Durerile de stomac: 6 cauze principale și cum le putem combate

Durerile de stomac: 6 cauze principale și cum le putem combate

Publicat de Larisa Moldovan pe 12 March 2022 in SanatateSfaturi

Durerea de stomac este o denumire populară pentru așa-numita durere epigastrică, adică durerea care apare în partea superioară a abdomenului, chiar sub piept, zona care corespunde cu locul în care începe stomacul.

În cea mai mare parte, această durere nu este îngrijorare și poate indica unele modificări la nivelul stomacului, esofagului sau intestinelor, cum ar fi refluxul, gastrita sau indigestia și sunt de obicei asociate cu alte simptome precum arsuri la stomac, greață, vărsături, gaze, balonare sau diaree, de exemplu.

Cu toate acestea, este important de reținut că, în unele cazuri rare, durerile de stomac pot indica și alte boli mai grave, cum ar fi inflamația vezicii biliare, pancreatita sau chiar infarctul miocardic, așa că ori de câte ori această durere apare cu intensitate severă, nu se ameliorează timp de câteva ore sau aveți dificultăți de respirație, amețeli, senzație de gheară în piept sau leșin, este important să mergeți de urgență la medic.

Durerile de stomac: 6 cauze principale și ce trebuie să facem

Principalele motive

Durerile de stomac pot avea mai multe cauze și doar o evaluare medicală poate determina modificările și tratamentul în fiecare caz, iată câteva motive principale:

1. Gastrita

Gastrita reprezintă o inflamație a mucoasei stomacului, și provoacă dureri la nivelul gurii stomacului, care variază de la ușoară la moderată până la severă, aceasta fiind de obicei arzătoare sau ascuțită și apare mai ales după masă.

De obicei, pe lângă durere, gastrita provoacă și alte simptome precum greață, senzație de sațietate după masă, eructații, gaze excesive și chiar vărsături, care provoacă o senzație de ușurare. Această inflamație poate fi declanșată din mai multe motive, precum o dietă dezechilibrată, stres, utilizarea frecventă a medicamentelor antiinflamatoare sau o infecție, de exemplu.

Ce trebuie făcut : Un gastroenterolog este cel mai bun medic pentru a diagnostica și a recomanda tratamentul în acest caz, care poate varia în funcție de simptome. De exemplu, în cazurile mai ușoare, modificările dietei pot rezolva problema, însă în cazuri mai severe, medicul poate prescrie medicamente care reduc aciditatea gastrică, precum și antibiotice.

2. Esofagită

Esofagita reprezintă o inflamație a țesutului esofagului, și este de obicei cauzată de boala de reflux gastroesofagian. Această inflamație provoacă, de obicei, dureri de stomac și arsuri în zona pieptului, care se agravează după masă și după anumite alimente, cum ar fi cofeina, alcoolul și prăjelile. În plus, durerea este mai frecventă noaptea.

Ce trebuie să faceți : Tratamentul trebuie recomandat de un medic și include medicamente pentru reducerea acidității gastrice, îmbunătățirea motilității tractului gastrointestinal, precum și modificarea obiceiurilor și a dietei.

3. Digestie grea

Supraalimentarea sau consumul de alimente netolerate de organism, contaminate cu microorganisme sau care conțin lactoză, de exemplu, pot provoca indigestie, iritații ale mucoasei gastrice, flatulență excesivă, reflux și motilitate intestinală crescută.

Rezultatul este durerea care poate apărea la nivelul stomacului sau în altă parte a abdomenului și poate fi însoțită de gaze, diaree sau constipație.

Ce trebuie să faceți : În aceste cazuri, durerea dispare de obicei după câteva ore și este recomandat să luați medicamente pentru a ameliora disconfortul, precum antiacide și analgezice, să beți multe lichide și să mâncați alimente ușoare. De asemenea, ar trebui să vă consultați medicul pentru a determina cauza și tratamentul.

4. Litiază biliară

Prezența unei boli ale vezicii biliare poate provoca dureri abdominale severe, care, deși de cele mai multe ori apar în abdomenul superior, dreapta sus, pot apărea și în stomac. Durerea este de obicei înțepătoare și de obicei se agravează foarte repede și poate fi însoțită de greață și vărsături.

Ce trebuie făcut : gastroenterologul vă poate prescrie medicamentele necesare pentru ameliorarea simptomelor, cum ar fi analgezicele și antiemetice, și poate indica necesitatea unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea vezicii biliare.

5. Pancreatită acută

Pancreatita reprezintă o inflamație a pancreasului, organ care se află în centrul abdomenului și care are o funcție foarte importantă în digestia alimentelor și producerea de hormoni. În aceste cazuri, durerea apare aproape întotdeauna brusc și foarte intensă și poate radia spre abdomenul superior. Durerea poate fi asociată și cu vărsături, balonare și constipație.

Ce trebuie făcut : Pancreatita acută are nevoie de un tratament medical de urgență și trebuie tratată rapid pentru a preveni agravarea afecțiunii și inflamația generalizată. Primele măsuri includ postul, hidratarea și administrarea de analgezice.

6. Probleme cu inima

Se poate întâmpla ca modificările inimii, cum ar fi infarctul miocardic, să producă dureri de stomac în loc de durerea tipică în piept. Deși nu este obișnuită, durerea de stomac din cauza unui atac de cord este de obicei o arsură sau constrângere și este asociată cu greață, vărsături, transpirații reci sau dificultăți de respirație.

Modificările cardiace sunt de obicei suspectate la persoanele care au deja un factor de risc pentru infarct, cum ar fi persoanele în vârstă, obeze, diabetici, cele care se știu cu hipertensiune arterială, fumătorii sau persoanele cu boli de inimă.

Ce trebuie să faceți : Dacă se suspectează un atac de cord, ar trebui să mergeți imediat la urgențe, iar medicul vă va face primele evaluări pentru a identifica cauza durerii, cum ar fi o electrocardiogramă, și va începe tratamentul adecvat.

Multă sănătate!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!