Doar mestecați 2 cuișoare în fiecare zi înainte de culcare și vă puteți odihni.

Doar mestecați 2 cuișoare în fiecare zi înainte de culcare și vă puteți odihni.

Publicat de Larisa Moldovan pe 7 December 2022 in Remedii NaturisteSanatate

Cuișoarele se caracterizează printr-un gust ascuțit și un miros intens, picant. Cuișoarele sunt unul dintre cele mai vechi condimente prezente în majoritatea gospodăriilor.

Ele sunt folosite în mod special toamna și iarna, pentru a aroma turta dulce și băuturile calde pe care ne place să le servim iarna, cum ar fi vinul fiert și ceaiul. Dar este acesta singurul mod prin care putem folosi cuișoarele? Cu siguranță nu.

Proprietățile cuișoarelor

1. Sunt bogate în nutrienți.

Ele furnizează organismului uman vitamine valoroase A, CD, EK și B. În plus, ne oferă minerale precum: potasiu, calciu, magneziu, zinc, fosfor, mangan, sodiu, seleniu și acizi omega-3, necesare pentru buna funcționare a organismului nostru.

2. Au o aromă specială

Prin urmare, merită să le folosiți nu numai toamna și iarna, ci pe tot parcursul anului. Cuișoarele sunt un condiment excelent pentru vin, compoturi, ceaiuri aromate cu adaos de lămâie și miere, prăjituri de turtă dulce, carne și chiar varză. Sunt perfecte în combinație cu scorțișoară, anason, vanilie, busuioc, piper și, de asemenea, ceapă.

Importanța lor culinară se caracterizează atât prin gustul lor, cât și prin efectul lor benefic asupra proceselor digestive. De asemenea, stimulează apetitul prin creșterea secreției de sucuri gastrice.

3. Susțin activitatea ficatului

Cuișoarele susțin activitatea ficatului, fapt care ajută la detoxifierea organismul. Acest lucru este deosebit de important atunci când o persoană consumă alcool sau ia medicamente care afectează ficatul. Cuișoarele ajută și la vindecarea sistemului digestiv. Substanțele conținute de acestea au efect diastolic și analgezic, motiv pentru care sunt un remediu excelent pentru flatulență și alte afecțiuni ale sistemului digestiv.

4. Îmbunătățesc circulația sângelui și scad nivelul de zahăr din sânge

Acestea scad nivelul de colesterol, tensiunea arterială și zahărul, deoarece susțin producția de insulină. La fel ca insulina, ei eliberează celulele din excesul de zahăr, reglând astfel nivelul acestuia în organism. Prin urmare, ele sunt importante în prevenirea și tratarea diabetului.

5. Ceaiul de cuișoare ajută la tratarea problemelor cavității bucale

O infuzie de cuișoare uscate calmează simptomele gingivitei, ajută la tratarea aftelor, a altor infecții fungice ale cavității bucale și previne parodontoza. Eugenolul, flavonoidele și manganul, prezente în cuișoare, susțin absorbția mineralelor în oase, întărind astfel sistemul osteoarticular uman.

6. Au efect antioxidant

Polifenolii continuți de cuișoare au efect antioxidant, motiv pentru care eliberează radicalii liberi în exces din organismul nostru. În acest fel, cuișoarele întârzie procesul de îmbătrânire și îmbunătățesc elasticitatea arterelor și venelor.

7. Au efect antiseptic

Efectul dezinfectant și antibacterian al cuișoarelor se datorează eugenolului deja menționat, din acest condiment. Datorită acestui fapt, dacă vom mesteca cuișoare, vom elimina mirosul urât din gură și, de asemenea, vom preveni orice inflamație.

8. Au efect analgezic

Efectul analgezic al cuișoarelor se datorează eugenolului prezent în compoziția lor. Cuișoarele vor fi eficiente, de exemplu, pentru tratarea durerilor de cap sau durerilor articulare. Putem prepara o pastă analgezică cu combinând un sfert de linguriță de pudră de cuișoare și 1 linguriță de ulei de scorțișoară, apoi o ungem pe frunte sau pe alt loc dureros de pe corp.

Modalități de utilizare a cuișoarelor

1. Prin mestecare

  • împrospătează respirația, are un efect antibacterian asupra cavității bucale;
  • previne durerea de gât și a inflamațiilor;
  • acționează ca antiviral, așa că ajută la prevenirea răcelii;
  • crește secreția de acizi gastrici, sprijinind astfel procesele digestive,
  • stimulează pofta de mâncare (atunci când le mestecăm cu 15 minute înainte de masă);
  • scade tensiunea arterială;
  • ameliorează bolile din sistemul digestiv;
  • au un efect calmant asupra sistemului nervos;

2. Ca ulei

  • calmează rănile pielii prin ungerea cu o picătură de ulei pe zona afectată;
  • uleiul adăugat în baie îmbunătățește starea pielii cu probleme, de exemplu cea atopică;
  • sub formă de uleiuri parfumate, ca aromoterapie și ca repelent pentru molii;

3. Ca aditiv alimentar

  • ca și condiment pentru sosuri, supe, preparate din carne, varză;
  • oferă aromă în ceai, vin, compoturi;

Rețetă de vin care susține sistemul cardiovascular

Puneți 5 cuișoare într-o sticlă de vin roșu de jumătate de litru și adăugați scorțișoară. Închideți bine sticla și puneți-o într-un loc întunecat timp de 3 săptămâni. După ce este gata, puneți câte 1 linguriță de vin în ceai de 3 ori pe zi.

Sfaturi:

Cuișoarele pe care le cumpărăm nu trebuie să fie prea uscate, pentru că atunci nu vor conține suficiente uleiuri esențiale. Pentru a le verifica calitatea, trebuie doar să puneți o cuișoară într-un pahar cu apă. Dacă plutește vertical pe suprafața apei sau pe fund, înseamnă că conține suficiente uleiuri esențiale. Dacă plutește orizontal în apă, este prea uscată și, prin urmare, inutilizabil.

Contraindicații

Cuișoarele nu se recomandă persoanelor care suferă de ulcer gastric, deoarece cuișoarele cresc secreția de acizi gastrici.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!