Dieta pentru pancreatită: ce alimente nu sunt permise și ce să mănânci în timpul unei exacerbări

Dieta pentru pancreatită: ce alimente nu sunt permise și ce să mănânci în timpul unei exacerbări

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 November 2022 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

În ultimii ani, pancreatita a devenit tot mai frecventă în rândul afecțiunilor diagnosticate la secția de primiri urgențe. Se poate manifesta ca o durere ascuțită neașteptată sau care revine periodic. De regulă, pancreatita este o boală apare pe fondul unei atitudini neglijente față de propria alimentație pentru o lungă perioadă de timp.

Boala este considerată foarte gravă, iar în forma sa acută este plină de complicații, până la oncologie. Puteți începe prevenirea pancreatitei în orice moment, tot ce trebuie să faceți este să vă reanalizați stilul de viață și alimentația. Un rol uriaș îl joacă schimbarea de alimentație, primul lucru care trebuie luat în considerare.

Ce alimente ar trebui excluse pentru a începe procesul de tratament al pancreasului

Dieta ar trebui să se bazeze pe o cantitate suficientă de proteine, este imperativ să se asigure cantitatea necesară de nutrienți. Principalii „dușmani” care duc la formarea pancreatitei sau reduc lupta împotriva acesteia sunt alimentele prăjite și grase, precum și alcoolul.

În orice caz, ar trebui să consultați un medic pentru a vă face o dietă individuală. Însă oricum aceasta se va baza în continuare pe regulile generale recomandate de gastroenterologi.

Alimente care NU te vor ajuta în cazul diagnosticului pancreatitei

Pește gras. Toate soiurile grase – păstrăv, somon, conserve de pește și icre de somon, pește sărat și afumat.

Fructe și fructe de pădure, neprelucrate termic, precum și fructe conservate.

Legume și ciuperci. Napi și ridichi, vinete, ceapă și ardei gras, fasole și linte, măcriș și spanac, varză albă și legume conservate.

Produse de patiserie dulci și pâine. Produse cu drojdie, pâine de secară, aluat și brioșe, înghețată, ciocolată cu lapte și cremă de patiserie.

Cereale. Pentru digestie, leguminoasele (linte, fasole și mazăre), precum și porumbul, sunt considerate grele.

Carne grasă – carne de vită și porc, conserve de carne, rață și gâscă, afumate și untură, cârnați.

Produse lactate. Smântână și brânză de vaci grasă, lapte și smântână cu conținut ridicat de grăsimi, brânză procesată, precum și brânzeturi tari.

Băuturi. Ceai negru și cafea, suc și alcool, sucuri dulci și acrișoare (roșii și portocale, struguri și cireșe).

Ce trebuie să mănânci în timpul unei exacerbări

În cel mai înalt „vârf” moment al inflamației, conform recomandărilor medicilor, este necesar ca pancreasul să fie în repaus absolut timp de una până la trei zile.

Pentru a face acest lucru, trebuie să i se asigure liniște, foame și frig. Se începe treptat o alimentație de relaxare cu o extindere suplimentară a dietei și cu respectarea obligatorie a regulilor și recomandărilor medicale.

Iată principale recomandări:

Citește continuarea pe pagina 2 >

Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!