfecți. Când realizați asta, energia bucuriei apare în jurul vostru. Identificarea cu mintea voastră înseamnă a cădea în capcana timpului: trăiți aproape exclusiv prin memorie și anticipație.

Sub zgomotul mental există iubire și bucurie. Nu există durere, ci doar libertate, salvare și iluminare.

Plictiseala, furia, tristețea, frica – acestea nu vă definesc pe voi. Sunt doar sentimente care sunt condiționate de mintea umană. Vin și pleacă. Dar voi rămâneți mereu.

Începutul libertății apare atunci când realizați că nu sunteți mintea voastră.

În acel moment, începeți să vă analizați gândurile și se activează un nivel superior de conștiință. Apoi realizați că există o sferă imensă de inteligență dincolo de gândire, că gândul este doar o mică parte a acestei inteligențe. Înțelegeți, de asemenea, că toate lucrurile cu adevărat importante – frumusețea, iubirea, creativitatea, bucuria, lumea interioară – apar dincolo de minte. Începeți să vă treziți.

Acolo unde există iubire adevărată, nu există ego.

Relațiile autentice sunt cele în care ego-ul nu domină, în care nu există interese ascunse. În relațiile autentice, există un flux de iubire și sentimente deschise, fără teama și dorința de a poseda.

Cu orice lucru sau situație cu care luptați, veți întări acea luptă, deoarece întăriți ceea ce rezistați.

A nu rezista vieții înseamnă să fii într-o stare de har, simplitate și ușurință. Aceasta este starea în care nu mai sunteți dependent de bine sau rău și de cum merg lucrurile.

Acest lucru pare aproape paradoxal, dar atunci când nu sunteți dependenți de rezultat, condițiile generale ale vieții și situațiile, de obicei, se îmbunătățesc semnificativ. Lucrurile, oamenii sau condițiile de care credeați că aveți nevoie pentru fericirea voastră vin acum la voi fără efort sau luptă din partea voastră, și vă puteți bucura și aprecia – în timp ce sunt alături de voi. Toate acestea, desigur, vor veni și vor pleca, dar veți renunța la dependența de ele și veți înceta să vă temeți să le pierdeți. Viața începe să curgă ușor…

Puterea asupra altora este slăbiciune sub masca puterii.

Puterea reală constă în puterea de a vă stăpâni pe voi înșivă iar în asta constă adevărata forță.

Căutați să fiți voi înșivă.

Relațiile umane autentice devin imposibile atunci când vă pierdeți pe voi înșivă, atunci când jucați rolul altcuiva. Fiiți voi înșivă.

Ceea ce dați, aceeași lucru primiți.

Ceea ce faceți altora, faceți de fapt vouă înșivă. Orice acțiune este adesea mai bună decât inacțiunea.

În special dacă ați fost blocați într-o situație nefericită pentru o perioadă lungă de timp. Dacă a fost o greșeală, în cele din urmă ați învățat ceva, ați învățat lecții, iar asta nu mai e o greșeală. Dacă repetați aceeași situație, înseamnă că nu ați învățat nimic.

Mintea voastră este un instrument excelent atunci când este folosit corect.

Când este folosit în mod greșit, mintea devine foarte distructivă. Mai precis, voi folosiți mintea voastră în mod greșit. Ea vă folosește pe voi. Aceasta este o boală. Credeți că sunteți mintea voastră. Aceasta este o iluzie. Instrumentul vă controlează pe voi.

Regretul este o pierdere de timp.

Regretul poate părea necesar, dar nu este util în niciun scop. Dacă structurile minții voastre (gândurile) rămân neschimbate, veți recrea întotdeauna același tip de lume.

Pe măsură ce gândiți în continuare la fel ca ieri, veți crea în viitor exact aceeași lume.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!