Durerea între omoplați: de ce apare și cum să scapi de ea

Durerea între omoplați: de ce apare și cum să scapi de ea

Publicat de Larisa Moldovan pe 22 July 2023 in SanatateSfaturi

Ce poate semnala durerea între omoplați? Când sunt suficiente exerciții simple de gimnastică și în ce cazuri este necesară consultarea unui medic? În acest articol, vă vom vorbi despre principalele cauze ale apariției durerii între omoplați.

Uneori, oamenii se plâng de durere între omoplați. Aceasta poate fi ascuțită sau surdă, uneori trece rapid de la sine, alteori cauzează disconfort pe termen lung. De cele mai multe ori, aceasta nu provoacă îngrijorări majore, dar în unele cazuri, o astfel de durere poate fi un simptom al unor afecțiuni grave.

Cauzele durerii între omoplați

Printre cauzele principale posibile se numără:

  • – Stilul de viață sedentar/sarcina de muncă sedentară;
  • – Diverse traumatisme ale coloanei vertebrale, afecțiuni ale coloanei vertebrale;
  • – Exerciții fizice grele;
  • – Probleme de postură;
  • – Întinderea mușchilor spatelui în timpul somnului;
  • – Executarea incorectă a exercițiilor;
  • – Ridicarea greutăților;

Printre alte cauze se numără diagnosticare specifică, a căror unul dintre simptome este durerea între omoplați:

  • – Scolioză;
  • – Hernie de disc intervertebral;
  • – Stenoza canalului spinal;
  • – Arsură gastrică;
  • – Osteocondroză în articulațiile gâtului, coloanei vertebrale, coaste;
  • – Pietre la fiere, etc.

Uneori, durerea între omoplați apare în timpul unui atac de cord, în special la femei, în acest caz, poate apărea dificultate în respirație, durere în piept. În acest caz, trebuie să solicitați imediat ajutor medical de urgență.

Această durere poate fi, de asemenea, simptomul unei afecțiuni grave – embolie pulmonară. Durerea în acest caz este ascuțită, însoțită de dificultăți de respirație. De asemenea, ar trebui să solicitați ajutor medical de urgență.

Pericolul durerii dintre omoplați

Deoarece durerea dintre omoplați nu este o boală independentă, ci un simptom al altui statut, nu se poate trata acasă, trebuie să se stabilească cauza durerii.

În sine, durerea poate fi diferită:

– La întinderea mușchilor, persoana simte o durere surdă, plictisitoare;

– La comprimarea rădăcinilor nervoase, se simte o durere ascuțită, intensă, înțepătoare din interior;

– La suprasolicitare, apare o senzație de arsură din cauza creșterii temperaturii musculare.

Când este periculoasă durerea:

– Nevralgia intercostală. Aceasta este una dintre cele mai comune cauze ale durerii între omoplați, când din cauza înțepăturilor dintre coaste, îți este dificil să respiri. Uneori această durere este confundată cu o boală de inimă, dar atenția trebuie îndreptată către coloană.

– Boli ale tractului gastrointestinal. O tulburare a circulației sanguine între arterele spinale și nervi poate duce la probleme ale sistemului digestiv.

– Cifoza. Deformarea spatelui, când acesta ia forma unui semn de întrebare. În acest caz, suferă toate organele interne, articulațiile.

– Edemul. Durerea între omoplați poate duce la stagnarea limfei, ceea ce perturbă funcționarea rinichilor, ficatului, intestinelor.

– Amorțeala mâinilor. Strângerea articulațiilor umărului duce adesea la amorțirea mâinilor și la circulație slabă a sângelui.

– Sarcina asupra coloanei vertebrale. Poziția greșită a coloanei vertebrale în timpul efortului, probleme în funcționarea organelor interne pot duce la îmbătrânire prematură.

Cum să scapi de durerea dintre omoplați

Activitatea fizică, antrenamente regulate pot ajuta să scapi de durerea dintre omoplați. Pentru aceasta, este necesar să practicați o gimnastică terapeutică specială, care întărește corsetul muscular, îmbunătățește metabolismul și circulația sângelui.

Toate exercițiile trebuie efectuate lent, fără mișcări bruște pentru a evita traumatismele. Recomandăm să vă adresați unui antrenor de gimnastică terapeutică pentru a vă arăta corect efectuarea tuturor exercițiilor astfel încât să puteți să vă antrenați acasă fără riscul de a vă răni.

Toate exercițiile trebuie începute cu încălzirea, care încălzește mușchii și reduce riscul de traumatisme. Cele mai eficiente exerciții sunt:

1. Înclinări în poziție șezând pe un scaun. La înclinare, apucați genunchii, îndoiți-vă capul în jos și mențineți poziția timp de 20-30 de secunde. Acest exercițiu ajută la ameliorarea rapidă a durerii.

2. Exercițiul în poziția culcat pe podea: aplecați capul spre piept și țineți-l câteva secunde, repetați. Acest exercițiu relaxează și întinde bine partea superioară a spatelui.

3. Mâinile îndoite la cot, întinse în fața dvs. În timpul inspirației, încercați să uniți omoplații, dar trebuie să vă asigurați că exercițiul nu provoacă durere.

4. Aplecați-vă până atingeți picioarele. În această poziție puteți sta timp de un minut, repetați de 4-5 ori.

5. Lipiți-vă de perete cu călcâiul și omoplații. Stați drepți timp de câteva minute.

O profilaxie importantă a durerii dintre omoplați este o postură corectă, trebuie să o urmăriți, să nu vă cocoșați, să nu stați într-o poziție mult timp și să evitați curentul. De asemenea, o prevenție a durerii este un somn de calitate, unde un rol important îl joacă o saltea ortopedică de rigiditate medie și o pernă ortopedică.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!