Disfuncție tiroidiană: semne importante de atenționare timpurie

Disfuncție tiroidiană: semne importante de atenționare timpurie

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 January 2021 in SanatateSfaturi

Funcția glandei tiroide este de a produce hormoni necesari pentru susținerea multor procese din organism. Prin urmare, fluctuațiile producției de hormoni, atât în ​​direcția excesului, cât și în direcția deficienței, afectează sănătatea și bunăstarea. Este important să aflați problema la timp și să o rezolvați pentru a evita consecințe grave.

De ce este responsabilă glanda tiroidă?

Metabolismul din organism este controlat de hormonii tiroidieni. Dacă nu există suficienți hormoni, toate procesele metabolice sunt încetinite. Dacă există mai mulți hormoni decât este necesar, aceștia se accelerează. Ambele au un efect negativ asupra stării corpului. Odată cu accelerarea metabolismului, oamenii slăbesc rapid cu o dietă destul de echilibrată și exerciții fizice adecvate. Când metabolismul este încetinit – dimpotrivă, se îngrașă.

Glanda tiroidă afectează sistemul nervos. Dacă există mai mulți hormoni decât este necesar, persoana devine iritabilă, anxioasă, îi vine să plângă, neurastenică. Hormonii tiroidieni în acest caz afectează sistemul nervos, stimulându-l constant. Dacă hormonii nu sunt suficienți, acesta este însoțit de somnolență și letargie, slăbiciune musculară, inhibarea vorbirii.

Sistemul cardiovascular suferă, de asemenea, de disfuncții tiroidiene. La funcția crescută se observă bătăile accelerate ale inimii. Uneori, la funcția tiroidiană scăzută poate crește, de asemenea, ritmul cardiac, precum și fluctuațiile tensiunii arteriale atât în ​​direcția ascendentă, cât și în cea descendentă. De regulă, pe fondul lipsei de hormoni tiroidieni, colesterolul crește, ceea ce duce la o progresie mai rapidă a bolilor cardiovasculare.

Dacă vorbim despre tractul gastro-intestinal, atunci cu o scădere a funcției tiroidiene există o scădere a fluxului biliar, apariția constipației iar creșterea funcției tirodiene determină apariția diareei.

La fluctuațiile hormonilor glandei tiroide, sistemul reproductiv suferă, de asemenea. Ciclul menstrual este deranjat, libidoul este redus, ovulația este perturbată, este imposibil să rămâneți gravidă sau este dificil să aveți un copil. Astfel de probleme apar atât la scăderea, cât și la excesul de hormoni.

Pielea și părul sunt, de asemenea, afectate negativ de disfuncția tiroidiană. Pot exista căderi mari de păr, umflături și uscăciune a pielii în absența hormonilor. Excesul de hormoni cauzează transpirații, o persoană este în permanență fierbinte. În timp ce în absența hormonilor, dimpotrivă, o persoană este rece chiar și pe timp cald.

Ce boli sunt cauzate de disfuncția tiroidiană?

Toate bolile pot fi împărțite în trei grupe:

1. apar când funcția tiroidiană este crescută: tirotoxicoză, tiroidită autoimună în stadiul acut, tiroidită subacută;

2. apar când funcția tiroidiană este redusă: tiroidită autoimună, care duce la scăderea funcției tiroidiene, tiroidită cronică, gușă nodulară, cu funcție tiroidiană redusă, hipotiroidism;

3. toate bolile, cu excepția tirotoxicozei, pot apărea și când funcția tiroidiană este normală. În același timp, nu pot exista simptome, doar disconfortul nesemnificativ care poate fi ignorat va fi resimțit. În același timp, pot exista noi creșteri ale glandei tiroide atât benigne, cât și maligne. Prin urmare, este cu siguranță recomandat să verificați glanda tiroidă o dată pe an.

Diagnosticul și tratamentul bolii tiroidiene

Radiațiile au un efect major asupra glandei tiroide, astfel încât, în legătură cu accidentul de la Cernobîl din Ucraina, tuturor li se cere să se supună unei examinări preventive o dată pe an. În plus, acest organ este afectat și de expunerea la soare, fumatul, diferite tulburări metabolice. De asemenea, este obligatoriu să verificați glanda tiroidă a gravidelor în primul trimestru de sarcină. Examinările preventive sunt recomandate adolescenților, deoarece în timpul pubertății există o ajustare hormonală.

Prevenirea bolilor tiroidiene:

  • evita expunerea îndelungată la soarev;
  • renunță la fumat;
  • tratarea în timp util a focarelor de infecție cronică (amigdalită cronică, sinuzită, precum și problemele dentare afectează negativ glanda tiroidă);
  • o dată pe an, efectuați o ecografie a glandei tiroide.

Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!