Ţi s-a întâmplat să te trezeşti într-o zi şi să ţi se „lege” lucrurile într-un mod tainic, ca şi când un regizor genial ar fi pus totul la cale? Desigur.
Din păcate, ai trăit şi reversul medaliei. Zile în care parcă totul mergea anapoda, ca şi când un copil răutăcios îşi propusese să-şi bată joc de viaţa ta. Şi tot din păcate, asemenea zile parcă sunt mai frecvente decât cele bune, nu-i aşa? Pentru că nu ai cum să fii calmă în înghesuiala din tramvai sau în trafic, nu ai cum să simţi că respiri aer curat într-un birou din sticlă şi metal, cu lumină de neon şi aer condiţionat.
Mănânci pe fugă, vorbeşti zilnic cu orele la telefon şi totul se petrece într-un ritm ameţitor. Fraze gen: „Viaţa e grea”, „Asta e, ce să-i facem”, „Aşa nu se mai poate” – sunt la ordinea zilei. Cuvinte ca: „oboseală” şi „stres” îţi colorează în gri şi maro conversaţiile foarte des. Într-adevăr, „Aşa nu se mai poate”. Trebuie să găseşti soluţii, chiar acum.
1. Depinde de tine
În primul rând, trebuie să înţelegi un adevăr simplu: nimeni nu poate să fie de vină pentru ceea ce tu simţi în fiecare moment. Chiar dacă cineva ţi-a făcut cea mai mare nedreptate, tu eşti cea care alegi ce reacţie să ai. Aşa că, nu-ţi baza starea de linişte interioară şi mulţumirea pe ceva din afara ta, ceva ce nu poţi să controlezi. Nu te gândi: „o să fiu fericită în căsnicie atunci când soţul meu îmi va aduce în fiecare zi o floare”. Hotărăşte-te să fii fericită chiar acum.
Dacă nu ai motiv, inventează tu unul. Nu te gândi: „o să fiu liniştită atunci când o să-mi iau maşină”. Cu siguranţă că, atunci când o s-o ai, alte griji vor apărea în loc. Şi ştii de ce? Pentru că noi trăim după „schemele” mentale cu care ne-am obişnuit. Dacă ne-am obişnuit să avem mai mereu gânduri de nemulţumire, acestea se vor adapta la orice situaţie va apărea, chiar şi când aceasta începe bine. Obişnuişte-te să te trezeşti în fiecare dimineaţă zâmbind – fără motiv. Simplul efort de a face gestul, va chema şi circumstanţele favorabile. Încearcă, măcar pentru o zi.
2. O viaţă liniştită pas cu pas
Ai înţeles că trebuie să îţi înveţi mintea să se orienteze mai mereu pozitiv. Înlocuieşte gândurile negre cu opusul lor. E un efort care merită osteneala. Evită factorii de stres. Dar ca să poţi să faci asta, trebuie mai întâi să descoperi care sunt. În afară de obişnuinţa de a gândi negativ? Ai grijă ce mănânci. Dacă fumezi şi bei multă cafea, deja ai deschis o poartă semnificativă pentru ca stresul să intre în fiinţa ta. Evită alimentele acide, prăjelile, conservele şi grăsimile.
Mănâncă multe fructe şi legume proaspete, bea multă apă de izvor. Fă tot posibilul ca, atunci când mănânci, să fii într-un loc frumos şi liniştit, să mesteci în tihnă, să te deconectezi de orice grijă. Ai grijă cum te îmbraci. Evită ţesăturile sintetice, sutienele şi curelele prea strâmte. Îmbracă-te în haine moi şi plăcute la atingere, poartă pantofi comozi. Contează şi culorile. Dacă majoritatea garderobei tale este maro şi gri, nu te mira că te simţi deprimată şi îţi sare ţandăra din orice.
3. Selectează-ţi informaţiile
O singură oră petrecută la ştiri e de ajuns ca să-ţi inoculeze „veninul” stresului pentru cel puţin o zi. Dacă eşti receptivă la toate nenorocirile care se întâmplă în lume, nu e de mirare că simţi că-ţi pierzi speranţa. Faptul că tu suferi şi te stresezi alături de altcineva, nu-l ajută cu nimic. Dacă nu poţi, efectiv, să faci o acţiune care să schimbe lucrurile, atunci măcar gândeşte pozitiv. Asta o să te ajute pe tine, în primul rând, şi pe cei din jurul tău mai mult decât dacă te-ai chinui de mila cuiva. Aşa că, dacă nu reuşeşti să-ţi pătrezi calmul la televizor, mai bine citeşte ştirile care te interesează pe internet, iar în rest citeşte o carte din care să înveţi ceva nou sau… uită-te la o comedie.
4. Fă în fiecare zi o bucurie cuiva
Numai una. Nu e nevoie de multă perspicacitate ca să-ţi dai seama de ce anume are nevoie fiecare om. Pentru unii, e foarte uşor. Poate tu nu trebuie decât să zâmbeşti încurajator într-un moment-cheie pentru cineva. Sau să dai un telefon, sau să faci un drum cu maşina. Cuvântul „mulţumesc” pe care cineva ţi-l adresează cu sinceritate este ca un balsam care alungă orice stres.
Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.