Dupa 75 de ani de cercetari, un psiholog a reusit sa gaseasca secretele unei vieti fericite!

Dupa 75 de ani de cercetari, un psiholog a reusit sa gaseasca secretele unei vieti fericite!

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 March 2019 in Dezvoltare Personala

“Nu castiga lumea distrugandu-ti sufletul, intelepciunea e mai buna decat argintul sau aurul.” Bob Marley

Un psiholog de la Harvard a descoperit, analizand rezultatele unei cercetari care a durat 75 de ani, care sunt secretele unei vieti fericite si sanatoase. Psihologul american Robert Waldinger, directorul studiului asupra dezvoltarii adultilor, desfasurat la Universitatea Harvard, a identificat, in cadrul cercetarii, trei dintre secretele fericirii, un subiect de analiza extrem de greu.

Pentru a reusi, insa, sa descopere mai multe despre aceasta stare psihica, Waldinger a analizat cea mai lunga si completa cercetare facuta pe oameni, in cadrul caruia au fost studiate doua grupuri de barbati, pe o perioada de 75 de ani.

Incepand din anul 1938, 268 de studenti din cadrul studiului Grant, condus de psihiatrul George Vaillant si 456 baieti cu varste cuprinse intre 12 si 16 ani din cadrul studiului Glueck, condus de profesorul Sheldon Gluek, au facut subiectul ineditei cercetari. Oamenii de stiinta i-au intervievat pe acestia in legatura cu mariajele lor, satisfactia oferita de locul de munca si activitatile sociale o data la fiecare doi ani, monitorizandu-le si sanatatea fizica o data la cinci ani.

Rezultatele au aratat ca relatiile bune cu cei din jur ne fac mai fericiti si mai sanatosi, potrivit publicatiei britanice „The Independent”. Iata care sunt cazurile:

Relatiile apropiate – Barbatii din ambele grupuri care au avut relatii mai apropiate cu familia, prietenii si cunostintele lor au fot mai fericiti si mai sanatosi decat ceilalti subiecti. In plus, au avut vieti mai lungi, in schimb barbatii care nu au pastrat o relatie buna cu cei din jurul lor au fost mai putin fericiti si au avut probleme de sanatate fizica si mintala grave. Potrivit mai multor studii reanalizate in 2014 in revista „Social and Personality Psychology Compass”, singuratatea poate afecta sanatatea mintala, somnul, bunastarea, crescand de asemenea riscul de imbolnavire si moarte.

Calitatea relatiilor – Nu doar ideea de companie conteaza, ci si calitatea relatiilor. Persoanele casatorite, cu probleme in casnicie, care se cearta constant si nu isi arata afectiunea, sunt mai putin fericite decat cele necasatorite, conform marelui studiu de la Harvard. Acest rezultat are legatura cu varsta partenerilor. Intr-o cercetare publicata in 2015 in cadrul careia s-au urmarit mai multe persoane pe parcursul a 30 de ani s-a demonstrat ca daca in jurul varstei de 20 de ani este mai importanta cantitatea relatiilor, pentru persoanele care ating 30 de ani este mult mai importanta calitatea, cand schimbarile aduse de o relatie sanatoasa in plan social si psihologic sunt mult mai mari.

Casniciile stabile – Conectarea sociala cu alte persoane nu este recomandata doar pentru beneficiile aduse in ceea ce priveste sanatatea fizica. Persoanele casatorite care nu s-au aflat niciodata in pragul divortului, nu au fost separate de parteneri si nu au avut probleme serioase in casnicie au, spun cercetatorii, o memorie mai buna. „Pe parcursul a 75 de ani, cercetarea noastra a aratat ca oamenii fericiti, cu o viata buna, sunt cei care se bazeaza pe relatii, pe familie, pe prieteni si pe cei din jurul lor, in general”, a declarat psihiatrul Robert Waldinger.

“Daca traiesti suficient de mult, vei face greseli. Dar daca vei invata din ele, vei fi o persoana mai buna. Conteaza cum faci fata adversitatii, nu cum te afecteaza. Important este sa nu renunti.” – William J. Clinton

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!