Dupa 75 de ani de cercetare, psihiatrii au descoperit reteta unei vieti fericite si care sunt motivele care stau in fata fericirii!

Dupa 75 de ani de cercetare, psihiatrii au descoperit reteta unei vieti fericite si care sunt motivele care stau in fata fericirii!

Publicat de Larisa Moldovan pe 26 March 2019 in Dezvoltare Personala

“Țintește către lună. Chiar dacă vei rata țintă, vei nimeri printre stele.” – Norman Vincent Peale

Cel mai lung studiu, ca durata, care a analizat fericirea, secretele acestui sentiment si longevitatea lui, a durat 75 de ani si a analizat viata a 724 persoane.

In calitate de coordonator al Harvard Study of Adult Development (Studiul Harvard privind Dezvoltarea Adultilor), probabil cel mai lung studiu de acest gen din istorie, psihiatrul Robert Waldinger a putut observa, analizand cantitatea impresionanta de date colectate de cercetatori, ce anume le ofera oamenilor cu adevarat o viata implinita si lunga.

Aproximativ 60 din cele 724 de persoane sunt inca in viata, inca participa la studiu, iar cele mai multe au in jur de 90 de ani. Cercetatorii incep acum sa repete experimentul pe cei peste 2.000 de copii ai acestor oameni, a dezvaluit Waldinger, care este al patrulea director al studiului. Robert Waldinger si-a detaliat descoperirile in cadrul unui discurs sustinut la TEDxBeaconStreet.

1. O copilarie fericita are efecte benefice de durata asupra individului – Daca ai relatii calde cu parintii in copilarie atunci, potrivit studiului, vei avea acelasi fel de relatii, si chiar mai legate si sigure, cu cei apropiati tie cand esti adult. O copilarie fericita le-a permis celor studiati sa-si asigure relatii de durata chiar si pana cand au implinit 80 de ani, iar sanatatea lor fizica a fost vizibil imbunatatita gratie aceste fericiri. si nu conteaza doar relatia cu parintii: o legatura stransa cu unul dintre frati inca din copilarie ii determina pe indivizi sa nu cada in depresie pana la 50 de ani.

2.O copilarie mai dificila compenseaza in perioada de mijloc a vietii – Indivizii care au crescut in medii cu conditii de viata mai dificile, din punct de vedere financiar sau familial, au crescut inconjurati cu mai putina fericire decat ceilalti. Dar atunci cand acestia au atins pragul varstei de 50 – 65 de ani si s-au dedicat educarii noii generatii s-au simtit mult mai fericiti decat cei care nu au facut-o. Indivizii nu s-au bazat doar pe postura de a fi parinti, ci si pe situatiile in care erau mentori pentru cei tineri.

3.Ramai inconjurat de oameni pentru o viata fericita si lunga – Relatiile sociale sunt extrem de benefice pentru noi si ca singuratatea ucide. Se pare ca oamenii care sunt mai conectati din punct de vedere social cu familia, prietenii, comunitatea, sunt mai fericiti, mai sanatosi si traiesc mai mult decat cei care sunt mai putin conectati. Iar singuratatea se dovedeste a fi toxica. Oamenii care sunt mai izolati decat vor sa fie, sunt mai putin fericiti, sanatatea lor se deterioreaza mai repede, la fel si functionarea creierului, ei avand o viata mai scurta decat ceilalti.

Memoria ramane in stare buna de functionare mai mult in cazul oamenilor implicati in relatii care le ofera siguranta ca pot conta intr-adevar pe cealalta persoana in vremuri grele. „stim ca poti fi singur intr-o multime de oameni si poti fi singur intr-o casatorie, astfel ca a doua mare lectie pe care am invatat-o este ca nu este vorba doar de numarul de prieteni pe care ii ai si nu este vorba daca sunteti sau nu angajati intr-o relatie, ci este vorba despre calitatea relatiilor cu persoanele apropiate.

Se pare ca viata in mijlocul conflictelor este foarte daunatoare pentru sanatatea noastra. Casatoriile pline de conflicte, de exemplu, care duc lipsa de afectiune, se dovedesc a fi foarte nocive pentru sanatate, poate mai nocive decat un divort. Iar viata in mijlocul unei relatii frumoase, calde, ne ofera protectie“, exemplifica Robert Waldinger, conform Adevarul.

4.Invata sa nu mai ai parte de stres – Studiul lui Waldinger a demonstrat ca indivizii care combateau streseul si nedreptatile cu altruism si metode de adaptare la situatie aveau relatii mai bune cu cei din jur. Acestor indivizi le era mai usor sa interactioneze cu ceilalti, alti indivizi se aratat dispusi sa ii ajute, ceea ce le creea relatii sociale, iar mai apoi, pe masura ce studiul a evoluat, cercetatorii au stabilit ca acestia puteau sa aiba o viata mult mai buna pe cand urma sa implineasca 60 sau 70 de ani.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!