“Doamne, apără-mă de prieteni, că de dușmani mă feresc singur.” – Cele 10 caracteristici care definesc un prieten adevarat!

“Doamne, apără-mă de prieteni, că de dușmani mă feresc singur.” – Cele 10 caracteristici care definesc un prieten adevarat!

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 December 2019 in Dezvoltare Personala

Prietenii adevarati ne iubesc si ne accepta asa cum suntem, iar acest lucru este vizibil in orice relatie interpersonala pe care o avem. Cu trecerea timpului invatam ca este mai important sa fim legati de o prietenie sincera decar inconjurati de numerosi prieteni falsi.

1. Prietenii adevarati rezolva problemele impreuna.

O persoana care te cunoaste cu adevarat si te iubeste sincer, un prieten adevarat, este acel cineva care poate sa vada durerea din sufletul tau chiar daca la exterior afisezi un zambet. Important intr-o prietenie nu este ca cineva sa ne rezolve toate problemele cu care ne confruntam, ci sa descoperim acei indivizi care sunt dispusi sa le infrunte impreuna cu noi.

2. Prietenii adevarati isi ofera unul celuilalt libertate.

Pentru a avea o relatie de prietenie sanatoasa trebuie sa lasam toate usile deschise. Sa ii lasam cuiva loc sa “respire” este un element esential pentru o intelegere armonioasa si o comunicare deschisa. Prietenia infloreste intr-un mediu ca acesta. Asadar, sa lasam usile deschise! Daca o persoana trebuie sa faca parte din viata noastra, nimic din lumea aceasta nu o poate opri sa ramana langa noi.

3. Prietenii adevarati comunica eficient.

A fost spus de multe ori si cu siguranta este adevarat: comunicarea eficienta reprezinta baza pentru o relatie interpersonala de succes. Daca ne simtim inundati de resentimente si nu ne eliberam de ele in fata celor mai buni prieteni, nu facem altceva decat sa ne lasam influentati de energie negativa. Daca nu suntem siguri pe noi, trebuie sa ii spunem deschis partenerului de discutie ce ne supara. Daca avem anumite asteptari de la prietenii adevarati, trebuie sa le impartasim verbal cu acestia. Daca se ivesc probleme in relatia noastra de prietenie trebuie sa le exprimam si sa le gasim o rezolvare. Si nu, nu trebuie sa comunicam doar ceea ce nu ne face sa ne simtim bine, ci si lucrurile pozitive si frumoase.

4. Prietenii adevarati se accepta asa cum sunt.

Daca incercam sa schimbam o persoana nu vom fi niciodata multumiti. Oamenii isi dau seama atunci cand nu sunt acceptati in totalitate asa cum sunt, iar acest lucru ii raneste. O relatie de prietenie adevarata se leaga intre persoane care se cunosc, se respecta si se iubesc in ciuda defectelor. Nu este nevoie sa ne schimbam pentru ca cineva sa ne placa. Daca suntem noi insine, cine conteaza cu adevarat in viata noastra ne va iubi, iar daca simtim ca prietenul nostru cel mai bun are nevoie de o schimbare in comportament, sa ne gandim ce schimbare ar fi nevoie sa facem in noi mai intai pentru ca aceasta relatie sa functioneze.

5. Prietenii adevarati fac compromisuri.

Prietenii adevarati se intalnesc intotdeauna la jumatate. Atunci cand au neintelegeri, se gandesc la o solutie ce este convenabila pentru fiecare dintre parti, se gandesc sa faca un compromis si nu se asteapta niciodata ca celalalt sa se schimbe sau sa cedeze in totalitate.

6. Prietenii adevarati se sustin chiar si atunci cand maturitatea ii schimba ca persoane.

Nevoile sau parerile noastre despre viata se schimba cu trecerea timpului. Atunci cand cineva ne spune ca ne-am schimbat, acesta nu este neaparat un lucru rau, ci poate insemna ca am evoluat. Nu trebuie niciodata sa ne cerem scuze pentru faptul ca ne-am schimbat, mai ales intr-o relatie de prietenie. Important este sa ramanem sinceri si deschisi, sa exprimam intotdeauna ceea ce simtim si sa ne ascultam glasul inimii.

7. Prietenii adevarati cred unul in celalalt.

Simplul fapt ca suntem capabili sa credem in cineva si sa ii demonstram acest lucru prin cuvinte si dapte are un impact major in viata sa.  Numeroase studii au demonstrat ca toate persoanele ce nu au avut un mediu propice de dezvoltare, insa au ajuns fericite si de succes aveau in comun un individ ce isi exprima increderea in fortele lor. Trebuie asadar sa credem in cei dragi, sa ii incurajam si sa ne bucuram impreuna cu ei de reusitele lor. Fie ca isi transforma in realitate visele ori nu, increderea are o importanta incomensurabila in viata lor.

8. Prietenii adevarati isi tin promisiunile.

Intr-o prietenie, cuvantul nostru inseamna extrem de mult. Daca am promis sa facem un lucru, trebuie sa il facem. Daca am promis sa fim intr-un loc, trebuie sa ajungem acolo. Daca spunem ca ne simtim intr-un anumit fel in preajma unei persoane, trebuie sa fim sinceri. Daca nu dorim, nu putem sau nu vom face un anumit lucru, nu trebuie sa mintim ca nu este asa. Prietenii adevarati isi tin promisiunile, dar spun si adevarul in fata atunci cand este nevoie.

9. Prietenii adevarati asculta.

Atunci cand ii aratam unei persoane ca vorbele ei conteaza pentru noi, de fapt cream un impact pozitiv in viata sa. De multe ori, mai putine sfaturi inseamna mai mult deoarece exista momente cand nu avem nevoie ca cineva sa ne spuna ce sa facem, ci doar sa ne asculte, sa ne lase sa ne eliberam de energiile negative. Spunand lucrurile ce ne supara reusim sa le privim dintr-o alta perspectiva, sa le exploram altfel, ca in final sa ne gasim o noua directie in viata.

10. Prietenii adevarati raman mereu cu picioarele pe pamant, fara sa creada ca o relatie este mereu lapte si miere.

Nimeni nu este fericit tot timpul, iar de aceea prietenii adevarati trebuie sa ramana cu picioarele pe pamant si sa nu astepte imposibilul de la celalalt. In situatiile delicate este nevoie sa observam cand proiectam temerile noastre ascunse asupra persoanei ce ne este alaturi si sa recunoastem ca ceea ce dorim de la ea dorim de fapt de la noi insine. Ideal este sa il eliberam pe celalalt de asteptarile noastre si sa mentinem relatia sanatoasa si frumoasa!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!