“Doamne, apără-mă de prieteni, că de dușmani mă feresc singur.” – Cele 10 caracteristici care definesc un prieten adevarat!

A fost odată un om care avea patru fii. El voia ca fii lui să înveţe să nu mai judece pripit lucrurile. De aceea, i-a trimis pe fiecare, pe rând, câte un anotimp, să privească un pom, şi anume un păr. Pe primul l-a trimis iarna, pe al doilea primăvara, al treilea vara și pe mezin toamna. Când au revenit, i-a adunat şi i-a pus pe toţi să descrie ce au văzut. Primul a zis că părul era urât, cu crengi golaşe, întoarse şi răsucite. Al doilea a zis că părul era acoperit de muguri verzi şi promitea mult. Al treilea spuse că era plin de flori ce răspândeau un dulce parfum, cum nu mai văzuse până atunci. Al patrulea a fost de acord cu toate acestea şi a adăugat că era încărcat de fructe coapte, împlinit şi plin de viaţă. Omul le-a explicat atunci că toţi au dreptate, pentru că fiecare a văzut doar un anotimp din viaţa copacului. Le-a mai spus și că nu poţi judeca pe nimeni cunoscându-l doar o anumită perioadă. Asta este esenţa firii, a plăcerii, bucuriei şi dragostei pe care ţi-o dă viaţa şi n-o poţi măsura decât la sfârşitul tuturor anotimpurilor. Dacă renunţi iarna, vei pierde promisiunea primăverii, frumuseţea verii și bogăţia toamnei. Nu lăsa ca vicisitudinile unui sezon să-ţi umbrească bucuria celorlalte. Nu judeca viaţa doar după o perioadă grea! Depăşeşte greutăţile şi sigur vor veni apoi vremuri bune! Aspiră când inspiri….înainte de a expira! Trăieşte simplu! Iubeşte cu generozitate! Să-ţi pese de tot şi toate! Vorbeşte cu bunăvoinţă! Şi lasă ceea ce nu poți face în grija lui Dumnezeu, în Pronia Sa! Fericirea îţi menţine dulceaţa, încercările te fac mai puternic, durerile te fac mai uman, mai înțelegător, mai blând, mai generos! Eşecurile te fac mai umil și nimicesc oarecum mândria. Succesele te fac încrezător, dar soarta ţi-e doar în mâna Domnului, numai buna relaţie cu El îţi poate aduce mântuirea! Dumnezeu să te binecuvânteze, omule, şi să te aibă în grija Lui, în toate anotimpurile vieţii tale! Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Povestea celor 4 piersici

O dată, un ţăran a vrut să-i încerce pe cei patru fii ai săi. I-a chemat dimineaţa la el şi i-a dat fiecăruia câte o piersică. A plecat apoi la câmp, lăsându-i să-şi vadă de treburi şi să-şi împartă ziua cum cred ei de cuviinţă. Seara însă, când s-a întors, i-a chemat pe toţi patru în tindă şi l-a întrebat pe cel mai mare: – Spune-mi, ce-ai făcut cu piersica ta? – Ce să fac, tătucă, am mâncat-o şi-ţi mulţumesc. A fost tare bună. Am luat, apoi, sâmburele, l-am plantat în spatele casei, am udat locul şi nădăjduiesc să crească acolo un piersic frumos şi roditor. – Bine ai făcut, băiatul tatii, sunt sigur că tu o să ajungi un bun gospodar. Dar tu, îi zise celui de-al doilea, ce-ai făcut cu piersica ta? – Am mâncat-o. A fost atât de bună, coaptă şi fragedă… – Şi apoi? – Păi, am aruncat sâmburele şi m-am dus la mama să-i mai cer câteva, că tare bune erau. – Fiule, zise atunci omul cu întristare în glas, ai grijă să nu ajungi un om lacom că `lacomul mai mult pierde şi leneşul mai mult aleargă`. Dar ţie ţi-a plăcut piersica, a fost bună? – l-a întrebat ţăranul şi pe cel de-al treilea fiu al său. – Nu ştiu. – Cum nu ştii, da’ ce-ai făcut cu ea? – Am vândut-o. M-am dus cu ea în târg şi am dat-o cu zece bani. Uite-i! – Fiule, tu sigur o să ajungi mare negustor, dar ai grijă că nu toate sunt de vânzare în viaţă; mai ales, nu ceea ce ai primit de la părinţi. În sfârşit, ţăranul l-a întrebat şi pe ultimul băiat, cel mai mic dintre toţi. – Dar ţie ţi-a plăcut piersica? – Nici eu nu ştiu, tătucă. – Cum, şi tu ai vândut-o? – Nu, tată. Eu m-am dus în vizită la prietenul meu de peste drum, care e bolnav, şi i-am dus-o lui. S-a bucurat mult pentru ea şi mi-a mulţumit din suflet. Cu lacrimi în ochi, tatăl şi-a luat copilaşul pe genunchi şi i-a spus: – Nu ştiu ce te vei face tu în viaţă, dar ştiu că, indiferent ce drum vei urma vei fi un bun creştin şi asta e tot ce contează. Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!
Publicitate

Prietenii adevarati ne iubesc si ne accepta asa cum suntem, iar acest lucru este vizibil in orice relatie interpersonala pe care o avem. Cu trecerea timpului invatam ca este mai important sa fim legati de o prietenie sincera decar inconjurati de numerosi prieteni falsi.

1. Prietenii adevarati rezolva problemele impreuna.

O persoana care te cunoaste cu adevarat si te iubeste sincer, un prieten adevarat, este acel cineva care poate sa vada durerea din sufletul tau chiar daca la exterior afisezi un zambet. Important intr-o prietenie nu este ca cineva sa ne rezolve toate problemele cu care ne confruntam, ci sa descoperim acei indivizi care sunt dispusi sa le infrunte impreuna cu noi.

2. Prietenii adevarati isi ofera unul celuilalt libertate.

Pentru a avea o relatie de prietenie sanatoasa trebuie sa lasam toate usile deschise. Sa ii lasam cuiva loc sa “respire” este un element esential pentru o intelegere armonioasa si o comunicare deschisa. Prietenia infloreste intr-un mediu ca acesta. Asadar, sa lasam usile deschise! Daca o persoana trebuie sa faca parte din viata noastra, nimic din lumea aceasta nu o poate opri sa ramana langa noi.

3. Prietenii adevarati comunica eficient.

A fost spus de multe ori si cu siguranta este adevarat: comunicarea eficienta reprezinta baza pentru o relatie interpersonala de succes. Daca ne simtim inundati de resentimente si nu ne eliberam de ele in fata celor mai buni prieteni, nu facem altceva decat sa ne lasam influentati de energie negativa. Daca nu suntem siguri pe noi, trebuie sa ii spunem deschis partenerului de discutie ce ne supara. Daca avem anumite asteptari de la prietenii adevarati, trebuie sa le impartasim verbal cu acestia. Daca se ivesc probleme in relatia noastra de prietenie trebuie sa le exprimam si sa le gasim o rezolvare. Si nu, nu trebuie sa comunicam doar ceea ce nu ne face sa ne simtim bine, ci si lucrurile pozitive si frumoase.

4. Prietenii adevarati se accepta asa cum sunt.

Daca incercam sa schimbam o persoana nu vom fi niciodata multumiti. Oamenii isi dau seama atunci cand nu sunt acceptati in totalitate asa cum sunt, iar acest lucru ii raneste. O relatie de prietenie adevarata se leaga intre persoane care se cunosc, se respecta si se iubesc in ciuda defectelor. Nu este nevoie sa ne schimbam pentru ca cineva sa ne placa. Daca suntem noi insine, cine conteaza cu adevarat in viata noastra ne va iubi, iar daca simtim ca prietenul nostru cel mai bun are nevoie de o schimbare in comportament, sa ne gandim ce schimbare ar fi nevoie sa facem in noi mai intai pentru ca aceasta relatie sa functioneze.

5. Prietenii adevarati fac compromisuri.

Prietenii adevarati se intalnesc intotdeauna la jumatate. Atunci cand au neintelegeri, se gandesc la o solutie ce este convenabila pentru fiecare dintre parti, se gandesc sa faca un compromis si nu se asteapta niciodata ca celalalt sa se schimbe sau sa cedeze in totalitate.

Publicitate

6. Prietenii adevarati se sustin chiar si atunci cand maturitatea ii schimba ca persoane.

Nevoile sau parerile noastre despre viata se schimba cu trecerea timpului. Atunci cand cineva ne spune ca ne-am schimbat, acesta nu este neaparat un lucru rau, ci poate insemna ca am evoluat. Nu trebuie niciodata sa ne cerem scuze pentru faptul ca ne-am schimbat, mai ales intr-o relatie de prietenie. Important este sa ramanem sinceri si deschisi, sa exprimam intotdeauna ceea ce simtim si sa ne ascultam glasul inimii.

7. Prietenii adevarati cred unul in celalalt.

Simplul fapt ca suntem capabili sa credem in cineva si sa ii demonstram acest lucru prin cuvinte si dapte are un impact major in viata sa.  Numeroase studii au demonstrat ca toate persoanele ce nu au avut un mediu propice de dezvoltare, insa au ajuns fericite si de succes aveau in comun un individ ce isi exprima increderea in fortele lor. Trebuie asadar sa credem in cei dragi, sa ii incurajam si sa ne bucuram impreuna cu ei de reusitele lor. Fie ca isi transforma in realitate visele ori nu, increderea are o importanta incomensurabila in viata lor.

8. Prietenii adevarati isi tin promisiunile.

Intr-o prietenie, cuvantul nostru inseamna extrem de mult. Daca am promis sa facem un lucru, trebuie sa il facem. Daca am promis sa fim intr-un loc, trebuie sa ajungem acolo. Daca spunem ca ne simtim intr-un anumit fel in preajma unei persoane, trebuie sa fim sinceri. Daca nu dorim, nu putem sau nu vom face un anumit lucru, nu trebuie sa mintim ca nu este asa. Prietenii adevarati isi tin promisiunile, dar spun si adevarul in fata atunci cand este nevoie.

9. Prietenii adevarati asculta.

Atunci cand ii aratam unei persoane ca vorbele ei conteaza pentru noi, de fapt cream un impact pozitiv in viata sa. De multe ori, mai putine sfaturi inseamna mai mult deoarece exista momente cand nu avem nevoie ca cineva sa ne spuna ce sa facem, ci doar sa ne asculte, sa ne lase sa ne eliberam de energiile negative. Spunand lucrurile ce ne supara reusim sa le privim dintr-o alta perspectiva, sa le exploram altfel, ca in final sa ne gasim o noua directie in viata.

10. Prietenii adevarati raman mereu cu picioarele pe pamant, fara sa creada ca o relatie este mereu lapte si miere.

Nimeni nu este fericit tot timpul, iar de aceea prietenii adevarati trebuie sa ramana cu picioarele pe pamant si sa nu astepte imposibilul de la celalalt. In situatiile delicate este nevoie sa observam cand proiectam temerile noastre ascunse asupra persoanei ce ne este alaturi si sa recunoastem ca ceea ce dorim de la ea dorim de fapt de la noi insine. Ideal este sa il eliberam pe celalalt de asteptarile noastre si sa mentinem relatia sanatoasa si frumoasa!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala
"Nu conteaza cum te simti, te ridici din pat, te imbraci si faci ce-i mai bine pentru tine." Rugaciune. Ochii sunt fereastra sufletului. De curand, cineva mi-a spus sa fiu atent daca o sa plang vreodata in public, pentru ca se plange cu arta! M-a busit rasul instantaneu. Adica si cand plang trebuie sa fiu atent?! Prostii. Plang cum vreau, rad cum vreau, zic. Macar atata lucru sa pot face si eu. Nu am nevoie de reclama, imagine sau cursuri de antreprenoriat nici la ras, nici la plans. Afaceri cu noi insine pe hartie in contract sau cu o strangere ferma de mana si o privire profesionala. Nu se gaseste totul in carti. Un om informat este un om puternic. Totul este vremelnic. De ce sa nu faci ceea ce simti atunci cand simti?! Suflete frumoase. Traieste din inima! Nimic nu va mai fi ca inainte. Esti ceea ce alegi sa fii. Dilema. Se intampla lucruri. Cerem iertare, daruim iertare. Esecul ne invata ca nu putem avea intotdeauna tot ceea ce vrem. Esecul ne confrunta cu propriile noastre limite si ne arata ca nu suntem de neclintit. Scoala smereniei. Locul de unde te ridici ca sa mergi mai departe. Daca nu am fi trecut atunci prin acea experienta, nu am fi astazi unde suntem. Viata e asa cum e si trebuie sa ne lovim ca sa ne trezim. Nimic nu este intamplator! Lucruri inspirationale. Ne motivam cu povestile altora. Iubirea imbraca o multitudine de forme. Contur intre dojana si incurajare. Sa ne depasim limitele e lucru mare. Caruta de coincidente. Teama de singuratate, teama de ridicol, teama de moarte. Sclipire in ochi. Molipseste cu optimism. Impartaseste si celorlalti curaj, bucurie, bine, frumos. Da mai departe. Uneori nu ai aceasta resursa intotdeauna pentru tine. Esti asa cum esti. Uneori cu inspiratie, alteori nu. Cum te percep oamenii e problema lor. Nu te mai raporta la mastile celorlalti. Viata este cu suisuri si coborasuri si vine un moment cand trebuie sa alegi serios. Si iti asumi alegerile. Sugestie. Se trage linie si se plateste un pret: pentru munca, pentru agitatie, pentru stres, pentru absenta din viata unora, pentru vrute si nevrute. Intr-o fractiune de secunda se pot intampla foarte multe. Circuit. Moment de pauza interioara. Experienta. Introspectie. Doamne-Doamne. Dumnezeu S-a nascut simplu si ne vrea simpli. Doar Dumnezeu ne poate judeca, nu oamenii! Cand judeci, sa te astepti sa fii judecat cu aceeasi masura. Cronofagi. Energofagi. Priviri, cuvinte, taceri. Musca de o zi in fata a tot ce inseamna divinitate. Zece minute este un viitor indepartat. Suflare de viata, iubire, zambet, fericire absoluta. Raport cauza efect. Intre smerenie si umilinta este o diferenta uriasa. La fel ca si intre mila si compasiune. Fericirea ta nu inseamna nefericirea celuilalt. Moment de declic. Transformare. Decat sa traiesti murind, mai bine sa mori traind. Fa cunostinta cu adevaratul tu si nu fugi de tine. Una cu tot. Psihanaliza a starilor, psihologia varstelor, psihologia sociala, metodologia cercetarii, etica si deontologie, etc. Libertate, nu incorsetare. Nu sunt cititor, ci traitor. Nu tin minte formule, definitii, teorii, tabele. Sunt prea complicate pentru mine. Eu am nevoie de cuvinte si atat. Cuvinte izvorate din Cuvant, Logos. Sau tacere izvorata din Sacru. Traiesc prezent, aici, acum. Eroi cu nume sonore sau nu. Cand oamenii te cred fericit si tu crezi ca nu esti, ia-te dupa ei! Ploaia mea calda de vara imi mangaie simturile. Sunt un taciune ce lumineaza sau insemneaza un perete al inimii. Sunt acolo cand nici nu stii ca ai nevoie. Ranile ma dor. Scot tot gunoiul de sub covor si fac curatenie generala. Scutur, sterg praful, varuiesc, asez lucrurile din nou, aerisesc in casa sufletului si mintii mele. Fiecare zi e o bucatica de drum… Merg pe jos si ma simt bine in natura. Hristos ne-a iubit pe toti la fel. Nu putem fi Iisus, dar Il putem avea ca model. Inimioara, ce mai vrei?! Eu vreau sa am liniste, nu dreptate. Te iubesc pana la fluturi si inapoi!... de Ieromonah Hrisostom Filipescu "Daca credem ca viata noastra este delimitata de niste granite inguste, dintr-o data acele granite vor deveni reale."