Două condiții necesare pentru fericire, conform opiniei psihologului Viktor Frankl, care a trecut prin încercări dificile în viață.

Două condiții necesare pentru fericire, conform opiniei psihologului Viktor Frankl, care a trecut prin încercări dificile în viață.

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 September 2023 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologie

Personalitatea, povestea de viață și sfaturile psihologului Viktor Frankl stârnesc admirație. Aflat într-un lagăr de concentrare, el a găsit în sine puterea atât de a-și continua propria viață, cât și de a ajuta pe alții.

În vremea de pace, Frankl a acordat mai multe interviuri în care și-a exprimat convingerile sale. Odată, psihologului i s-a pus următoarea întrebare:

Noi nu am avut parte de experiența teribilă de a fi închiși într-un lagăr de concentrare. De aceea, se creează impresia că oamenilor moderni le este mult mai ușor să fie fericiți. În realitate, se dovedește că acum, oamenilor le este mult mai dificil să fie fericiți decât înainte. Ce lipsește astăzi omului pentru a fi fericit?

Răspunzând la această întrebare, Viktor Frankl a identificat două condiții necesare pentru fericire. El le-a dedus după experiența lagărelor de concentrare, după o analiză atentă.

1. Psihologul este convins că omul se simte fericit și înălțat doar atunci când are un mare scop care trebuie îndeplinit în viitor sau când se concentrează asupra unei alte persoane pe care o iubește.

Aceasta este prima condiție pentru fericire. Potrivit lui Frankl, această condiție a fost esențială în vremea în care el era prizonier și rămâne esențială și acum. Pentru a se simți fericit, omul trebuie să aibă un răspuns la întrebarea ,,Pentru ce trăiesc? Care este scopul meu?”

Frankl a oferit un răspuns clar la întrebarea ,,De ce tocmai astăzi este atât de dificil să îndeplinim prima condiție pentru fericire?”. Trăim într-o societate a consumului. Acest lucru ne impune nevoi în care nu găsim un sens profund.

Cea mai importantă nevoie pentru mulți oameni rămâne neîndeplinită. Aceasta este nevoia de sens (sensul vieții în general și sensul vieții în fiecare situație în care se află omul). Frankl numește această nevoie problema fundamentală a omului.

Dacă omul își găsește sensul (adică găsește răspunsul la întrebarea “Pentru ce trăiesc?”) și își conștientizează această nevoie – doar atunci este pregătit să înfrunte dificultățile, să renunțe la ceva, să experimenteze stres și tensiune.

Viktor Frankl subliniază că omul este dispus să facă acest lucru doar în numele unui anumit scop sau din dragoste pentru altă persoană, dar niciodată doar pentru el însuși.

2. În cea de-a doua condiție pentru fericire, Viktor Frankl explică o greșeală comună pe care o fac oamenii în căutarea fericirii. Frankl compară fericirea cu o fluture.

Dacă încerci să-l prinzi, el mereu îți va scăpa. “Dar dacă îți îndrepți atenția spre alte lucruri, el va veni și se va așeza ușor pe umărul tău.” Cu alte cuvinte, nu trebuie să fugim după fericire și nici să ne gândim la ea în fiecare minut al vieții noastre.

Comparând fericirea cu un fluture, Frankl încearcă să explice că dorința de a atinge acest stadiu este lipsită de sens, deoarece fericirea este doar un efect secundar al îndeplinirii primei condiții.

Potrivit lui Frankl, fericirea este rezultatul, produsul secundar al devotamentului față de o anumită activitate sau persoană. Cu cât îți oferi mai mult iubirea sau angajamentul față de un mare scop, cu atât uiți mai mult de tine însuți și cu atât mai rapid poți deveni fericit.

Acest stadiu survine atunci când nu ne mai concentrăm asupra fericirii în sine și nu ne preocupăm de cât de fericiți suntem.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!