Diferentele fundamentale dintre spiritualitate si religie

Diferentele fundamentale dintre spiritualitate si religie

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 December 2018 in Spiritualitate

“Spiritul uman este mai puternic decât tot ce îl afectează.” – C.C. Scott

Majoritatea dintre noi avem nevoie de reguli deoarece nivelul constiintei noastre nu este atat de dezvoltat incat sa putem simti cu adevarat umanitatea din fiecare om din jurul nostru. Aceasta nu este o afirmatie falsa, priveste in jurul tau si observa-ti comportamentul! Atunci cand vom reusi sa-l tratam pe cel sarac, in acelasi mod in care-l tratam pe cel bogat, putem spune ca nu avem nevoie de o anumita religie in care sa credem.

Importanta pastrarii traditiilor este de o importanta extraordinara, dar cu toate acestea, vine un moment in viata noastra atunci cand este necesar sa intelegem omniprezenta si omnipotenta lui Dumnezeu, prezenta Lui in fiecare dintre noi. Cand vom putea sa facem bine, fara sa fim constransi de o serie de reguli exterioare, atunci nu vom avea nevoie de credinta – ca sistem de dogme religioase – si vom putea urma calea spiritualtatii.

Iata cinci diferente fundamentale care exista intre spiritualitate si religie:

1. Trecut vs Prezent

Religiile lumi se inspira foarte mult din trecutul indepartat. Recunosc textele antice religioase ca fiind o modalitate prin care putem obtine mantuirea. Spiritualitatea nu este atat de mult preocupata de trecut. Spiritualitatea crede in eternul prezent. Pentru a atinge eliberarea este necesar sa traim in prezent. Din punctul de vedere al spiritualitaii, nici trecutul si nici viitorul nu ne vor conduce catre eliberare. Vom atinge pacea mintii atunci cand suntem concentrati sa facem ceea ce trebuie aici si acum.

2. Teama vs Dragoste

Cel mai adesea textele religioase creaza in noi o frica fata de Dumnezeu. Religia este un memento care ne aminteste iar si iar sa facem ceea ce trebuie in prezent pentru a nu suferi in viitor. Abordarea spirituala fata de Dumnezeu se face prin intermediul iubirii. Spiritualitatea ne invata sa nu ne temem de Dumnezeu, ci sa ne apropiem din ce in ce mai mult de El prin calea iubirii.

3. Unde este Dumnezeu?

De foarte multe ori se vorbeste de Dumnezeu ca fiind in ceruri. In foarte multe dintre momentele dificile ale vietii, Dumnezeu pare atat de departe de noi. Spiritualitatea, la fel ca si credinta religioasa crestina, ne invata ca Dumnezeu este omniprezent si omniscient si poate fi simtit ca fiind o prezenta vie in propria noastra inima. Mai mult decat atat, nu numai ca Dumnezeu este accesibil pentru fiecare dintre noi, dar putem sa-l intalnim in inima noastra. De aceea Sfintii Parinti ne-au invatat sa ne coboram mintea in inima.

4. Universalitatea

Majoritatea adeptilor religiosi de pe Pamant sunt de parere ca religia lor este singura care le poate oferi mantuirea. Acestia au o incredere extraordinara in propria lor religie, dar, in acelasi timp, simt ca alte religii sunt gresite si nu-l pot conduce pe acela ce crede in ele catre mantuire. Spiritualitatea priveste toate religiile ca fiind valabile. Spiritualitatea cunoastea faptul ca exista mai multe cai pentru atingerea aceluiasi scop. Spiritualitatea cuprinde toate religiile lumii, dar in acelasi timp nu este constransa de dogme sau forme religioase.

5. Cultul exterior vs Cultul interior

Religia se axeaza foarte mult pe aspectul exterior si pe ritualurile exterioare. Acestea sunt utile pentru a ne crea un sentiment de formalitate in cadrul procesului de adorare a lui Dumnezeu. Spiritualitatea nu este preocupata de ritualurile exterioare. Spiritualitatea este de parere ca ceea ce este important este propria atitudine interioara pe care o avem. Prin practicarea spiritualitatii cautam sa ne dezvoltam un altar interior in propria noastra inima si sa ne dezvoltam constiinta in asa fel incat sa nu mai avem nevoie de reguli. Atunci cand simti umanitatea din cel de langa tine, cum i-ai putea vreodata face rau?

Sursa: e-dimineata.ro

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!