Dormi suficient sau mori: 9 lucruri despre somn și influența acestuia asupra vieții noastre

Dormi suficient sau mori: 9 lucruri despre somn și influența acestuia asupra vieții noastre

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 December 2022 in SanatateStiinta

Calitatea și durata vieții depind direct de calitatea și durata somnului! Cu cât somnul este mai scurt, cu atât viața este mai scurtă. Tragicomedia frazei este că aceia dintre noi care credem că nu avem suficient timp în viața noastră pentru a dormi suntem cei care nu dormim suficient.

Studiile epidemiologice au constatat că, cu cât somnul este mai scurt, cu atât este mai mare riscul de deces din orice cauză, așa-numita mortalitate pentru toate cauzele.

Matthew Walker, doctor în neurologie la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie, fondator și director al Centrului pentru Știința Somnului Uman, a petrecut câteva decenii cercetând impactul somnului asupra sănătății umane. Practica clinică a profesorului și rezultatele a mulți ani de cercetări dovedesc că somnul rău și „greșit” dăunează creierului.

Cum să ne dăm seama?

1. După 20 de ore fără somn, abilitățile cognitive ale creierului scad la nivelul unui om beat. Chiar dacă nu simțim asta, după ce am stat treji mult timp, creierul nostru intră în așa-numitul mod de microsleep, încetinind sau inhibând complet toate reacțiile.

2. Povestea că o persoană are nevoie doar de 5 ore de somn pe zi nu este mai mult decât o poveste. De fapt, uneori există oameni cu un polimorfism genetic care le permite să doarmă doar 5 ore pe zi și să se simtă în continuare bine. Pentru o persoană normală, un somn de 5 ore duce inevitabil la afectarea funcției creierului și la deteriorarea sănătății.

3. Lipsa somnului afectează ADN-ul. A fost realizat un studiu în care oamenii au dormit 6 ore timp de o săptămână, iar apoi scorurile lor genetice au fost comparate cu aceleași scoruri, dar în perioada de timp în care participanții la studiu au dormit 8 ore. S-a dovedit că peste 700 de gene și-au schimbat activitatea, jumătate și-au scăzut activitatea – genele care sunt responsabile de apărarea imunitară a organismului. Iar cealaltă jumătate și-au crescut activitatea – sunt gene asociate cu formarea de tumori, inflamații, stres și boli ale sistemului cardiovascular.

4. Schimbarea fusului orar dăunează activității sistemului cardiovascular. În întreaga lume se desfășoară un experiment global de trecere de la ora de iarnă la cea de vară și invers. Participanții la experiment sunt 1,6 miliarde de oameni din 70 de țări. Trecerea la ora de vară, când pierdem o oră de somn, duce la o creștere cu 24% a numărului de atacuri de cord, modul opus (creștere cu o oră) reduce acest indicator cu 21%.

5. Somnul este cel care reface creierul. Lipsa somnului este unul dintre cele mai importante motive pentru dezvoltarea bolii Alzheimer.

Asa că:

7 ore de somn este durata minimă suficientă fără a afecta funcția și sănătatea creierului.

Somnul corect și suficient ar trebui să devină o componentă inseparabilă, la fel ca și somnul sănătos. Nu poți dormi în avans – un vis nu este o bancă de unde putem lua un împrumut. Omul este singura creatură vie care se lipsește în mod deliberat de somn, așa că din punct de vedere evolutiv, „somnul pe credit” nu are nicio bază fiziologică.

Somnul este cel mai bun elixir al naturii împotriva morții

Somnul insuficient și o stare psiho-emoțională normală sunt incompatibile. Dacă doriți să vă controlați emoțiile – să vă controlați somnul – ar trebui să fie de bună calitate și suficient.

Modul în care dormim determină modul în care trăim.

Somnul este ceva pe care îl putem face liber și voluntar pe cont propriu pentru a regla funcționarea creierului și a corpului. Este cel mai util elixir al naturii împotriva morții.

Totul este important la un vis – atât cantitatea, cât și calitatea.

Cum ne dăm seama?

1. Calitatea somnului depinde de iluminarea camerei. Întunericul afectează producția de melatonină, hormonul somnului.

2. Dormitul în avans sau „pentru întreaga săptămână de lucru” nu are niciun sens.

Adormirea și trezirea în momente diferite dăunează somnului. Regularitatea și sistematicitatea afectează calitatea somnului. Adormirea la același timp îmbunătățește calitatea somnului. Lumina redusă te ajută să adormi mai bine. Dormi într-o cameră cu iluminare minimă.

Pentru a „iniția” somnul, creierul are nevoie de o temperatură mai mică decât cea în care ne aflăm în mod normal. Prin urmare, o cameră răcoroasă este cel mai bun asistent pentru a adormi ușor și profund.

3. Dormitul într-un loc nou nu te satură de somn.

Ai observat că dormi mai rău într-un loc nou decât acasă? Pentru că este cu adevărat, iar neuroștiința o explică.

Când o persoană se află în circumstanțe necunoscute (orice loc nou), jumătate din creier nu intră în somn profund, monitorizând și scanând noul mediu pentru pericole. O parte a creierului este pregătită în orice moment să identifice pericolul și să reacționeze la el. Prin urmare, în locuri neobișnuite, dormim mai sensibil și adesea simțim că nu am dormit suficient.

4. Există un moment critic când ar trebui să dormi.

Melatonina este de fapt numită hormonul longevității. Melatonina ne protejează de stres și îmbătrânire prematură, de răceli.

Începe să fie produsă de organism odată cu apariția întunericului, dar vârfurile producției sale active apar între orele 00:00 și 3:00. Noaptea se produce 70% din cantitatea zilnică de melatonină.

Adormim, iar melatonina începe să acționeze – reface, repară, întărește – este unul dintre cei mai puternici imunomodulatori și antioxidanți naturali, cel mai puternic absorbant al radicalilor liberi – molecule instabile care, distrugând ADN-ul, celulele și țesuturile, contribuie la dezvoltarea de boli de inima.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!