E621 – Amplificator de aromă cu glutamat monosodic: cât de periculos și în ce produse este cel mai mult

E621 – Amplificator de aromă cu glutamat monosodic: cât de periculos și în ce produse este cel mai mult

Publicat de Larisa Moldovan pe 25 November 2022 in CuriozitățiSanatateStiinta

Astăzi vom vorbi despre glutamatul monosodic și despre cele mai recente cercetări asupra efectului său pentru sănătatea noastră. Glutamatul monosodic este un ingredient alimentar care este folosit pentru a da aromă sau pentru a face mai gustoase produsele alimentare.

Ce este glutamatul monosodic și de unde provine

Glutamatul monosodic este sarea de sodiu a acidului L-glutamic. Este un aminoacid neesențial care se găsește în mod natural în aproape toate alimentele și în special în alimentele bogate în proteine, cum ar fi lactatele, carnea, peștele și multe legume.

Glutamatul monosodic este folosit ca aditiv pe scară largă în bucătăria asiatică și în procesarea multor produse alimentare. Se adaugă adesea la alimentele preparate și procesate neîndulcite, cum ar fi mâncarea congelată, amestecurile de condimente, amestecurile conservate și uscate, supele și cerealele, sosurile pentru salate, produsele din carne și pește și mâncarea semi-preparată.

În unele țări, glutamatul monosodic este folosit ca și condiment de masă. Când este adăugat în alimente, îndeplinește o funcție de aromatizare similară cu glutamatul găsit în alimentele naturale.

Acționează ca un potențiator de aromă și produce o a cincea aromă numită „umami”, care este cel mai bine descrisă ca savuroasă, asemănătoare bulionului sau cărnoasă.

Glutamatul monosodic poate fi recunoscut pe etichetele alimentelor printr-un număr de sinonime: glutamat monosodic, E621, glutamat monosodic, L-glutamat monosodic și acid glutamic monohidrat.

Inițial, glutamatul monosodic a fost obținut din produse naturale bogate în proteine ​​- de exemplu, din alge marine. Acum această procedură nu mai este folosită pentru că durează prea mult timp. Glutamatul monosodic este obținut din sfeclă de zahăr, trestie de zahăr sau melasă printr-un proces de fermentație industrială.

Cât de nociv este glutamatul monosodic

Se spune că glutamatul monosodic duce la „sindromul restaurantului chinezesc”, deoarece primele acuzații împotriva acestuia au fost făcute după ce s-a consumat mâncare chinezească. Cu toate acestea, ancheta nu a confirmat că glutamatul monosodic a dus la o deteriorare a bunăstării clienților care consumau mâncare în restaurantele chinezești.

În plus, alte studii au descoperit că reacțiile alergice după consumul de fructe de mare, alune și condimente în restaurantele chinezești au fost cauzate din alte motive. Cu toate acestea, nu a fost exclus ca oamenii să fie sensibili la glutamatul monosodic, precum și la orice alt ingredient alimentar.

S-a descoperit că glutamatul monosodic are potențialul de a provoca tot felul de afecțiuni și simptome moderne, de la dureri de cap la insuficiență de organ, supraponderalitate și tulburări metabolice severe.

Totuși, numai consumul glutamatului monosodic în cantități foarte mari poate duce la consecințe atât de grave.

Unele studii arată că glutamatul monosodic poate crește pofta de mâncare datorită faptului că îmbunătățește gustul alimentelor. Și aceasta, la rândul său, este cea mai frecventă cauză a supraalimentării. Deci, glutamatul monosodic este unul dintre cele mai populare suplimente nutritive din lume.

Multe studii nu au înregistrat un efect negativ direct al glutamatului monosodic asupra sănătății umane. Cu toate acestea, încă se fac cercetări cu privire la consumul său.

Atenție, glutamatul monosodic, ca orice alt supliment alimentar, poate provoca intoleranță individuală. La fel ca în cazul altor suplimente nutritive, nu trebuie să abuzați de el, mai ales dacă sunteți adepții unei alimentații sănătoase.

Pentru a menține sănătatea organismului și pentru a încetini procesul de îmbătrânire, încercați să mâncați alimente mai puțin procesate care conțin glutamat monosodic. Acestea sunt conservele de legume, mâncarea semi-preparată, cerealele pentru micul dejun, mâncarea de tip fast-food, chipsurile, supele instant și cerealele la pungi, delicatese din carne și pește, sosuri, dressing-uri, ketchup, maioneză, muștar și alte produse.

Citiți cu atenție etichetele înainte de a cumpăra produse. Acest lucru vă va ajuta să evitați reacțiile neplăcute din organism și vă va proteja sănătatea.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!