Dormitul fără pernă: pentru cine este periculos și pentru cine este benefic

Dormitul fără pernă: pentru cine este periculos și pentru cine este benefic

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 October 2021 in SanatateSfaturi

Un somn bun ne influențează în aproape fiecare domeniu al vieții noastre. Prin urmare, ar fi indicat să înțelegem ce efect are somnul asupra sănătății noastre și de ce este periculos să dormim fără pernă. De asemenea, cei care practică diferite sporturi ar trebui să știe de ce analiza calității somnului este atât de importantă pentru performanță.

Pentru ca organismul să funcționeze corect, somnul trebuie să fie liniștit și de înaltă calitate. Eșecul acestui proces important duce la întreruperea încărcării cu energie, atât al creierului, cât și al sistemelor și organelor, care, ca într-un lanț, se pot abate de la ritmul normal de funcționare, iar acest lucru este deseori imperceptibil la exterior.

Sportivii ar trebui să țină cont de faptul că:

  • în timpul somnului, se produce un hormon de creștere, somatotropină, cu ajutorul căreia se restabilește țesutul deteriorat în timpul antrenamentului, dar se și formează altele noi în mușchi și oase;
  • distrugerea țesutului muscular și recuperarea sa lentă este cauzată de hormonului cortizol, care este produs la o viteză reactivă din cauza lipsei de somn;
  • obezitatea poate fi, de asemenea, o consecință a insomniei. Mai ales atunci când organismul are un exces de cortizol și o lipsă de melatonină, în acest caz apare insuficiența metabolică și depozitele de grăsime cresc.

Studiile arată că somnul de calitate are un impact semnificativ asupra organismului

În plus, în timpul somnului, sistemul imunitar funcționează „la maximum”, dar dacă odihna nu este suficientă, atunci lupta împotriva virușilor și infecțiilor poate deveni o sarcină copleșitoare pentru organism.

Insomnia crește mult riscul dezvoltării depresiei. Ea poate provoca o senzație constantă de foame, o creștere a presiunii, deoarece apare o eroare în sistemul nervos autonom, precum și diverse afecțiuni cognitive, iar aceasta nu este întreaga listă a posibilelor probleme.

De ce nu este bine să dormi fără pernă

Dacă ne culcăm fără pernă, atunci la nivelul intuiției există dorința de a ne pune ceva sub cap. De regulă, în astfel de situații, se va pune o mână pentru a înlocui perna lipsă. Dar acest lucru duce la afectarea circulației sângelui la nivelul membrelor și pe viitor la consecințe mult mai neplăcute. Când te întinzi pe o parte fără pernă, gâtul tău se îndoaie nefiresc, iar sângele se urcă la cap mai mult decât de obicei. Acest lucru provoacă adesea dureri de cap dimineața.

Ca urmare a fluxului de sânge inegal la creier, se observă o compresie vasculară și apar fluxuri și refluxuri. În teorie, acest lucru poate duce la o migrenă, dar poate afecta negativ și vasele de sânge, poate provoca un accident vascular cerebral și glaucom. Dacă corpul este într-o poziție nefirească, atunci mușchii cervicali și spinali nu se pot relaxa complet, iar vasele de sânge sunt, din nou, afectate. Rezultatul tuturor acestor procese negative poate fi osteocondroza și coloana vertebrală curbată. Dacă capul este culcat incorect, atunci fluxurile puternice de sânge pot provoca umflături la nivelul feței.

Dormitul fără pernă poate agrava sforăitul sau poate provoca apariția acestuia, chiar dacă persoana nu a suferit de el înainte. Când capul este plecat pe spate, fără sprijin, limba poate bloca fluxul de aer în căile respiratorii, iar vasele de sânge pot fi afectate.

Cei care au boli ale spatelui, vaselor de sânge și organelor interne ar trebui să opteze pentru o pernă ortopedică de înaltă calitate. Dacă gâtul nu este susținut de o pernă, această poziție de somn este considerată nefirească și perturbă procesele naturale ale corpului.

De ce este bine să dormi fără pernă

Există anumite avantaje a dormitului fără pernă, dar dacă le puneți în balanță cu consecințele negative, acestea vor părea nesemnificative. De exemplu, o față de pernă este considerată un colector global de praf și un loc excelent pentru dezvoltarea bacteriilor. Renunțând la pernă, persoana ar putea să scape de anumite reacții alergice și de erupții pe față.

Dacă vreți să evitați acest lucru, atunci puteți pur și simplu să schimbați fața de pernă în fiecare seară înainte de culcare. Nu se recomandă să schimbați fața de pernă dimineața, deoarece va avea timp să acumuleze praf pe parcursul zilei.

Dormitul „pe față” provoacă presiune, datorită căreia ridurile devin mai profunde. Dar masajul facial regulat efectuat imediat după trezire poate rezolva cu ușurință această problemă.

Bebelușii nu ar trebui să doarmă pe pernă. Pentru ca bebelușul să-și formeze corect coloana vertebrală și să-și întărească mușchii gâtului, trebuie să doarmă fără pernă. Potrivit medicilor, nu este necesară o susținere suplimentară a gâtului pentru copiii cu vârsta sub șase luni.

Experții le recomandă adulților să folosească o pernă atunci când dorm, dar, în același timp, deoarece dormitul fără pernă este echivalent cu somnul de proastă calitate. Concluzia este că un anumit suport pentru gât, datorită caracteristicilor fiziologice, este necesar pentru fiecare persoană. Specialiștii recomandă să folosiți perne de cea mai bună calitate, pentru ca poziția gâtului să fie una corectă.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!