“Dracii înțeleg ce se spune despre ei acolo, nu pot suporta și fug.” Despre puterea Psaltirii

“Dracii înțeleg ce se spune despre ei acolo, nu pot suporta și fug.” Despre puterea Psaltirii

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 June 2023 in De SufletRugaciuniSpiritualitate

Psaltirea este singura carte din Vechiul Testament inclusă în canonul liturgic al Bisericii Ortodoxe. A ajutat credincioșii să se adreseze Domnului chiar și înainte de apariția rugăciunii “Tatăl nostru” și a multor alte rugăciuni. În mănăstirile vechi, Psaltirea era cunoscută pe de rost.

Însă este obligatoriu să o citească creștinii din zilele noastre? Și, în caz afirmativ, de ce?

Astăzi, mulți dintre noi preferă să citească opere clasice sau lucrări ale autorilor contemporani în loc de literatură religioasă. Atunci când ne apucăm de un roman captivant, nu ne gândim că ne irosim timpul, privându-ne sufletul de hrană cu adevărat utilă și necesară. De ce ar trebui să citim Psaltirea când avem acces la o cantitate imensă de cărți interesante și captivante?

Un răspuns exhaustiv la această întrebare a fost dat de un faimos artist italian. Întrebat de ce citește Psaltirea când are la dispoziție scriitori minunați precum Shakespeare sau Dante. La aceasta, artistul a răspuns:

– Puțini știu că Psaltirea este cea mai înaltă creație artistică oferită umanității. Nu a fost scrisă de un om, ci de Duhul Sfânt și, prin urmare, este dificil de înțeles pentru noi. Nu numai oamenilor, chiar și îngerilor, uneori, nu totul din această carte le este clar. Iar când vor exista doar două lumi: lumea bună și dreaptă și lumea plină de rău și depravare, multe dintre lucrurile descrise în Psaltire ne vor fi inaccesibile. Prin urmare, trebuie să începem să o citim chiar de astăzi.

Părintele Varsonofie a recomandat citirea Psaltirii chiar și în cazul în care nu putem înțelege încă sensul acesteia:

“… Începeți cu puțin – chiar dacă la început nu înțelegeți totul, nu înțelegeți ce ați citit, citiți Psaltirea în mod regulat. Cel mai bine este să citiți varianta netradusă, textul scris în limba slavonă bisericească. Un astfel de text ne va fi neclar, dar duhul nostru va deveni și mai fericit din acest motiv “.

Există opinia conform căreia Psaltirea este citită doar de oameni simpli – presupus că nu pot înțelege sensul unor opere mai complexe, mai profunde și mai tulburătoare. Cu toate acestea, o astfel de opinie nu poate fi considerată justificată – dimpotrivă, bucuria autentică a citirii Psaltirii poate fi experimentată doar de cei ale căror suflete sunt înălțate, delicate, nobile și sensibile.

Însă Psaltirea nu îi inspiră doar pe artiști, ci și pe muzicieni – mulți psalmi au fost transpuși în muzică. Muzica cu adevărat bună, chiar și o simplă melodie, îmbunătățește mereu sufletul nostru, îl atinge, ne aduce lacrimi și dorința de a ne ruga – atunci ce putem spune despre o cântare cu, cuvinte luate din Psaltire?

Un călugăr ne povestește:

„… Abia intrasem în schit și iubirea mea pentru muzică era atât de puternică încât am rugat starețul să îmi permită să-mi cumpăr un armoniu (Armoniul este un instrument muzical cu claviatură, asemănător cu orga, la care sunetele sunt produse de vibrarea unor lame metalice la presiunea aerului ieșit dintr-un burduf acționat cu pedale.).

Mai mult decât atât – i-am cerut chiar și binecuvântarea să cânt la acest instrument, pentru că îmi doream să cânt “Canonul” și multe alte rugăciuni în timpul timpului meu liber. Cu toate acestea, în ziua următoare, când m-am adresat din nou starețului cu întrebarea despre armoniu, el mi-a răspuns astfel: “Armoniul va fi. Dar dacă în inima ta există Psaltirea, poți cânta la el în orice moment”.

Nu neglijați citirea Psaltirii – este o carte cu adevărat uimitoare și unică, care îmbogățește și înalță sufletul nostru. Textele ei ne învață pietatea, întăresc credința în Domnul și ne ajută să fim alături de El în orice situație.

Citind Psaltirea personal, oamenii înțeleg mai profund ce se întâmplă în biserică în timpul slujbelor. Mai mult decât atât, conform informațiilor din Vechiul Testament, psalmii scriși de David sunt o armă puternică în lupta împotriva lucrurilor necurate. Acest lucru este demonstrat și de faptul că David a alungat spiritul necurat din Saul prin cântarea psalmilor.

Citirea Psaltirii permite oamenilor să se convingă prin propriile lor experiențe despre puterea mare a psalmilor, care ard și alungă demonii, precum flăcările. Rugăciunea făcută prin cuvintele psalmilor va fi întotdeauna mai puternică decât oricare altă rugăciune.

Un călugăr i-a recomandat unei sale să citească Psaltirea, dar femeia a exclamat în răspuns:

– Părinte, dar în timp ce citesc, nu înțeleg nimic!

– Nu-i nimic, cel mai important este să citești, – a răspuns starețul, – În timp ce tu nu înțelegi, dracii înțeleg totul și tremură.

Prin urmare, citiți Psaltirea cu zel și perseverență.

Această lectură nu numai că va umple sufletul vostru cu dulceața comuniunii cu Domnul, ci vă va proteja de atacurile răului. Dar nu uitați că există un moment în care trebuie să renunțăm la citirea catehismelor – aceasta este perioada cuprinsă între Joia Mare a Săptămânii Patimilor și Duminica Tomei.

Valoarea Psaltirii este foarte dificil de exprimat în cuvinte – înțelegerea acestei valori ne vine doar în timp. Psaltirea poate fi numită diapazonul care stabilește tonul foarte corect al întregii noastre vieți creștine. Ea ne dă vitalitate, ne învață sobrietatea și curăță inima de ispitele care o înconjoară, ajutându-ne astfel să mergem pe calea dreaptă și plăcută Domnului “.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!