Echilibrul acido-bazic: de ce este important să-l monitorizezi și cum să scapi de acidificarea organismului

Echilibrul acido-bazic: de ce este important să-l monitorizezi și cum să scapi de acidificarea organismului

Publicat de Larisa Moldovan pe 10 March 2023 in SanatateSfaturiStiinta

Echilibrul acido-bazic reprezintă nivelul de acizi și alcaline din sânge la care organismul funcționează cel mai bine. Echilibrul adecvat al pH-ului în organism reduce multe riscuri pentru sănătate, inclusiv leziuni cardiovasculare și cerebrale, pierderea masei musculare și osoase, indigestie și acidificarea corpului.

Studiile arată că dietele și stilurile de viață moderne duc adesea la dezechilibrul pH-ului. Prin urmare, este important să știi cum să te protejezi de daunele pe care un echilibru necorespunzător al pH-ului le poate provoca organismului tău.

Când pH-ul nostru este echilibrat, corpul este într-o stare alcalină și asta este bine, pentru că înseamnă că organismul este capabil să elimine acizii nocivi și să mențină sistemele noastre să funcționeze optim.

Dacă echilibrul pH-ului înclină spre aciditate, sistemele noastre corporale nu mai pot face față cantității de acid din organism. Acest lucru face ca organismul să înceapă să extragă minerale alcalinizante din oasele noastre și să sufere de inflamații, ceea ce duce la diferite afecțiuni.

Cum stabilim echilibrul corect al pH-ului:

Ar trebui să vă străduiți să mențineți un echilibru acido-bazic în intervalul de la 6,5 ​​(ușor acid) la 7,5 (puțin alcalin). Pe scara pH-ului, cu cât valoarea pH-ului este mai mică, cu atât soluția este mai acidă.

PH-ul și digestia

Stomacul nostru este acid. Acest lucru asigură digestia alimentelor și protecția organismului de organismele patogene și antigenele alimentare nocive.

Mulți oameni cu reflux de acid și arsuri la stomac au prea puțin acid în stomac. Acest lucru se poate datora diferiților factori care cresc alcalinitatea din stomac. Puteți face față acestui lucru adăugând mai multe alimente acide în alimentația dumneavoastră (chefir, zer, lămâi).

Care este pericolul pH-ului scăzut

Corpul nostru poate face față unei încărcături mari ocazionale de acid fără a utiliza prea multe rezerve alcalinizante. Dar din cauza alimentației noastre greșite, producem prea des un exces de acizi. În încercarea de a le neutraliza, organismul se luptă să mențină un pH sănătos al sângelui. În timp, acest lucru poate duce la probleme grave de sănătate și, în primul rând, la inflamație.

Acest lucru se datorează unei creșteri a homocisteinei proinflamatorii în sânge. Studiile arată că nivelurile ridicate de homocisteină în sânge dublează riscul afecțiunilor inflamatorii, cum ar fi evenimente cardiovasculare acute, afecțiuni neurodegenerative, pierderea osoasă, osteoporoză și osteopenie.

Oasele noastre sunt un depozit de minerale alcalinizante, așa că atunci când organismul trebuie să compenseze supraîncărcarea acidă din tractul digestiv, oasele noastre sunt deteriorate.

În timp, acest lucru duce la pierderea densității osoase, osteopenie sau osteoporoză. S-a demonstrat că nivelurile crescute de homocisteină inhibă formarea de țesut osos nou prin întreruperea reticulare a fibrelor de colagen în țesutul osos.

Cum să vă verificați nivelul pH-ului:

Pentru a face acest lucru, ar trebui să consultați un medic sau să verificați pH-ul salivei și/sau al urinei folosind benzi de turnesol, care sunt vândute în majoritatea farmaciilor. Este util să vă urmăriți pH-ul timp de câteva săptămâni pentru a vedea orice tipare.

Dacă rezultatele testului arată aciditate, următorul pas este investigarea sursei acidității. Alimentația este, în practică, cel mai comun factor.

Alimente influențează echilibrul pH-ului:

Alimentele pe care le consumăm ne pot schimba pH-ul. Când sunt digerate, unele alimente lasă produse secundare acide (alimente care formează acizi) în organism, iar alte alimente lasă subproduse alcaline (produse alcaline).

Dacă avem o alimentație bogată în vitamine și minerale, organismul este furnizat cu nutrienții de care are nevoie și nu trebuie să ne epuizeze resursele osoase.

Obținerea unei cantități suficiente de nutrienți în fiecare zi protejează organismul de efectele adverse asupra sănătății oaselor și asupra sănătății generale.

Câteva idei utile pentru restabilirea echilibrului optim al pH-ului:

1. Adaugă mai multe alimente verzi în alimentația ta.

Alimentele verzi conțin pigmentul clorofilă, care acționează ca un puternic detoxifiant și întăritor imunitar în organism. Alimentele bogate în clorofilă sunt spirulina și algele chlorella, precum și sucul de iarbă de grâu și alte cereale încolțite.

2. Folosește lămâi pentru alcalinizare.

Chiar dacă considerăm citricele ca fiind acide, lămâile sunt alcalinizante. Când le consumăm, se descompun și eliberează compuși de sare minerală alcaline, cum ar fi citrații și ascorbații.

3. Mănâncă legume rădăcinoase bogate în inulină

Anghinarea, prazul și rădăcină de ovăz sunt capabile să optimizeze capacitatea organismului de a absorbi pe deplin calciul prezent în alimente.

Inulina este un tip de prebiotic care ajută la creșterea bacteriilor benefice în colon, unde scade pH-ul și îmbunătățește solubilitatea și absorbția calciului de către organism. Rădăcinoasele sunt un înlocuitor excelent pentru carbohidrații rafinați.

4. Evitați zahărul rafinat.

Sucurile cu acid sau sucurile de fructe care sunt bogate în fructoză sau alți îndulcitori chimici fac urina prea acidă pentru a trece în siguranță prin organism. Asta înseamnă că organismul va folosi cantități mari de minerale tampon din oase pentru a elimina acidul fără a deteriora tractul urinar.

5. Mănâncă mai multe proteine ​​pe bază de plante

Pe lângă acest lucru, limitează carnea roșie și procesată și proteinele animale acidifiante.

6. Mănâncă alimente naturale, proaspete, de înaltă calitate.

Acest lucru va ajuta organismul să aibă rezervele necesare de vitamine și minerale, inclusiv calciu și magneziu în formele lor alcalinizante cele mai biodisponibile.

Acordând atenție pH-ului, puteți menține un nivel normal al acestuia în organism. Acest lucru vă va permite să vă îmbunătățiți rapid sănătatea fără a cheltui mult efort și bani! Pentru ca practica dumneavoastră să fie cât mai eficientă, solicitați ajutorul unui specialist.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!