Dopamina – ce este si cum iti ajuta creerul

Dopamina – ce este si cum iti ajuta creerul

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 November 2022 in ArticoleSanatate

Dopamina este un neurotransmitator. Este un mesager chimic care ajuta la transmiterea semnalelor in creier si in alte zone vitale. Dopamina este prezenta la om, dar si animale, atat vertebrate cat si nevertebrate.


Istoric
Dopamina a fost sintetizata pentru prima data in 1910 de catre George Barger si James Ewens in cadrul Wellcome Laboratories din Londra, Anglia.
In 1958, Arvid Carlsson si Nils-Åke Hillarp ​​de la Laboratorul de Chimie Farmacologica din cadrul National Heart Institute din Suedia, au descoperit functia de neurotransmitator al dopaminei. Arvid Carlsson a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie/Medicina urmare a demonstrarii faptului ca dopamina nu este doar un precursor al norepinefrinei si epinefrinei, ci si un neurotransmitator.

Productia de dopamina

Dopamina este produsa in mai multe regiuni ale creierului, inclusiv substantia nigra si aria ventrală a tegmentului. Este un neurohormon eliberat de hipotalamus. Actioneaza ca hormon inhibitor al eliberarii prolactinei din lobul anterior al glandei pituitare.

Cum actioneaza dopamina?

Totodata, dopamina este utilizata ca medicament. Astfel, actioneaza asupra sistemului nervos simpatic. Utilizarea dopaminei duce la cresterea frecventei cardiace si a tensiunii arteriale.
Dopamina nu poate traversa bariera hemato-encefalica astfel incat, administrata ca medicament, nu afecteaza in mod direct sistemul nervos central.

Dopamina este recomandata si in anumite boli cerebrale. Printre acestea pot fi amintite boala Parkinson si distonia dopa-responsiva. Pentru acesti pacienti se utilizeaza levodopa. Acesta este un precursor al dopaminei care poate traversa bariera hemato-encefalica.

Pentru ce este responsabila dopamina?

Dopamina este substanta chimica din creier care afecteaza emotiile, miscarile si senzatiile de placere si durere. Exista cinci receptori ai dopaminei. Cea mai frecventa boala care exemplifica pierderea dopaminei este boala Parkinson. O persoana care sufera de Parkinson trebuie sa inlocuiasca dopamina cu un medicament precum L-Dopa sau carbidopa / levodopa.

Semnificatie

Substantia nigra este o zona foarte importanta a creierului care controleaza simptomele motorii. In substantia nigra exista celule care produc in mod natural dopamina. Dopamina nu este responsabila numai de miscarea fizica, ea afecteaza si modul in care invatam si ne comportam. Dopamina a fost implicata in diferite tulburari, de la schizofrenie, deficit de atentie, la pierderea rationamentului cognitiv la persoanele in varsta.

Teorii

Ipoteza dopaminei este o teorie imbratisata de unii oameni de stiinta dedicati intelegerii creierului. Conform acestei teorii, o persoana care sufera de schizofrenie produce o cantitate prea mare de dopamina. Oamenii de stiinta se bazeaza pe diverse studii clinice la care au participat consumatori de amfetamine. Amfetaminele determina creierul sa produca mai multa dopamina, aceasta crestere fiind direct legata de simptome psihotice. Potrivit Buletinului de schizofrenie, in timp ce este general acceptat faptul ca dopamina are o oarecare legatura cu schizofrenia, ramane inca neclara cat de mare este implicarea sa.

Identificare

Dopamina a fost, de asemenea, asociata cu tulburarea de hiperactivitate si deficit de atentie (ADHD). ADHD este identificat la copiii si adultii carora le lipseste atentia adecvata si care prezinta hiperactivitate si impulsivitate. ADHD este mai frecvent intalnita la baieti decat in randul fetelor. Potrivit unei pagini de pe washington.edu, ipoteza admisa este aceea ca atunci cand cineva prezinta semne de ADHD, receptorii din creier nu raspund la dopamina.

Scaderea productiei de dopamina

Pe masura ce inaintam in varsta, pierderea de dopamina, cea care controleaza senzatia de placere, incetineste metabolismul cerebral, acolo unde se afla capacitatea de a intelege. Scaderea cantitatii de dopamina survine in mod natural in fiecare dintre noi intre 20 si 80 de ani. Potrivit Colegiului de Farmacie din cadrul Universitatii din Texas, se estimeaza ca 6% – 7% din receptorii care insotesc placerea si aprobarea se pierd cu fiecare deceniu.

Potential

Dopamina are uriasa datorie de a regla starea de spirit, comportamentul, somnul si cunoasterea. De asemenea, dopamina se afla in stransa legatura cu motivatia si recompensa. Dopamina participa in procesul de luare a deciziilor precum si in creativitate. Atunci cand oricare dintre cei cinci receptori ai dopaminei nu functioneaza corect, este posibil sa apara o anume forma de tulburare precum Parkinson, schizofrenie sau ADHD. Modul in care functioneaza creierul este inca o zona foarte complicata si adesea gresit inteleasa de stiinta.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!