Dismorfofobia: Nu-mi place aspectul meu sau în căutarea perfecțiunii

Dismorfofobia: Nu-mi place aspectul meu sau în căutarea perfecțiunii

Publicat de Larisa Moldovan pe 30 July 2023 in Dezvoltare PersonalaFrumusetePersonalitatePsihologie

Ai fost vreodată nemulțumit(ă) de aspectul tău fizic? Aceasta este o problemă destul de comună, iar rădăcinile ei sunt de natură psihologică. Sentimentul de imperfecțiune fizică izvorăște din experiențe psihologice profunde. Drept rezultat, stima de sine are de suferit, persoana se izolează de societate și devine anxioasă, temându-se că ceilalți o percep într-o lumină negativă din cauza imperfecțiunilor sale.

Uneori, defectele exterioare care preocupă atât de mult o persoană sunt total neobservabile de către ceilalți sau ei nu le consideră defecte. Convingerile de genul: “Dacă aș avea picioarele puțin mai lungi”, “dacă aș avea un bust mai generos” sau “dacă aș avea nasul un pic mai mic”, atunci “viața mea ar prinde noi culori”, “m-aș simți în regulă”, “totul s-ar schimba”, se dovedesc, așa cum arată practica, a fi greșite.

Acest lucru se aplică și fricii de schimbările legate de înaintarea în vârstă. Astfel de persoane depun eforturile pentru a preveni sau corecta aspectul lor exterior, cheltuiesc sume mari de bani și timp pentru a deveni atrăgătoare din punct de vedere exterior (dar este cu adevărat așa?). Uneori, astfel de intervenții asupra aspectului lor se termină într-un mod trist și nu aduc rezultatul dorit.

Nu poți fugi de tine însuți, lumea noastră interioară rămâne cu noi, iar problemele nu vor dispărea de la sine. După ce rezolvă o imperfecțiune, o persoană poate găsi alta și astfel viața ei devine o luptă nesfârșită cu propriul aspect fizic.

Această nemulțumire față de aspectul fizic și concentrarea excesivă asupra (uneori imaginarelor) defecte ale acestuia sunt numite dismorfofobie. Cauzele unei astfel de percepții asupra sinelui provin din copilărie, din caracteristicile personale ale fiecărei persoane și depind în mare măsură de mediul înconjurător, de critica excesivă și de valorile greșit formate ale acesteia.

În copilărie, un copil nu este încă capabil să își evalueze propriul aspect fizic, el învață de la adulți să facă distincția între ce este frumos și ce este urât. El nu știe cum este el însuși. Prin urmare, percepția lui despre sine este internalizată, adică percepută “din afară către interior”.

Tot ceea ce i-au comunicat oamenii importanți pentru el, modul în care s-au comportat cu el și cum l-au acceptat. Din păcate, stereotipurile sociale doar susțin și amplifică această atitudine negativă față de sine și aspectul său fizic. Societatea elogiază tinerețea veșnică, subțirimea, anumite dimensiuni corporale și standarde de frumusețe.

Cu toate acestea, dacă ai o perspectivă clară și stabilă despre tine, o bază internă formată, probabil vei evita acest rezultat, pentru că te bazezi pe ceea ce este neschimbător, nu pe învelișul exterior. Corpul nostru este trecător, iar alegerea partenerului, a prietenilor și a mediului înconjurător nu se face în funcție de aspectul fizic, iar istoria dovedește acest lucru.

Este important să înveți să te accepți în orice formă, să nu te critici și să nu cauți defecte, ci să te bazezi pe punctele tale forte și avantaje și să le pui în valoare. Este clar că mulți oameni găsesc dificil să reziste ispitei de a căuta în interiorul lor, pentru că acum televiziunea, revistele și rețelele sociale sunt pline de corpuri tonifiate, modele cu coafuri perfecte și trăsături proportionale ale feței.

Cu toate că în ultimii ani există o tendință tot mai mare către “body-positive”, spre aprecierea originalității și a aspectelor non-conformiste. Exemple în acest sens sunt carierele unor modele ca Molly Bair, Winnie Harlow și Ashley Graham.

Nu este ușor să fii o personalitate distinctă, iar mulți oameni doresc să se alăture societății, să se contopească cu ea, să fie acceptați. De aici și obișnuința de a se epuiza cu diete, sport, diferite proceduri cosmetice care mai de care mai asemănătoare cu torturile medievale.

Este un sentiment normal de turmă, vrem să fim ca toți ceilalți. Cu toate acestea, trebuie să amintim că trendurile în modă trec. O epocă o înlocuiește pe alta, iar acum, de exemplu, în locul sprâncenelor subțiri ca niște fire se poartă sprâncene mai groase. Dar în afara modei, rămân sentimentul de sine, carisma și simțul umorului.

Nemulțumirea față de aspectul fizic și încercarea de a schimba ceva la tine nu te vor conduce în mod probabil la maturitate psihologică și la o atitudine sănătoasă față de tine. În schimb, terapia poate ajuta să dezvolți aceste aspecte în tine.

Începe să descoperi cine ești cu adevărat, ce ai în mod special, formează-ți propriile valori și, desigur, îngrijește-te!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!