„Dorința de a fi totul în ordine” – 9 simptome ale tulburării obsesiv-compulsive care nu trebuie ignorate

„Dorința de a fi totul în ordine” – 9 simptome ale tulburării obsesiv-compulsive care nu trebuie ignorate

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 September 2021 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturiViata

Există o limită după care dorința de a pune totul în ordine se transformă într-o nevroză.

Acest comportament se numește tulburare obsesiv-compulsivă (TOC). În această tulburare, o persoană este vizitată în mod regulat de gânduri anxioase obsesive (obsesii), de care încearcă să scape cu ajutorul acțiunilor la fel de obsesive-ritualuri (constrângeri).

Cum să recunoaștem tulburarea obsesiv-compulsivă

1. Teama de germeni sau murdărie

Pasiunea necontrolată pentru igienă este unul dintre cele mai frecvente simptome ale TOC.

Persoanele cu această tulburare se tem cu disperare că microbii patogeni se vor așeza pe mâini sau pe corp. Așa că se spală pe mâini de cinci ori la rând. Și repetă procedura de fiecare dată când trebuie să atingă mânerul ușii sau receptorul unui telefon de birou. Ei bine, nevoia de a da mâna cu un coleg, de a îmbrățișa un prieten la o întâlnire sau, să zicem, de a pune mâna pe o bară în transportul public și devine coșmarul lor personal.

2. Pasiune nebună pentru curățenie

Există oameni ale căror case efectiv strălucesc. Dar dacă aveți totul curat și oaspeții se plimbă prin apartament ca la un muzeu, dar sunteți totuși nemulțumiți și simțiți o dorință irezistibilă de a lustrui oglinzile din nou și din nou și de a spăla podeaua de pe hol, poate fi o tulburare obsesiv-compulsivă.

3. Nevoia ca totul să fie aranjat pe rafturi (la propriu)

O ceașcă care rămâne pe masă și care nu și-a luat locul pe raftul bucătăriei poate enerva o persoană care suferă de tulburare obsesiv-compulsivă. Este enervată de orice lucruri care, după părerea ei, nu sunt acolo unde ar trebui să fie. Adidașii trebuie să fie pe un suport de pantofi, programul – să stea sub televizor și chiar o pisică – să stea în coș. O persoană poate deveni nervoasă și pentru simplul motiv că un lucru este așezat într-un unghi greșit.

4. Îndoială de sine excesivă

Mulți oameni își fac griji cu privire la aspectul lor, dacă fac ceea ce trebuie și ce vor crede alții despre ei. Aceasta nu este o problemă (mai exact, nu cea mai rea dintre ele). Astfel de experiențe devin o problemă atunci când o persoană nu le poate ține înăuntru.

Se întreabă la nesfârșit: îi plac cu adevărat acești blugi? Nu arăt prea grasă în rochia asta?

Un nevrotic are nevoie fizic de încurajări constante sau de asigurări din partea celorlalți că este bine. Aceasta atitudine trădează tulburarea obsesiv-compulsivă.

5. Nevoia de a verifica din nou în mod constant totul

Exemple standard sunt un fier de călcat în priză sau un bec aprins, pentru care o persoană se poate întoarce acasă de două sau trei ori. Aceasta include necesitatea de a verifica mânerul ușii de o sută de ori, chiar dacă tocmai a încuiat ușa cu cheia. Sau, de exemplu, verificați în mod regulat dacă e-mailul a ajuns la destinatar.

6. Obsesia față de relații

Despărțirea de o persoană dragă, o ceartă cu un prieten, un conflict cu superiorii. Acestea sunt situații neplăcute, dar destul de obișnuite. Toată lumea trebuie să se îngrijoreze, să încerce să înțeleagă ce anume a dus la pauză sau scandal, să tragă concluzii. Dar dacă experiența și judecata de sine durează ani de zile, ar trebui să căutați ajutor.

Ce trebuie făcut dacă suspectați o tulburare obsesiv-compulsivă

Cea mai bună opțiune este să consultați un psihoterapeut. Specialistul vă va ajuta să înțelegeți dacă este vorba într-adevăr despre TOC. El vă poate cere să faceți un test de sânge: uneori anxietatea excesivă este un simptom al tulburărilor tiroidiene, iar acest lucru necesită consultarea unui endocrinolog.

Tulburarea obsesiv-compulsivă, dacă este confirmată, este corectată prin psihoterapie. De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate prescrie antidepresive. Toate acestea vor ajuta la reducerea anxietății și la eliminarea gândurilor și acțiunilor obsesive.

Dar nu puteți spera că „va trece”. Motivul este că tulburările mentale tind să crească odată cu înaintarea în vârstă. Și acest lucru poate duce la consecințe foarte neplăcute. Experții organizației americane de cercetare Mayo Clinic numesc printre ele:

  • dermatită de contact din cauza spălării mâinilor prea frecvente;
  • incapacitatea de a merge la serviciu sau în alte locuri publice din cauza anxietății;
  • dificultăți în relațiile personale, incapacitatea de a crea sau menține o familie;
  • scăderea generală a calității vieții;
  • ideea suicidală.

În general, tulburarea obsesiv-compulsivă nu este ceva ce poate fi considerat doar o trăsătură a caracterului. Este important să o învingi.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!